Oprescu refuza sa respecte o decizie definitiva a instantei: Cathedral Plaza ramane in picioare

Marti, 29 Octombrie 2013, ora 12:12
4056 citiri
Oprescu refuza sa respecte o decizie definitiva a instantei: Cathedral Plaza ramane in picioare

Millenium Building Development, proprietarul Cathedral Plaza, considera ca situatia cladirii - pentru care exista decizie de demolare - poate fi rezolvata amiabil si isi exprima speranta ca PMB va emite o noua autorizatie, precizand ca desfiintarea constructiei ar produce daune de 70 de mil.euro.

"Millennium Building Development precizeaza ca aceasta cladire indeplineste cele mai inalte standarde de calitate si siguranta in constructii. Cladirea este indubitabil legala, autorizatia de constructie fiind emisa de catre Primaria Sectorului 1, cu respectarea tuturor prevederilor legale, si fiind valabila pe toata durata constructiei. Precizam ca decizia de anulare a autorizatiei, la zece zile dupa ce a avut loc receptia cladirii, s-a luat pe motive de necompetenta a emitentului.

Instanta a afirmat ca autorizatia trebuia emisa de Consiliul General al Municipiului Bucuresti si nu de Primaria Sectorului 1, desi Consiliul General a recunoscut ca nu a emis niciodata autorizatii de constructie si nici nu are in structura personal calificat in acest sens", afirma compania intr-un comunicat, apreciind ca investitorul nu poate fi facut responsabil pentru "neclaritatea legata de autoritatea competenta in emiterea autorizatiei de constructie".

Totodata, Millenium Building Development sustine ca, pe parcursul lucrarilor de constructie, au fost luate masuri deosebite pentru protejarea monumentului aflat in vecinatate, Catedrala Romano-Catolica.

"Arhitectura cladirii a fost gandita in acord cu reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice (ARCB), astfel incat aceasta sa puna in valoare institutia de cult invecinata", se arata in comunicat.

Millennium Building Development subliniaza ca este vorba despre "un conflict de vecinatate generat de schimbarea pozitiei ARCB pe fondul, se pare, al unor neintelegeri cu vechii proprietari ai Millennium Building Development, neintelegeri pe care noii proprietari doresc sa le solutioneze".

Termenele au expirat, Oprescu da din colt in colt, bucurestenii platesc

Compania isi reafirma speranta ca Primaria Municipiului Bucuresti va solutiona cererea sa de intrare in legalitate a cladirii, prin emiterea unei noi autorizatii de construire, precizand ca "demolarea ar aduce bucurestenilor daune directe de peste 70 milioane de euro, reprezentand atat costurile operatiunii, cat si daunele pe care Primaria Municipiului Bucuresti va trebui sa le plateasca proprietarului".

Curtea de Apel Ploiesti a decis irevocabil, pe 23 ianuarie, demolarea turnului Cathedral Plaza si readucerea terenului pe care a fost edificata aceasta constructie la destinatia initiala, aceea de parc. Curtea a mentinut astfel sentinta din 26 iunie 2012 pronuntata de Tribunalul Dambovita.

La Primaria Capitalei a fost inregistrata, pe 17 septembrie, o somatie de la un executor judecatoresc pentru emiterea, de catre primarul general, in termen de 10 zile, a deciziei de desfiintare a imobilului Cathedral Plaza.

De asemenea, primarul a fost somat sa plateasca suma de 7.688 de lei, cu titlul de cheltuieli de executare silita, catre ARCB, Mihaela Dudac si Iuliana Bor, care au depus actiunea in instanta pentru desfiintarea Cathedral Plaza.

Intrucat decizia nu a fost emisa, iar termenul prevazut in somatie a expirat, pe 3 octombrie, Primaria a primit o solicitare din partea executorului judecatoresc ca, pana pe 17 octombrie, la ora 14.00, Sorin Oprescu sa emita decizia privind desfiintarea constructiei si sa achite reclamantilor suma de 7.688 de lei.

In 17 octombrie, insa, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca instanta nu a precizat cine trebuie sa suporte costurile demolarii Cathedral Plaza, care se ridica la 17-18 milioane de euro, iar cladirea nu va fi demolata pana la sfarsitul anului, pentru ca banii nu sunt cuprinsi in buget.

Citeste si:
Cristian Diaconescu, răspunde atacului lui Eugen Tomac: Bagă PMP în moarte clinică, să îl poată oferi altor formațiuni politice
Cristian Diaconescu, răspunde atacului lui Eugen Tomac: Bagă PMP în moarte clinică, să îl poată oferi altor formațiuni politice
Preşedintele PMP Cristian Diaconescu a acuzat marți, 18 ianuarie, într-o postare pe Facebook, că aşa-zisa şedinţă a Colegiului Naţional de săptămâna trecută, preluarea abuzivă a...
Ce spunea Klaus Iohannis despre plagiat, în urmă cu jumătate de an: ”Reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca persoanele acuzate să nu facă un pas în spate”
Ce spunea Klaus Iohannis despre plagiat, în urmă cu jumătate de an: ”Reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca persoanele acuzate să nu facă un pas în spate”
Într-o declarație de presă din data de 30 iulie 2021, președintele Klaus Iohannis condamna practica plagiatului, în urma reacțiilor care au apărut atunci în opinia publică din România pe...