Oprescu: Pacientii care se trateaza la Obregia cumpara droguri chiar din zona spitalului

Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 20:30
2761 citiri
Oprescu: Pacientii care se trateaza la Obregia cumpara droguri chiar din zona spitalului

Consumatorii de etnobotanice care urmeaza un tratament de recuperare la Centrul de Asistenta Integrata a Adictiilor de la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Al. Obregia" cumpara droguri chiar din zona unitatii sanitare si de multe ori traficantii patrund in spital, sustine primarul general, Sorin Oprescu.

"E cert ca dependenta de droguri devine din ce in ce mai mare. Ma asteptam sa se curme aceasta activitate a vanzatorilor de etnobotanice, printr-o ordonanta de urgenta. Trimit inspectia, politia locala sau politia nationala, inchidem magazinele respective, pentru ca apoi sa aflam ca ele exista disimulate, la parterul blocurilor. In felul acesta, nu facem absolut nimic.

Mai mult decat atat, sa ma ierte colegii care lucreaza la spitalul Obregia, dar acolo este un loc unde tranzactiile se fac seara, in special, pe trotuar. Asta este adevarul. Ca sa nu mai spun ca exista 'tristi d-astia' care intra si in spital si vand droguri. Pana nu e atent portarul, pana i-a lasat portarul, pana i-au lasat doctorii... in felul asta nu facem altceva decat sa ne furam caciula. Nu exista o supraveghere atenta, dealerii se duc acolo... medicii mi-au explicat la timpul respectiv ca nu pot sa stapaneasca fenomenul asta", a afirmat Oprescu vineri la prima conferinta nationala "Adictia - abordare multidisciplinara, implicatii medico-psiho-sociale".

In opinia primarului general, aceste lucruri se intampla si din cauza faptului ca spitalele nu mai au medicamente pentru tratarea pacientilor, in astfel de cazuri ei avand nevoie de metadona si suboxona iar fondurile alocate sunt insuficiente.

In prezent, peste 200 de persoane primesc asistenta din punct de vedere medical, psihologic si social in centrele de adictie pe care Agentia Nationala Antidrog le are in subordine.

La Centrul Obregia sunt aproximativ 86 de pacienti care urmeaza un tratament pentru a scapa de dependenta drogurilor.

"Pacientii care sunt la mine in tratament sunt, in general, fosti consumatori de heroina. Cred ca jumatate dintre ei au incercat si substante cu proprietati psihoactive. In ultimii trei ani a crescut consumul de plante etnobotanice si a scazut consumul de heroina", a precizat Liliana Dorobat, medic la Centrul de Asistenta Integrata in Adictii Obregia.

La nivel national, ANA detine 74 de centre de prevenire, evaluare si consiliere antidrog, dintre care cinci sunt destinate asistentei integrate in adictie. In Bucuresti sunt trei astfel de centre unde dependentii de droguri se pot trata.

Conferinta "Adictia - abordare multidisciplinara, implicatii medico-psiho-sociale" este organizata de Centrul de evaluare si tratament al toxidependentelor pentru tineri "Sfantul Stelian", in parteneriat cu Primaria Capitalei, Ministerul Sanatatii si Agentia Nationala Antidrog.

Citește și:
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averile declarate de aleșii în funcții publice au fost întotdeauna subiect de discuție, cu atât mai mult după numeroasele scandaluri și conflicte de interese în care aceștia nu au putut...
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Fostul secretar de stat Cătălin Boboc a anunțat marți seară, 4 octombrie, că demisionează din PNL, în urma scandalului privind branşarea ilegală la rețeaua electrică a unui imobil din...
Comentarii