Oprescu promite ca bucurestenii NU vor mai plati caldura - afla in ce conditii

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 19:21
5173 citiri
Oprescu promite ca bucurestenii NU vor mai plati caldura - afla in ce conditii

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, sustine ca bucurestenii nu vor mai plati pentru incalzirea locuintei daca investitorul care va administra, prin delegare de serviciu, noua structura infiintata prin comasarea RADET si ELCEN va ceda municipalitatii macar 1% din profitul estimat sa fie obtinut.

Guvernul a aprobat, miercuri, prin memorandum, comasarea Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) cu Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), astfel incat activitatile de productie si distribuitie sa fie integrate.

Guvernul a aprobat fuziunea dintre RADET si ELCEN. Datoriile sterse cu buretele

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, la Guvern, ca ELCEN va fi privatizata prin delegare de serviciu, dupa modelul Apa Nova din 1999, municipalitatea analizand insa si varianta incheierii unui parteneriat public-privat (PPP).

In acest context, primarul a mai avansat si un scenariu in care niciun bucurestean nu ar mai plati pentru incalzire, dupa un interval de doi ani de la data delegarii de serviciu, pe principiul ca profitul noii structuri, rezultata din comasarea ELCEN cu RADET, ar fi suficient sa asigure modernizarea retelei de distributie, care necesita fonduri totale de 1,8 miliarde euro, si chiar sa asigure gratuitatea incalzirii pentru locuitorii Capitalei.

"Daca in doi ani de zile - si sper sa reusesc sa parcurg toti pasii in caz de delegare de serviciu - toata lumea este de acord, ma refer la economisti, la finantisti, ca profitul celor care preiau aceasta delegare este, undeva, de 11% anual.

Daca din profitul acesta, ma refer la producerea de energie electrica 80% si 20% din termic, daca 1% din acest profit anual este de acord - si cred eu ca o sa fie de acord - sa-l dea Primariei Generale, indraznesc sa spun ca nimeni nu va mai plati incalzire", a afirmat Oprescu.

Acesta a adaugat ca este vorba de un calcul mai complicat si i-au trebuit vreo doua ore sa inteleaga ceva din el, dar este vorba de o tinta care ar putea fi atinsa in termen de doi ani de la momentul delegarii de serviciu pentru noua companie.

Citește și:
Olanda va susține România pentru Schengen. Austria încă nu este convinsă în privința aderării țării noastre și a Bulgariei
Olanda va susține România pentru Schengen. Austria încă nu este convinsă în privința aderării țării noastre și a Bulgariei
Ambasadorii statelor membre UE au discutat extinderea Spațiului Schengen și propunerile ca Croația, România și Bulgaria să intre în Schengen. Potrivit surselor diplomatice citate de...
Cât mai au românii până vor circula fără vize în SUA. Motivul pentru care nu pot face în prezent acest lucru
Cât mai au românii până vor circula fără vize în SUA. Motivul pentru care nu pot face în prezent acest lucru
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o nouă discuție cu secretarul de stat american Antony Blinken despre vizele impuse de Statele Unite românilor care vor să călătorească...