Oprescu: Intram in randul elitei mondiale cu laserul de la Magurele

Vineri, 14 Iunie 2013, ora 21:20
1641 citiri
Oprescu: Intram in randul elitei mondiale cu laserul de la Magurele
Foto: Ziare.com

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, vineri, cu prilejul inaugurarii lucrarilor de constructie a laserului de la Magurele ca Romania intra in randul elitei mondiale si devine un punct de referinta al progresului.

"Dupa parerea mea, traim un moment unic. Intram in randul elitei mondiale. Romania devine punct de referinta al progresului cu acest inceput de astazi. In sfarsit este recunoscut potentialul uman de exceptie al tarii noastre, poate cel mai pretios tezaur pe care il avem noi, oamenii. Astazi sunt multumit de mai multe motive. Ca primar general al Capitalei sunt mandru ca Bucurestiul poate contribui la dezvoltarea acestei citadele a cercetarii stiintifice", a spus Oprescu.

Incepe constructia celui mai puternic laser din lume, la Magurele. Totul despre proiect

"Facem inca un pas in randul oraselor competitive, cu puternice forte de dezvoltare in zona metropolitana. Ca profesor universitar sunt bucuros ca tinerii nostri valorosi primesc un semnal ca se pot intampla lucruri bune si aici in Romania, in Bucuresti, in zona metropolitana. Se pot realiza profesional, isi pot materializa visele, isi pot valorifica maxime calitati si personalitati acasa, alaturi de copiii si parinti lor", a adaugat acesta.

El a afirmat ca apreciaza ca medic proiectul, intrucat rezultatele cercetarii isi vor gasi aplicabilitatea in diagnosticarea si tratarea unor boli grave.

Ponta, la Magurele: Se intampla lucruri in Romania pe care nu le credeam posibile

"Ca medic, apreciez utilitatea proiectului in domeniul medical, pentru ca rezultatele acestor cercetari isi vor gasi aplicabilitatea imediat in diagnosticarea si tratarea unor boli grave. Se va da sansa la viata multor oameni din lumea intreaga", a subliniat edilul-sef al Capitalei.

La ceremonia de inaugurare a lucrarilor de constructie a infrastructurii proiectului Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), care s-a desfasurat vineri pe platforma de cercetare Magurele, au participat premierul Victor Ponta, comisarul european pentru politici regionale, Johannes Hahn, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, Nicolae Victor Zamfir, directorul general al Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei si numerosi ministri.

Va opri Laserul de la Magurele "exodul creierelor" din Romania?

Proiectul ELI-NP de construire a celei mai avansate infrastructuri pe plan mondial destinate studiilor legate de radiatia fotonica cu caracteristici extreme este implementat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei. Prima faza a acestui ambitios proiect este cofinantata de UE, in baza unui contract incheiat cu Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica.

ELI-NP este parte componenta a unui proiect de mare anvergura de cercetare stiintifica, teoretica si aplicata, care va avea instalatii in Romania, Republica Ceha si Ungaria, si va fi realizat de un consortiu format din 13 state europene. Proiectul ELI-NP, a carui valoare totala este de 356,23 milioane de euro, va fi implementat in doua faze: in actualul exercitiu bugetar al UE, 2007-2013, si in cel viitor, 2014-2020.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#laser Magurele, #proiect ELI NP, #Sorin Oprescu laser Magurele , #primar general