Oprescu: Canalul Dunare-Bucuresti este un proiect vital pentru Capitala

Marti, 25 Septembrie 2012, ora 23:30
2206 citiri
Oprescu: Canalul Dunare-Bucuresti este un proiect vital pentru Capitala

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, marti, la Viena, ca proiectul Canalului Dunare-Bucuresti este unul vital pentru Capitala, care trebuie finalizat, aratand ca Uniunea Europeana "este pregatita sa-l introduca pe lista proiectelor prioritare ce urmeaza a fi cofinantate".

Potrivit reprezentantilor municipalitatii, in cea de-a doua zi a Conferintei Europene a Oraselor si Regiunilor Dunarene organizata in capitala Austriei, a fost adoptata cea de-a sasea Declaratie a Conferintei si s-au purtat discutii despre domeniile pe care fiecare stat din bazinul hidrografic al Dunarii trebuie sa-l gestioneze, Romania coordonand trei domenii prioritare dintre cele 11 definite in cadrul Strategiei.

Astfel, tara noastra va dezvolta proiecte privind transportul pe ape interioare, proiecte in domeniul culturii si al turismului, dar si cele privind gestionarea riscurilor de mediu.

"Uniunea Europeana a lansat, in ultimii ani, doua mari proiecte de cooperare regionala pentru Europa Centrala si de Est, Strategia pentru Regiunea Dunarii si Sinergia in Regiunea Marii Negre. Romania a stat la originea ambelor initiative, ceea ce demonstreaza faptul ca suntem constienti de potentialul enorm de cooperare si dezvoltare dintre aceste doua regiuni limitrofe. Cu toate acestea, cele doua initiative nu vor fi implementate cu succes decat daca reusim sa elaboram si sa finalizam proiecte semnificative, in special in domeniile infrastructurii si planificarii urbane", a sustinut, marti, primarul general al Capitalei, citat in comunicatul municipalitatii.

De asemenea, edilul-sef a vorbit si despre oportunitatea finalizarii canalului Dunare-Bucuresti, "un proiect vital pentru Capitala", pe care Uniunea Europeana "este pregatita sa-l introduca pe lista proiectelor prioritare ce urmeaza a fi cofinantate".

In urma cu o zi, primarul general Sorin Oprescu a declarat, la acelasi eveniment, ca este extrem de important ca Bucurestiul sa devina capitala la Dunare, jucand totodata un rol central in atingerea obiectivelor de cooperare regionala ale Uniunii Europene. Cu acelasi prilej, Oprescu a precizat ca municipalitatea bucuresteana isi doreste si este in masura sa finalizeze proiecte deja incepute, dar si sa demareze unele noi, care sa genereze locuri de munca si sa ajute la dezvoltarea turismului.

La finalul conferintei, primarul general a propus ca urmatoarea Conferinta Europeana a Oraselor si Regiunilor Dunarene sa aiba loc la Bucuresti, in octombrie 2013.

Oprescu s-a intalnit cu bancherii

Tot luni, Sorin Oprescu s-a intalnit cu Andreas Treichl, CEO al Erste Group, si cu Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen Bank International, se precizeaza intr-un comunicat remis, luni, de municipalitatea bucuresteana.

In cadrul celor doua intalniri, edilul a tinut sa se asigure ca demersurile municipalitatii de a atrage finantari pentru unele dintre proiectele aflate in derulare, respectiv initierea unora noi, in contextul ajungerii la maturitate, in 2015, a imprumuturilor contractate de administratia anterioara, vor fi privite cu toata seriozitatea si toata deschiderea de catre doua dintre cele mai puternice banci ce actioneaza pe piata europeana.

In acest sens, se arata in comunicat, edilul-sef al Capitalei a tinut sa transmita asigurarile administratiei pe care o conduce ca, imediat ce municipalitatea isi va fi definitivat strategia referitoare la viitoarea finantare, aceasta va fi pusa la dispozitia tuturor celor interesati, procesul de selectie urmand sa fie realizat in mod transparent si pe baza unui dialog competitiv. Cele doua intalniri au avut loc dupa ce Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat initiativa primarului general de a contracta o finantare de 800 de milioane de euro.

De asemenea, in cadrul unei intrevederi dintre reprezentantii Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale de la Bucuresti si cei ai Uniunii Spitalelor din Viena, care a avut loc tot luni, s-a convenit incheierea unui protocol de colaborare pentru facilitarea accesului medicilor din spitalele administrate de municipalitatea bucuresteana la burse de perfectionare acordate gratuit de autoritatile vieneze.

Citeste si:
Premierul Cîțu face cadou Bisericii Ortodoxe Române imobilul Schitului Darvari și Ferma Vlăsiei, în sedința Guvernului de mâine
Premierul Cîțu face cadou Bisericii Ortodoxe Române imobilul Schitului Darvari și Ferma Vlăsiei, în sedința Guvernului de mâine
Guvernul condus de Florin Cîțu dorește trasmiterea în mod gratuit, prin hotărâre de Guvern, a două imobile aflate în prorietatea statului către Biserica Ortodoxă Română. În nota de...
Vlad Voiculescu: ”România a comandat iraţional vaccinuri şi a ajuns în situaţia de a vinde şi dona mai multe decât orice altă ţară din Europa”
Vlad Voiculescu: ”România a comandat iraţional vaccinuri şi a ajuns în situaţia de a vinde şi dona mai multe decât orice altă ţară din Europa”
Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu afirmă că ancheta DNA cu privire la vaccinurile cumpărate de România este bine-venită, întrucât ţara noastră a comandat iraţional...
Sursa: MEDIAFAX