Oprescu, despre Holocaust: Nici Romania nu a fost scutita de ororile regimului extremist

Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 23:07
2997 citiri
Oprescu, despre Holocaust: Nici Romania nu a fost scutita de ororile regimului extremist
Foto: Facebook

Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a transmis un mesaj, miercuri, cu ocazia Zilei de Comemorare a Victimelor Holocaustului din Romania, precizand ca nici tara noastra nu a fost "scutita de ororile regimului extremist al anilor '40".

"Este deja o traditie ca in aceasta zi de dureroasa si pioasa aducere aminte sa ne intalnim in acest loc, la Memorialul Holocaustului. Un prilej solemn si trist ne-a adunat ca sa comemoram victimele unui regim absurd, care a promovat o politica inumana, cu milioane de victime in toata lumea.

Nici tara noastra nu a fost scutita de ororile regimului extremist al anilor '40, care a insangerat pamantul Romaniei si a distrus mii de familii", a scris Sorin Oprescu pe Facebook.

Ambasadorul SUA la ziua Holocaustului: Tirania majoritatii trebuie controlata de ratiune

Edilul a continuat spunand ca monumentul Holocaustului are menirea de a fi "carte de invatatura pentru copiii si tinerii nostri".

"Ma plec in fata victimelor, familiilor si supravietuitorilor acelor vremuri de groaznica amintire. Inchei insa cu speranta ca vom trai impreuna vremuri mai linistite, in care sa putem construi in normalitate", a conchis edilul.

Mihail Neamtu: Astazi ne indreptam gandul spre victimele Holocaustului din Europa

Mihail Neamtu, presedintele Noua Republica, a transmis pe pagina oficiala de Facebok, ca este o zi in care oamenii trebuie sa isi indrepte gandul catre victimele Holocaustului din Europa.

Acesta a amintit de cazul Maicii Maria Skobtova, care a fost gazata si incinerata pe 31 martie 1945, dupa ce a fost acuzata ca alaturi de un parinte, Dimitri, a botezat mai multi evrei care, astfel, au scapat de la moarte.

"Cinstim in inima si in gand pe toti acei cavaleri ai spiritului care au incercat sa salveze vieti omenesti din ghearele barbariei fasciste. In mod special, as vrea sa evoc jertfa Maicii Maria Skobtova, trimisa de nazisti in camerele de gazare de la Ravensbruck (Germania) inaintea Sfintelor Pasti din anul 1945.

De ce a murit Maica Maria (calugarita ortodoxa, francofona nascuta in Rusia si implicata mistuitor in actiuni de caritate)? Pentru ca, dupa 1940, a oferit certificate de botez unor evrei persecutati de Hitler & co. Nu este singurul caz in care iubirea de aproapele, dincolo de etnie sau confesiune, se transforma intr-un impresionant sacrificiu personal", a scris Neamtu.

Basescu, despre Holocaust: Romania trebuie sa-si asume cu luciditate trecutul

Si presedintele Traian Basescu a transmis un mesaj cu aceeasi ocazie.

"A ne aminti de tragedia umana a Holocaustului inseamna a ne face un examen de constiinta. Este necesar ca experienta unei suferinte umane la scara atat de mare, ale carei ecouri vor ramane mereu in mintile si mai ales in inimile noastre, sa fie centrul unei viziuni comune care sa impiedice, in viitor, asemenea sacrificii si crime.

Ca societate care s-a angajat sa garanteze libertatile individuale si exigentele statului de drept, Romania trebuie sa-si asume cu luciditate trecutul", se arata in mesajul sefului statului.

A.G.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Oprescu mesaj comemorare Holocaust, #Oprescu comemorare Holocaust, #Zi Comemorare Victimel Holocaust , #primar general