Frica de cutremure inchide teatrele din Bucuresti - Planul lui Oprescu

Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 12:55
2931 citiri
Frica de cutremure inchide teatrele din Bucuresti - Planul lui Oprescu

De teama cutremurelor, Sorin Oprescu vrea sa schimbe multe dintre locurile in care bucurestenii obisnuiesc sa urmareasca piese de teatru si filme.

Primarul general al Capitalei i-a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta prin care cere ca legea consolidarii cladirilor sa fie schimbata, scrie Evenimentul Zilei. Potrivit unor surse din primarie, dupa ultimele cutremure, edilul a luat decizia de a muta sau de a inchide efectiv teatrele si cinematografele care se afla in cladirile cu risc seismic.

Printre cele mai importante cladiri aflate pe aceasta lista se afla Teatrul Nottara si Cinematograful Patria care ar urma a fi expertizate pentru a se stabili exact situatia lor actuala si pentru a se vedea daca se impune mutarea spectacolelor.

"Am cerut in modificarea legislatiei, sa-mi dea instrumentele necesare ca sa pot sa opresc salile de teatru sau de cinematograf care sunt la parter", a declarat Sorin Oprescu care a adaugat ca va cauta solutii de mutare. In acelasi timp, consilierii generali spun ca nu stiau de intentia edilului.

"Asta ar insemna sa inchizi toate salile care mai functioneaza. Nu stiam de intentia edilului. E adevarat ca Municipalitatea a facut solicitare ca sa ia in patrimoniu aceste sali de la Regia de Film", a declarat Cornel Pieptea, unul dintre liderii USL din Consiliul General al Capitalei.

Care sunt teatrele vizate de planul lui Oprescu

Managerii teatrelor spun ca de multa vreme au tot facut sesizari legate de aceasta problema care tine atat de siguranta angajatilor cat si de cea a publicului.

"Teatrul Foarte Mic se afla intr-o cladire cu risc seismic ridicat. La noi este mai complicat. De zece ani incercam sa gasim o solutie comuna cu locuintele de la etajele superioare. Am trimis multa hartie catre primarie. Daca ni se va spune, ne vom muta, deoarece siguranta cetatenilor este pe primul loc. Speram sa ni se ofere un spatiu in centru", a declarat Florin Calinescu.

Lista imobilelor cu risc seismic din Capitala, actualizata in octombrie

Directoarea Companiei de Teatru Passe-Partout Dan Puric s-a aratat neincrezatoare in solutia mutatului, deoarece spatiile disponibile in care s-ar putea desfasura astfel de activitati sunt foarte greu de gasit.

"E greu de gasit un spatiu. Multe companii joaca prin cluburi, baruri, subsoluri. Nici nu pot sa ma gandesc unde am putea merge, pentru ca spatiile sunt greu de gasit in Bucuresti. Noi am avut noroc cu Bogdan Hossu", a declarat Violeta Totir Huluba, director al Companiei de Teatru Passe-Partout Dan Puric.

Astfel, printre salile de teatru si film din Bucuresti care functioneaza in cladiri cu risc seismic clasa I se afla teatrul Nottara, teatrul Foarte Mic si cinema Patria. Cinema Scala, cinema Studio si cinema Europa se incadreaza la risc seismic ridicat de clasa II, iar teatrul Tandarica si teatrul Metropolis se gasesc in cladiri cu risc seismic ridicat de clasa III.

Pe langa reorganizarea teatrelor, primaria se gandeste sa le interzica proprietarilor de apartamente din cladiri cu risc seismic ridicat sa mai tina chiriasi. In pericol de prabusire se afla 189 de imobile din Bucuresti in care sunt mii de apartamente.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...