O statuie a imparatului Traian gol naste controverse in Capitala

Luni, 30 Aprilie 2012, ora 12:02
5374 citiri
O statuie a imparatului Traian gol naste controverse in Capitala
Foto: Digi24 TV

O statuie ce il reprezinta pe imparatul roman Traian a fost dezvelita, in weekend, de primarul general Sorin Oprescu in fata Muzeului National de Istorie din Bucuresti.

Statuia a nascut deja vii controverse, nu doar pentru locul in care a fost amplasata, ci si pentru ca imparatul este, aparent inexplicabil, reprezentat gol.

Lucrarea a fost realizata de sculptorul Vasile Gorduz, decedat in urma cu cativa ani, si a fost platita din banii Primariei Generale. Ea il reprezinta pe imparatul roman Traian care tine in brate lupoaica Romei, cu trimitere la mitul genezei daco-romane a poporului roman, informeaza Digi24.

Statuia are o inaltime de 2,15 metri, o greutate de aproape 500 de kilograme si a costat 200.000 de lei. Desi a fost montata pe treptele muzeului inca din noiembrie, statuia a fost acoperita cu folie si nu a fost vernisata pana acum, dupa ce Sorin Oprescu si-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar general.

Prima ciudatenie este legata de amplasarea ei: pe treptele care duc la intrarea in Muzeul National de Istorie a Romaniei.

Controverse a nascut si calitatea lucrarii, in special faptul ca imparatul Traian este complet dezbracat.

Nemultumita, conducerea Muzeului de Istorie a anuntat ca va muta statuia. "Unii o considera monstruoasa, altii, ridicola", a declarat directorul muzeului, Ernest Oberlander Tarnoveanu, precizand ca acest "cadou" primit de la Primarie "nu va sta multa vreme" pe treptele muzeului.

Statuia ce il reprezinta pe imparatul Traian gol nu este singura lucrare controversata aparuta in ultimii ani in centrul Capitalei. Cel mai criticat ramane monumentul dedicat eroilor din decembrie 1989, Memorialul Renasterii, amplasat in Piata Revolutiei si care este numit de bucuresteni "cartoful in teapa".

Nici grupul statuar din fata Teatrului National intitulat "Caruta cu paiate" si dezvelit in 2010, tot de primarul Sorin Oprescu, nu a fost prea indragit de bucuresteni. Opera este dedicata dramaturgului Ion Luca Caragiale si a costat circa un milion de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#statuie Traian gol Bucuresti, #Oprescu statuie imparat Traian, #statuie imparat Traian dezbracat , #primar general