"Lista lui Oprescu" s-a lasat cu scantei

Miercuri, 01 Octombrie 2008, ora 09:29
3030 citiri
"Lista lui Oprescu" s-a lasat cu scantei
foto Romania Libera

Proiectul cel mai important de pe ordinea zilei, votarea Comisiei Tehnice de Urbanism si Amenajare a Teritoriului, a picat cu brio, pentru a doua oara, la cea mai recenta sedinta a Consiliului General al Primariei generale.

"Lista lui Oprescu", pe care apar sapte nume care ar trebui sa alcatuiasca viitoarea Comisie Tehnica de Urbanism, incinge de mai multa vreme spiritele in Consiliul General. Se pare ca miza acestei comisii este mult mai mare decat s-ar putea banui, informeaza Gardianul Cert este ca ea a fost amanata a doua oara, iar sansele sa treaca in forma dorita de Oprescu sunt minime. Constient de acest lucru, primarul a trecut la amenintari, batand cu pumnul in masa.

In replica, mai multi reprezentanti ai societatii civile au navalit in sala de sedinte cu pancarte si au strigat sloganuri care il vizau pe Sorin Oprescu, dar si pe unii dintre cei ale caror nume se afla pe lista.

A pus boii inaintea carului

Motivul invocat in Consiliul General pentru amanarea votarii Comisiei Tehnice este ca nu se poate numi o comisie atata vreme cat pentru ea nu a fost inca aprobat un regulament de functionare. "Este ca si cum ai pune boii inaintea carului. In plus, domnul primar ne propune sa alegem sapte persoane, de pe o lista cu tot atatea nume, fara sa ne dea alta alternative", a declarat consilierul Horatiu Tica, cel care a luat cuvantul in numele grupului PD-L.

Cei 7 magnifici

Persoanele aflate pe lista pe care Oprescu vrea s-o treaca de Consiliu sunt, conform Gardianul, oameni care l-au ajutat pe acesta in campanie.

Sorin Gabrea, pus primul pe lista, a fost arhitect-sef al Capitalei in perioada 1994-1996. El a dat primul aviz pentru un bloc-turn in Bucuresti, cladirea Bancorex. Tot el a autorizat o varianta mult mai inalta a cladirii-turn din piata Charles de Gaule. Mai mult, acesta este cunoscut ca fiind un apropiat al omului de afaceri Puiu Popoviciu, pentru care a si proiectat un megacartier in nordul orasului.

Un paradox este si faptul ca pe lista lui Oprescu exista si oameni nemultumiti. Este vorba de Mircea Ochinciuc, presedintele filielei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor.

El sustine, la fel ca majoritatea consilierilor, ca ceea ce vrea Sorin Oprescu este o aberatie. Prezent la sedinta de luni, Ochinciuc a declarat ca aceasta Comisie Tehnica ar trebui sa aiba mai multi membri si ca absenta unui regulament al comisiei impiedica practic numirea acesteia.

La fel ca si colegii sai din Ordinul Arhitectilor, Ochinciuc apreciaza ca Sorin Oprescu ignora "Pactul pentru Bucuresti", un document pe care actualul primar s-a angajat inainte de alegeri sa-l respecte si pe care l-a si semnat.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
#urbanism, #vot, #COnsiliul General, #Primaria Capitalei, #Sorin Oprescu , #primar general