Ziare.com

Frica de cutremure inchide teatrele din Bucuresti - Planul lui Oprescu

Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 12:55

   

Frica de cutremure inchide teatrele din Bucuresti - Planul lui Oprescu
De teama cutremurelor, Sorin Oprescu vrea sa schimbe multe dintre locurile in care bucurestenii obisnuiesc sa urmareasca piese de teatru si filme.

Primarul general al Capitalei i-a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta prin care cere ca legea consolidarii cladirilor sa fie schimbata, scrie Evenimentul Zilei. Potrivit unor surse din primarie, dupa ultimele cutremure, edilul a luat decizia de a muta sau de a inchide efectiv teatrele si cinematografele care se afla in cladirile cu risc seismic.

Printre cele mai importante cladiri aflate pe aceasta lista se afla Teatrul Nottara si Cinematograful Patria care ar urma a fi expertizate pentru a se stabili exact situatia lor actuala si pentru a se vedea daca se impune mutarea spectacolelor.

"Am cerut in modificarea legislatiei, sa-mi dea instrumentele necesare ca sa pot sa opresc salile de teatru sau de cinematograf care sunt la parter", a declarat Sorin Oprescu care a adaugat ca va cauta solutii de mutare. In acelasi timp, consilierii generali spun ca nu stiau de intentia edilului.

"Asta ar insemna sa inchizi toate salile care mai functioneaza. Nu stiam de intentia edilului. E adevarat ca Municipalitatea a facut solicitare ca sa ia in patrimoniu aceste sali de la Regia de Film", a declarat Cornel Pieptea, unul dintre liderii USL din Consiliul General al Capitalei.

Care sunt teatrele vizate de planul lui Oprescu

Managerii teatrelor spun ca de multa vreme au tot facut sesizari legate de aceasta problema care tine atat de siguranta angajatilor cat si de cea a publicului.

"Teatrul Foarte Mic se afla intr-o cladire cu risc seismic ridicat. La noi este mai complicat. De zece ani incercam sa gasim o solutie comuna cu locuintele de la etajele superioare. Am trimis multa hartie catre primarie. Daca ni se va spune, ne vom muta, deoarece siguranta cetatenilor este pe primul loc. Speram sa ni se ofere un spatiu in centru", a declarat Florin Calinescu.

Lista imobilelor cu risc seismic din Capitala, actualizata in octombrie

Directoarea Companiei de Teatru Passe-Partout Dan Puric s-a aratat neincrezatoare in solutia mutatului, deoarece spatiile disponibile in care s-ar putea desfasura astfel de activitati sunt foarte greu de gasit.

"E greu de gasit un spatiu. Multe companii joaca prin cluburi, baruri, subsoluri. Nici nu pot sa ma gandesc unde am putea merge, pentru ca spatiile sunt greu de gasit in Bucuresti. Noi am avut noroc cu Bogdan Hossu", a declarat Violeta Totir Huluba, director al Companiei de Teatru Passe-Partout Dan Puric.

Astfel, printre salile de teatru si film din Bucuresti care functioneaza in cladiri cu risc seismic clasa I se afla teatrul Nottara, teatrul Foarte Mic si cinema Patria. Cinema Scala, cinema Studio si cinema Europa se incadreaza la risc seismic ridicat de clasa II, iar teatrul Tandarica si teatrul Metropolis se gasesc in cladiri cu risc seismic ridicat de clasa III.

Pe langa reorganizarea teatrelor, primaria se gandeste sa le interzica proprietarilor de apartamente din cladiri cu risc seismic ridicat sa mai tina chiriasi. In pericol de prabusire se afla 189 de imobile din Bucuresti in care sunt mii de apartamente.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2850 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Oprescu va dona

Toate spagile primite, chiria incasata pentru mutarea la Semanatoarea a primariei generala si toate celelalte venituri.
Cu aceste sume se vor putea construi multe sali de teatru si cinamatograf.
Buna gluma, asa-i?

 

Incorect

"Cinema Scala, cinema Studio si cinema Europa se incadreaza la risc seismic ridicat de clasa II, iar teatrul Tandarica si teatrul Metropolis se gasesc in cladiri cu risc seismic ridicat de clasa III."
Daca cititi pe site-ul pmb , la listele respective , veti vedea ca la clasele a II-a si a III-a nu este risc de prabusire ; deci unde este riscul ridicat , si de ce trebuie evacuate teatrele ?
oare trebuie mentinuta cu orice pret psihoza cutremurului ? inchiderea unor sali altfel onorabile , cum e Metropolis , va fi un pas in plus in a ne face viata urata si grea in acest oras ; s-ar parea ca in primaria dlui oprescu nu se stie ca orasele sunt pentru oameni , ca sa locuiasca in ele.
Si mai am o intrebare : de ce nu se implica in aceasta situatie agentiile specializate ale statului ? Se stie foarte bine ca dupa cutremurul din 77 o multime de cladiri din Bucuresti au fost consolidate ; acest lucru este omis cu buna stiinta , iar cand se aduce vorba , se raspunde cu argumente de genul "beton ceausist" sau " standarde schimbate" .

 

Oprescu are

Dreptate,numai cine nu a prins cutremuru,nu stie ce inseamna.Nici azi nu pot sa ma uit la imagini,din timpu respectiv.Problema este, unde le muti,poate renovate si consolidate vechile cinematografe de pe Bd Regina Maria,care de bine de rau,nu sunt inalte,unele mai si gradini de vara,in spate,care dau la Teatru Mic,pe aceeasi strada....Problema este ca preturile sunt mari...si banii se fac din ce in ce ,mai rari...

 

responsabilitate

Asta arata responsabilitate din partea autoritatilor. Oprescu putea acum să nu ia măsurile astea nepopulare si lase in voia sortii siguranta cetătenilor numai de dragul voturilor. Mă bucur că nu avem de-a face cu astfel de gandire in Bucuresti .

 

in toate tarile

din lume exista clădiri cu risc seismic care au functie publică. Cate nenorociri nu s-au intamplat din cauza lipsei de responsabilitate sau a ignorantei. Mai bine să invătăm din greselile altor.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor