Oprescu convoaca marti o sedinta a CGMB, privind referendumul

Duminica, 15 Mai 2011, ora 23:46
1210 citiri
Oprescu convoaca marti o sedinta a CGMB, privind referendumul
Foto: ziare.com

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat, duminica, ca va convoca pentru marti o noua sedinta de indata a CGMB privind referendumul, precizand ca, in cazul in care nu se va ajunge la un consens, va fi aplicata precedenta decizie, care prevede organizarea consultarii pe 19 iunie, cu 7 intrebari.

"Marti voi convoca o sedinta de indata de Consiliu pentru a lamuri definitiv problema intrebarilor pentru referendum", a declarat duminica, in cadrul unei conferinte de presa, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Edilul-sef a precizat ca, in opinia sa, au fost prea multe amanari in legatura cu referendumul si ca, personal, nu mai accepta nicio amanare din partea consilierilor PDL in privinta clarificarii situatiei intrebarilor.

"Consultarea populatiei in legatura cu organizarea administrativa a Bucurestiului este un luicru extrem de serios, care trebuie facut cu responsabilitate. Nu putem sa ne jucam nici cu banii publici, nu putem sa ne jucam cu bucurestenii pentru a ii ameti cu referendumul", a punctat Oprescu.

Sorin Oprescu: Referendumul din 26 iunie va costa cinci milioane de lei

Primarul general al Capitalei a solicitat partidelor politice din CGMB sa se mobilizeze pentru sedinta de saptamana viitoare, pentru a putea fi luata o decizie.

"Daca saptamana viitoare consilierii nu se vor mobiliza ca sa vina la vot, sa vina la serviciu pentru a asigura cvorumul, atunci ei sunt cei vinovati de compromiterea acestui referendum", a adaugat Sorin Oprescu.

Acesta a explicat ca, in cazul in care nu se va ajunge la un consens cu privire la reducerea numarului de intrebari la referendum, va fi respectata decizia precedenta a CGMB, care prevede un numar de 7 intrebari pentru referendum, organizat pe 19 iunie.

Sedinta de indata de vineri a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), ce avea pe ordinea de zi referendumul din iunie, a fost amanata din lipsa de cvorum. La sedinta ar fi trebui sa fie discutate propunerile grupurilor din CGMB privind micsorarea numarului de intrebari, continutul acestora si mutarea datei de desfasurare a referendumului la 26 iunie, fata de 19 iunie, cat se stabilise initial.

In sala au fost prezenti doar 22 dintre cei 55 de consilieri generali, majoritatea absentilor fiind din grupul PDL. Acestia, de altfel, anuntasera de joi ca doresc ca decizia finala privind referendumul sa fie luata saptamana viitoare, miercuri.

Dupa suspendarea sedintei, primarul general Sorin Oprescu a declarat ca CGMB va fi convocat, din nou, pentru saptamana viitoare, insa isi doreste sa aiba certitudinea ca atunci va fi cvorum si ca, astfel, vor putea fi discutate si supuse la vot propunerilor privind referendumul.

Care sunt intrebarile de la referendum?

Intr-o sedinta anterioara, consilierii generali au aprobat ca la referendum sa fie sapte intrebari. Acestea sunt:

- "Sunteti multumit de modul in care s-a dezvoltat Capitala?"

- "Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si 7 administratii?"

- "Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si o singura administratie?"

- "Sunteti multumiti de curatenia in Bucuresti?"

- "Va doriti o arhitectura unitara pentru tot Bucurestiul?"

- "Sunteti de acord cu reducerea cheltuielilor aparatul din administratia Bucurestiului?"

- "Sunteti de acord ca Bucurestiul sa fie condus de primarul general alaturi de CGMB?".

Ulterior, insa, ca urmare a criticilor ce au vizat numarul mare de intrebari si continutul unora dintre acestea, primarul general Sorin Oprescu si liderii grupurilor din CGMB au avut mai multe intalniri cu privire la micsorarea numarului si modificarea continutului.

Dupa o astfel de intalnire, edilul-sef al Capitalei a declarat ca referendumul ar putea avea doar patru intrebari, respectiv:

- "Sunteti de acord cu desfiintarea consiliilor locale de sector?"

- "Sunteti de acord ca primarii de sector sa fie alesi de CGMB?"

- "Sunteti de acord ca alegerea consilierilor generali sa fie prin vot uninominal?"

- "Sunteti de acord cu un buget unic la nivelul Capitalei?".

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Oprescu sedinta indata CGMB, #Oprescu referendum Bucuresti , #primar general