Oprescu isi face bilantul provizoriu si se ia de cei 6 "voievozi"

Marti, 05 Mai 2015, ora 14:10
4185 citiri
Oprescu isi face bilantul provizoriu si se ia de cei 6 "voievozi"
Foto: ZF Live

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, si-a prezentat, marti, cateva dintre realizarile mandatelor sale, anuntandu-i totodata pe bucuresteni cand va finaliza proiectele mult asteptate. Oprescu i-a numit "voievozi" pe primarii de sector si s-a aratat nemultumit de colaborarea cu ei.

Invitat la emisiunea live transmisa pe Internet de jurnalistii de la Ziarul Financiar, Sorin Oprescu a vorbit, printre altele, despre vanzarea de obligatiuni de catre Primaria Capitalei la bursa, dar si despre proiectele de infrastructura, plangandu-se, in context, de conflictele avute cu consilierii municipali.

"Toate proiectele de asfaltare, reparatii, o singura data pe an sunt supuse CGMB ca buget echilibrat. Ei ti-l dezechilibreaza prin dorintele personale ale unora, in functie de majoritate. (...) Daca Puterea vrea sa faca, Opozitia n-o lasa si atunci intram intr-o paradigma de multe luni de zile", a declarat Oprescu.

Primarul general a admis ca sunt mari diferente de dezvoltare intre cele sase sectoare ale Capitalei, dand vina pe cei care au schimbat legea in 2003 pentru a-i pune piedici fostului edil Traian Basescu.

"Nu exista o cale din moment ce astia 6 sunt voievozi (...) In anul 2003, schimbarea legii administratiei, care urmarea sa-l spolieze pe Basescu de orice fel de actiune executiva in sprijinul cetatenilor, a facut ca aceste lucruri sa se imparta (...) Nimeni n-a avut curiozitatea, sau prea putini, sa studieze si bugetele", a comentat primarul general, reamintind ca sectorul 1 este printre cele "bogate", iar sectorul 5 printre cele sarace.

Sorin Oprescu a mai declarat ca discuta cu primarii de sector "o data pe an", la o intalnire informala.

"Dupa 2012, in unii s-au trezit o serie intreaga de frustrari. Nu mi-am permis decat sa le atrag atentia si, recunosc, sa-i pocnesc dupa lege. In acest moment exista o buna intelegere, responsabilitatea e a fiecaruia pe ce cheltuieste banul (...) Nu poate sa functioneze acest oras intr-o coordonare deplina, amiabila, desteapta, decat intr-un buget consolidat", a mai declarat Oprescu.

De altfel, primarul general sustine solutia unei "reconstructii a administratiei", astfel incat "primarul general sa fie coordonatorul unui buget general consolidat, impartit fiecarui sector, cu putere a primarilor, care devin viceprimari si care au dreptul de veto".

Sorin Oprescu a fost intrebat daca au venit primarii de sector amenintati de faliment sa ii ceara fonduri si a spus razand ca "n-au venit inca", dar a dat un exemplu de ajutor financiar acordat lui Florentin Pandele, primarul din Voluntari.

Pandele a venit si i-a cerut bani pentru iluminarea unui pod care trece prin Voluntari si Sectorul 2, si a primit 1 milion de lei dupa ce Sorin Oprescu s-a asigurat ca nu vor fi probleme cu Curtea de Conturi.

"Acum, Ontanu ma da in judecata sa ii dau si lui 1 milion de lei", a adaugat el.

Proiecte finalizate

Sorin Oprescu a fost intrebat despre finalizarea unor proiecte mari, cum ar fi Piata Sudului, al carui termen final este "sfarsitul anului, obligatoriu, ca e pe fonduri europene".

"Constructorii sunt ok, problema mea e ca in interesectii mari de tot eu o iau in barba cu tot ceea ce glumeau unii ca 'dracu' stie ce e dedesubt', ca nu corespunde cu ce e pe hartie", a explicat el.

De asemenea, lucrarile la Casa Presei vor fi gata "la sfarsitul lunii", din cauza ENEL. "La inceputul lui iunie sa putem sa dam drumul, sa ne luam jucariile, sa lasam locul liber. Se va mai lucra la monument", a dat asigurari primarul general.

In ceea ce priveste noua sala de sport a Capitalei, s-a decis ca STRABAG se va ocupa de lucrari. "Ei peste 2 saptamani ar trebui sa predea tot proiectul, va fi gata intr-un an si jumatate", a declarat Oprescu.

In context, Sorin Oprescu a declarat ca daca bucurestenii il vor mai dori, va mai candida pentru al treilea mandat.

"Da, in principiu da, pentru ca am o ambitie: sa termin tot ce mi-am propus, inclusiv inelul median de nord, adica autostrada suspendata", a declarat Sorin Oprescu, enumerand strazile si intersectiile principale pe deasupra carora va trece.

Sorin Oprescu a anuntat ca a facut un proiect numit "ELI Valley", o zona care va fi special amenajata pentru specialistii in IT in apropiere de laserul de la Magurele, investitia ridicandu-se la "1 miliard si 800 de mii de lei la o prima strigare".

Primarul general a dezvaluit ca a discutat deja "in principiu" cu guvernul despre acest proiect de locuinte care se afla la doar "2 km si 400 de m de ceea ce spun canalul Bucuresti- Dunare, care 65% din el este facut".

Sorin Oprescu a dezvaluit ca s-a consultat in legatura cu acest canal si cu Ion Iliescu, specialist in ape. Cand l-a intrebat ce vrea de la el, Oprescu a sustinut ca i-a raspuns: "Un singur lucru: taceti dracului din gura si lasati-ma sa fac asta".

Si cu Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii, a discutat despre canalul Bucuresti-Dunare, dar acesta inca nu i-a dat un raspuns, a dezvaluit Sorin Oprescu.

"Sper sa scape de grijile nenorocite si sper sa ii fie bine", a comentat primarul, in conditiile in care Inalta Curte decide miercuri daca il condamna sau nu pe Liviu Dragnea la inchisoare in dosarul Referendumului.

In context, Sorin Oprescu a avut cuvinte de lauda despre primarul de la Magurele. "Mi-a facut intotdeauna impresia unui om cu mintile pe cap", a spus el, mentionand cateva dintre obiectivele indeplinite de edil.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Oprescu sala sport, #Oprescu canal Bucuresti Dunare, #Oprescu primari sector, #Oprescu buget , #primar general