Oprescu, in Germania: Vrem sa transformam Bucurestiul intr-un oras la Dunare

Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 13:43
1858 citiri
Oprescu, in Germania: Vrem sa transformam Bucurestiul intr-un oras la Dunare

Primarul general Sorin Oprescu a participat marti la deschiderea primului Forum Anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, care are loc zilele acestea la Regensburg, in Germania.

La eveniment au participat Johannes Hahn, comisarul pentru Politica Regionala, Emilia Muller, ministrul de stat pentru Afaceri Europene din Guvernul din Bavaria, primarul orasului Regensburg, Hans Schaidinger, precum si alti oficiali europeni, dar si reprezentanti ai oraselor dunarene, conform unui comunicat al Primariei Bucuresti, remis miercuri Ziare.com.

"Sunt mandru ca fac parte din delegatia Romaniei care sustine astazi, la Regensburg, strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, cu atat mai mult cu cat Romania, alaturi de Austria, a stat la baza acestei initiative. Un alt doilea motiv de mandrie il reprezinta pentru mine faptul ca reprezentantii autoritatilor locale si regionale din Sulina, Tulcea, Galati, Braila si Giurgiu m-au onorat cu increderea acordata, incredintandu-mi mandatul de a vorbi in numele lor", a declarat Oprescu.

Primarul a sustinut ca punerea in aplicare a obiectivelor Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii nu este posibila decat prin unirea tuturor fortelor convergente, la nivel de orase-capitale la Dunare.

"Eu am credinta ca este timpul oraselor, este timpul regiunilor, inaintea guvernelor. Doresc sa vorbesc despre Bucuresti, despre capitala Romaniei. Suntem determinati sa transformam Capitala intr-un oras la Dunare. Ne despart 60 de kilometri.. Acest canal, inceput cu 40 de ani in urma si neterminat pana acum, da o noua dimensiune Bucuresitului, prin dezvoltarea lui la Dunare.

Din punctul meu de vedere, cred cu tarie ca este vremea discutiilor directe intre orase. Sper sa reusim ca, in intervalul 2014 - 2020, sa putem sa absorbim mai multe fonduri europene decat am facut-o pana acum", a adaugat Sorin Oprescu.

In final, edilul a subliniat ca "impreuna, orasele si regiunile Dunarii pot cladi o Europa mai competititva si mai puternica", se mai arata in comunicatul remis Ziare.com.

Bucurestiul, oras la Dunare

Totodata, marti Sorin Oprescu a avut o intrevedere cu ministrul de stat pentru Afaceri Europene al Bavariei, Emilia Muller, la sediul Guvernului Oberpflaz.

Cu acest prilej, primarul a tinut sa-i impartaseasca ministrului Muller pozitia actualei administratii a Bucurestiului cu privire la regiunea Dunarii de Jos si, in acest context, intentia declarata a acesteia de a transforma Bucurestiul in oras la Dunare.

"Unul dintre proiectele fanion ale Planului de Actiune a Strategiei Dunarii este si canalul care va face ca Bucurestiul sa devina port la Dunare. Acesta este un deziderat al romanilor de multi ani, primele idei concrete in acest sens fiind lansate inca de aproape doua secole.

Sunt ferm convins ca sta in puterea noastra ca Bucurestiul sa devina a cincea capitala dunareana si sa se alature celorlalte patru capitale dunarene, Viena, Bratislava, Budapesta si Belgrad", a mai mentionat Sorin Oprescu.

Totodata, edilul si-a exprimat speranta ca viitoarele strategii dezvoltate la nivelul Uniunii Europene (nou lansata strategie a Dunarii reprezentand un prim pas in acest sens) vor urmari nu doar dezvoltarea capitalelor sau a marilor aglomerari urbane, ci si a zonelor adiacente acestora si, implicit, a regiunilor carora le apartin, reducand astfel decalajele inca existente in cadrul Uniunii Europene.

Mueller s-a declarat, la randul sau, o sustinatoare a principiului "bottom up", care nu face altceva decat sa confirme importanta participarii cetatenilor, oraselor si regiunilor in procesul decizional, in contextul unor strategii elaborate in comun de statele membre.

"Regensburg, orasul care astazi gazduieste aceasta prima editie a Forumului Anual al Strategiei Dunarii, a fost pana in urma cu nu foarte multi ani unul dintre cele mai sarace din Bavaria.

Astazi, tocmai prin schimbarea abordarii si implicarea factorului local, mai degraba decat a celui central si prin pastrarea independentei actului administrativ, acest oras istoric se situeaza intre primele zece ale Germaniei", a declarat ministrul.

Forumul Anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, organizat de Comisia Europeana si Guvernul din Bavaria, este prima intalnire de acest gen de la lansarea strategiei Dunarii, in anul 2011.

D.R.

Citeste si:
Premierul Cîțu face cadou Bisericii Ortodoxe Române imobilul Schitului Darvari și Ferma Vlăsiei, în sedința Guvernului de mâine
Premierul Cîțu face cadou Bisericii Ortodoxe Române imobilul Schitului Darvari și Ferma Vlăsiei, în sedința Guvernului de mâine
Guvernul condus de Florin Cîțu dorește trasmiterea în mod gratuit, prin hotărâre de Guvern, a două imobile aflate în prorietatea statului către Biserica Ortodoxă Română. În nota de...
Vlad Voiculescu: ”România a comandat iraţional vaccinuri şi a ajuns în situaţia de a vinde şi dona mai multe decât orice altă ţară din Europa”
Vlad Voiculescu: ”România a comandat iraţional vaccinuri şi a ajuns în situaţia de a vinde şi dona mai multe decât orice altă ţară din Europa”
Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu afirmă că ancheta DNA cu privire la vaccinurile cumpărate de România este bine-venită, întrucât ţara noastră a comandat iraţional...
Sursa: Ziare.com