Oprescu, in Germania: Vrem sa transformam Bucurestiul intr-un oras la Dunare

Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 13:43
2080 citiri
Oprescu, in Germania: Vrem sa transformam Bucurestiul intr-un oras la Dunare

Primarul general Sorin Oprescu a participat marti la deschiderea primului Forum Anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, care are loc zilele acestea la Regensburg, in Germania.

La eveniment au participat Johannes Hahn, comisarul pentru Politica Regionala, Emilia Muller, ministrul de stat pentru Afaceri Europene din Guvernul din Bavaria, primarul orasului Regensburg, Hans Schaidinger, precum si alti oficiali europeni, dar si reprezentanti ai oraselor dunarene, conform unui comunicat al Primariei Bucuresti, remis miercuri Ziare.com.

"Sunt mandru ca fac parte din delegatia Romaniei care sustine astazi, la Regensburg, strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, cu atat mai mult cu cat Romania, alaturi de Austria, a stat la baza acestei initiative. Un alt doilea motiv de mandrie il reprezinta pentru mine faptul ca reprezentantii autoritatilor locale si regionale din Sulina, Tulcea, Galati, Braila si Giurgiu m-au onorat cu increderea acordata, incredintandu-mi mandatul de a vorbi in numele lor", a declarat Oprescu.

Primarul a sustinut ca punerea in aplicare a obiectivelor Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii nu este posibila decat prin unirea tuturor fortelor convergente, la nivel de orase-capitale la Dunare.

"Eu am credinta ca este timpul oraselor, este timpul regiunilor, inaintea guvernelor. Doresc sa vorbesc despre Bucuresti, despre capitala Romaniei. Suntem determinati sa transformam Capitala intr-un oras la Dunare. Ne despart 60 de kilometri.. Acest canal, inceput cu 40 de ani in urma si neterminat pana acum, da o noua dimensiune Bucuresitului, prin dezvoltarea lui la Dunare.

Din punctul meu de vedere, cred cu tarie ca este vremea discutiilor directe intre orase. Sper sa reusim ca, in intervalul 2014 - 2020, sa putem sa absorbim mai multe fonduri europene decat am facut-o pana acum", a adaugat Sorin Oprescu.

In final, edilul a subliniat ca "impreuna, orasele si regiunile Dunarii pot cladi o Europa mai competititva si mai puternica", se mai arata in comunicatul remis Ziare.com.

Bucurestiul, oras la Dunare

Totodata, marti Sorin Oprescu a avut o intrevedere cu ministrul de stat pentru Afaceri Europene al Bavariei, Emilia Muller, la sediul Guvernului Oberpflaz.

Cu acest prilej, primarul a tinut sa-i impartaseasca ministrului Muller pozitia actualei administratii a Bucurestiului cu privire la regiunea Dunarii de Jos si, in acest context, intentia declarata a acesteia de a transforma Bucurestiul in oras la Dunare.

"Unul dintre proiectele fanion ale Planului de Actiune a Strategiei Dunarii este si canalul care va face ca Bucurestiul sa devina port la Dunare. Acesta este un deziderat al romanilor de multi ani, primele idei concrete in acest sens fiind lansate inca de aproape doua secole.

Sunt ferm convins ca sta in puterea noastra ca Bucurestiul sa devina a cincea capitala dunareana si sa se alature celorlalte patru capitale dunarene, Viena, Bratislava, Budapesta si Belgrad", a mai mentionat Sorin Oprescu.

Totodata, edilul si-a exprimat speranta ca viitoarele strategii dezvoltate la nivelul Uniunii Europene (nou lansata strategie a Dunarii reprezentand un prim pas in acest sens) vor urmari nu doar dezvoltarea capitalelor sau a marilor aglomerari urbane, ci si a zonelor adiacente acestora si, implicit, a regiunilor carora le apartin, reducand astfel decalajele inca existente in cadrul Uniunii Europene.

Mueller s-a declarat, la randul sau, o sustinatoare a principiului "bottom up", care nu face altceva decat sa confirme importanta participarii cetatenilor, oraselor si regiunilor in procesul decizional, in contextul unor strategii elaborate in comun de statele membre.

"Regensburg, orasul care astazi gazduieste aceasta prima editie a Forumului Anual al Strategiei Dunarii, a fost pana in urma cu nu foarte multi ani unul dintre cele mai sarace din Bavaria.

Astazi, tocmai prin schimbarea abordarii si implicarea factorului local, mai degraba decat a celui central si prin pastrarea independentei actului administrativ, acest oras istoric se situeaza intre primele zece ale Germaniei", a declarat ministrul.

Forumul Anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, organizat de Comisia Europeana si Guvernul din Bavaria, este prima intalnire de acest gen de la lansarea strategiei Dunarii, in anul 2011.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Oprescu strategie Dunare Germania, #forum strategie Dunare Oprescu , #primar general