Ziare.com

Imprumutul de 800 de milioane euro pentru Primaria Capitalei, din nou in discutii

Miercuri, 29 August 2012, ora 22:00

   

Imprumutul de 800 de milioane euro pentru Primaria Capitalei, din nou in discutii
Imprumutul de 800 de milioane de euro pentru Primaria Capitalei, destinat restructurarii unei datorii de 500 de milioane de euro si contractarii de noi credite, se va afla, joi, pe ordinea de zi a sedintei CGMB, dupa ce, in precedentul mandat al lui Sorin Oprescu, nu a fost aprobat.

"Este vorba despre o restructurare a vechiului credit al Primariei Capitalei, in valoare de 500 de milioane de euro, reprezentand eurobonduri contractate in 2005 de fostul primar Adrian Videanu, care, urmare a schimbarilor legislative din domeniul fiscal, a fost trecut la capitolul datorie publica, incarcand bugetul Primariei Capitalei pana aproape de gradul maxim de indatorare", a declarat miercuri, primarul general Sorin Oprescu.

Edilul a mai spus ca, in prezent, este blocata posibilitatea de a contracta noi credite pentru proiectele municipalitatii.

Ce prevede proiectul imprumutului

Proiectul de hotarare aflat pe ordinea de zi a sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) de joi prevede aprobarea contractarii unor finantari rambursabile interne sau externe in valoare totala de pana la 800 de milioane de euro sau echivalentul in lei, in vederea restructurarii datoriei de pana la 500 milioane de euro si contractarii de noi credite.

Potrivit proiectului, contractarea finantarii rambursabile de 800 de milioane de euro, cu maturitate de pana la 20 de ani, se face pentru realizarea investitiilor publice de interes local si pentru asigurarea resurselor financiare necesare platii de capital (principal) in anul 2015 aferente emisiunii de euro-obligatiuni emise de Municipiul Bucuresti in 2005.

In expunerea de motive a proiectului, primarul general arata ca Municipiul Bucuresti deruleaza, in prezent, 11 finantari rambursabile, in calitate de imprumutat, subimprumutat sau garant.

Finantarile sunt de la Banca Europeana de Investitii, Banca de Dezvoltare a Comunitatii Europene, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, pentru realizarea si modernizarea sistemului dse termoficare, infrastructura urbana, infrastructura scolara, reabilitarea statiei de ape uzate de la Glina, reabilitarea zonei istorice, managementul traficului, modernizarea sistemului de alimentare cu apa.

Acestea sunt contractate pentru perioade de pana in 25 de ani, unele fiind scadente in 2015. Printre acestea este si emisiunea de obligatiuni de 500 de milioane de euro pentru investitii publice de interes local, contractata in 2005 pe o perioada de zece ani, cu rambursare integrala in 2015.

Oprescu precizeaza ca, in 2015, anul rambursarii obligatiunilor in valoare de 500 de milioane de euro, gradul de indatorare al municipalitatii ar urma sa depaseasca limita maxima legala de 30%.

Incercarea din 2011

In noiembrie 2011, primarul general Sorin Oprescu, aflat intr-o vizita in SUA, a discutat cu Seth Waugh, Chief Executive Officer al Deutsche Bank Americas, in legatura cu acordarea acestui credit de 800 de milioane de euro in conditii avantajoase, iar reprezentaul bancii l-a asigurat ca va primi o oferta cat mai buna.

Primarul general i-a adresat sefului Deutsche Bank Americas rugamintea de a trata cu toata deschiderea intentia Bucurestiului de a accesa fonduri si, la randul lui, l-a asigurat de toata transparenta in procesul de selectie ce va urma.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1408 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ciocoiul general

He, he ... marele jmenar pregateste un nou jaf ... dupa ce ne-a indatorat cu 300.000.000 euro in mandatul trecut, acum a prins curaj si vrea sa-si mai cumpere niste vile in Grecia ...
Bucuresteni, vi se pregateste o mega tzeapa !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor