Oprescu refuza sa demoleze Cathedral Plaza - Catolicii cer dreptate la CEDO

Marti, 29 Octombrie 2013, ora 16:01
5521 citiri
Oprescu refuza sa demoleze Cathedral Plaza - Catolicii cer dreptate la CEDO
Foto: Libertatea

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, refuza cu indarjire sa puna in aplicare decizia instantei conform careia Cathedral Plaza trebuia demolata de cateva luni. In replica, Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti (ARCB) anunta ca va apela la CEDO si va face si plangere penala.

In ciuda faptului ca magistratii Curtii de Apel Ploiesti au decis irevocabil, pe 23 ianuarie, demolarea turnului Cathedral Plaza si readucerea terenului la destinatia initiala, aceea de parc, Primaria Capitalei refuza sa puna in aplicare decizia instantei, desi a fost somata de doua ori de executorul judecatoresc, iar termenul final, 17 octombrie, ora 14.00, a expirat deja.

Primarul Sorin Oprescu s-a justificat spunand, printre altele, ca nu poate autoriza demolarea pentru ca primaria nu poate suporta costurile lucrarilor, care s-ar ridica la 17-18 milioane de euro.

Intr-un comunicat remis presei marti, Millenium Building Development, proprietarul Cathedral Plaza, considera ca situatia cladirii poate fi rezolvata "amiabil" si isi exprima speranta ca PMB va emite o noua autorizatie, sustinand ca desfiintarea constructiei ar produce daune de 70 de milioane de euro.

Oprescu refuza sa respecte o decizie definitiva a instantei: Cathedral Plaza ramane in picioare

Francisc Dobos: Romanii stiu ce inseamna "solutii amiabile" - coruptie

In replica, purtatorul de cuvant al ARCB, pr. Francis Dobos, a respins toate alegatiile din comunicatul remis presei de Millenium Building Development.

"Am vazut comunicatul. Este de prost gust si este tendentios, folosind informatii false. In primul rand, cladirea este periculoasa si ilegala. Ei spun asta, in documentele lor! Le punem la dispozitie documentele in care scrie negru pe alb - cladirea a fost realizata periculos, in graba, folosind materiale de slaba calitate, imbinari periculoase si asa mai departe. In plus, este total ilegala. Cum se mai poate spune acum altceva? E chiar o jignire a inteligentei", a declarat pr.Francisc Dobos pentru Ziare.com.

Intrebat daca ar putea fi gasita o solutie "amiabila" asa cum propun reprezentantii Millenium, purtatorul de cuvant al ARCB a respins cu fermitate ideea, subliniind ca aceasta expresie mascheaza de fapt coruptia.

"Nu trebuie sa ne dea nimeni bani, sa nu existe nicio confuzie. Trebuie ca autoritatile publice sa isi faca datoria. Ei spun ca sunt deschisi la 'solutii amiabile'. In niciun caz! Solutiile amiabile le-au practicat cu autoritatile publice atunci cand au obtinut autorizatia si avizele si fiecare roman stie ce inseamna 'solutii amiabile', ce se ascunde in spate - coruptia. Asa ceva nu exista, nu va exista niciodata un dialog cu respectiva entitate, firma si ce mai e.

Noi avem o problema cu autoritatile publice, care trebuie sa aplice legea. Asteptam. Daca nu, vom fi nevoiti sa mergem pe linie penala si la CEDO, cat de curand", a subliniat pr. Francisc Dobos.

Oprescu, sfatuit de avocatii Cathedral Plaza

Pe de alta parte, acesta a respins si suma vehiculata de primarul general cu privire la cheltuielile de demolare.

"Primarul s-a referit si la faptul ca nu avem bani in buget pentru operatiile de demolare - 17-18 milioane de euro. O alta informatie falsa. Primarul s-a inconjurat de persoane care sustin acest proiect si ele nu il vor sfatui niciodata sa demoleze aceasta constructie. El este sfatuit de aceeasi casa de avocatura care apara interesele cladirii. De aceea este o tergiversare", ne-a mai declarat purtatorul de cuvant al ARCB, exprimandu-si opinia ca Sorin Oprescu nu a avut inca "bunavointa" necesara sa puna in aplicare legea.

Cat despre suma de 17-18 milioane, aceasta este "o ciorba reincalzita", spune el.

"Cei care doresc sa mentina acest proiect s-au folosit de un alt studiu, care a fost depus cu mult timp in urma, si pe care il avem si noi la Arhiepiscopie, in care se vorbeste despre 17-18 milioane, dar informatia este deja veche si nu are legatura cu ce se intampla acum. Acum cladirea trebuie doar demolata, acolo era vorba despre o restructurare care ar fi costat foarte mult. Deci primarul ne-a indus in eroare, poate nestiind nici el", a explicat Francisc Dobos.

Intrebat daca ARCB se asteapta la sprijin si presiuni internationale, menite sa convinga Primaria Capitalei sa aplice o decizie definitiva a instantei din Romania, purtatorul de cuvant a reamintit inclusiv de sprijinul acordat de Parlamentul European cu cativa ani in urma.

"Dar acum nu mai este vorba de sprijin, de incurajari si batai pe umar. Acum este vorba de justitie, de punerea in aplicare a deciziei instantei. Daca nu se pune in aplicare, se ajunge la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, si nu mai este vorba despre rejudecare, pentru ca aici nu e materie de rejudecat, este de aplicat o sentinta", a subliniat acesta foarte ferm.

Episcopii Europeni, ingrijorati de atitudinea primarului Oprescu

Refuzul primarului Sorin Oprescu de a face ceea ce i-a cerut la inceputul anului Curtea de Apel Ploiesti a starnit ingrijorarea Episcopilor europeni.

Intr-un comunicat remis presei internationale in data de 7 octombrie 2013, Episcopii Catolici din Europa, reuniti in Adunarea Plenara a Consiliului Conferintelor Episcopale Europene (CCEE), desfasurata la Bratislava, si-au manifestat ingrijorarea fata de neaplicarea de catre Primarul general al Bucurestiului a deciziilor instantelor de judecata din Romania, referitoare la demolarea edificiului construit ilegal langa Catedrala romano-catolica Sf. Iosif din Bucuresti.

"Avem speranta ca nu vom fi obligati sa solicitam inca o data sprijinul forurilor internationale, mai ales al celor implicate in procesul de monitorizare a aplicarii hotararilor judecatoresti in Romania, astfel incat sa nu fie nevoie de proceduri dureroase, pentru ca dreptatea castigata in multi ani de judecata sa isi gaseasca in sfarsit drumul catre lumina", a declarat atunci IPS Ioan Robu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Francisc Dobos demolare Cathedral Plaza, #Oprescu demolare Cathedral Plaza, #decizie instanta Cathedral Plaza , #primar general
Comentarii
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5
Sa darime atunci Catedrala, este mai simplu, nu?
Poza bum
bum
rank 5