Oprescu tot nu vrea sa demoleze cladirea Cathedral Plaza: Cere expertiza

Vineri, 16 Ianuarie 2015, ora 14:30
5462 citiri
Oprescu tot nu vrea sa demoleze cladirea Cathedral Plaza: Cere expertiza

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, refuza sa puna in executare o decizie definitiva a instantei din 2013 care prevede demolarea cladirii de birouri Cathedral Plaza de langa Catedrala Sf.Iosif, spunand ca are nevoie de o anumita expertiza pe care o va plati tot din banii bucurestenilor.

"Au venit structuristii si mi-au explicat ca, daca iau capacul, incep sa tai etajele de pe Cathedral Plaza, se produce alunecare de pamant si catedrala sufera. Cand m-au speriat asa, ce sa fac? Cand am intrebat specialistii, Institutul de arhitectura a lasat-o sine die in pronuntare, de frica, Urbanismul la fel, iar Institutul de Constructii la fel.

Asa ca am angajat o firma de specialitate, o platim noi, Primaria, ca sa facem studiul sa vedem daca se intampla ceva cu catedrala, daca demolam Cathedral Plaza. Daca studiul imi spune ca riscul este foarte mic, eu acum la inceputul anului pun in bugetul pe 2015 suma necesara demolarii, si o demolez. Trebuie dusa la indeplinire hotararea judecatoreasca", a explicat Oprescu intr-un interviu acordat Hotnews.

Primarul Capitalei a precizat ca demolarea cladirii Cathedral Plaza, ridicata de Millennium Building Development (MBD), va costa intre 15 si 20 milioane euro.

Oprescu, acuzat ca evita demolarea Cathedral Plaza cu ajutor de la Arhitectura si Constructii

Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti l-a acuzat in repetate randuri pe Sorin Oprescu ca "incearca prin toate tertipurile sa amane momentul implacabil al demolarii turnului".

Scandalul Cathedral Plaza continua: Primaria Capitalei, reclamata la DNA

Ridicarea constructiei a fost autorizata de Primaria Sectorului 1 pe 24 februarie 2006, iar lucrarile au inceput in martie. In aprilie, Arhiepiscopia Romano-Catolica din Bucuresti a contestat autorizatia, sustinand ca este afectata nu doar imaginea, dar mai ales structura Catedralei Sf.Iosif.

Din cauza litigiilor, lucrarile au fost intrerupte de mai multe ori.

In iulie 2011, Curtea de Apel Suceava a respins ultima cale de atac a MBD, stabilind "irevocabil" nulitatea autorizatiei de construire a cladirii.

In mai 2012, CEDO a respins plangerea formulata de MBD impotriva statului roman.

In iunie 2012, Tribunalul Dambovita l-a obligat pe Sorin Oprescu sa emita decizia privind desfiintarea turnului Cathedral Plaza, iar sentinta a devenit definitiva si irevocabila la inceputul anului 2013, prin decizia Curtii de Apel Ploiesti.

Pe rolul instantelor mai sunt alte trei procese, la Bacau, Neamt si Judecatoria Sectorului 1.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Oprescu expertiza demorare Cathedral Plaza, #Oprescu expertiza demolare Millennium Building , #primar general