Oprescu vs Antonescu: 1-0 (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 13:03
6520 citiri
Oprescu vs Antonescu: 1-0 (Opinii)

Dupa cum era de asteptat, Ion Iliescu a sarit ca ars cand a auzit de conditia impusa de Crin Antonescu pentru sustinerea candidaturii lui Sorin Oprescu la Primaria Capitalei, adica "asumarea politica a frontului USL, a aliniamentului politic USL".

Cu alte cuvinte, solicitarea de a renunta de facto la statutul de independent.

"Cred ca avem datoria sa-l sprijinim pe primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, la viitoarele alegeri si sa-i respectam opinia. (...) Exista opinii - sa-i impuna lui Sorin Oprescu sa se inregimenteze in USL sau in PSD, ar fi o mare greseala politica. Nu asa se lucreaza cu oamenii in activitatea politica. (...) Este pacat cand ai un asemenea candidat sa nu-l sprijini, sa nu te folosesti de autoritatea pe care el a castigat-o", a declarat patriarhul PSD.

Sunt convinsa ca in aceasta privinta, cel putin, Victor Ponta impartaseste mai degraba punctul de vedere al lui Crin Antonescu, caci nici presedintele PSD nu se simte foarte confortabil cu popularitatea in crestere a lui Sorin Oprescu. A simtit-o la cel mai recent congres PSD cand primarul general s-a adresat - in calitate de independent, nu se-ndoieste absolut nimeni - "poporului PSD" si a obtinut urale si aplauze comparabile doar cu cele capatate de Ion Iliescu insusi.

Dar presedintele PSD n-a avut curajul sa-si infrunte fatis mentorul, mai ales intr-o chestiune de viata si de moarte pentru fostul presedinte. Ion Iliescu isi creste acum urmasul politic. Si o face, sa recunoastem, cu multa abilitate politica. Iar in scenariul acestei cresteri, independenta lui Sorin Oprescu este vitala.

Se pare ca Ion Iliescu a inteles ca, la starea actuala a politicii romanesti, la scarba si dezamagirea societatii romanesti, cartea castigatoare nu poate fi decat omul cu masca antisistem, deghizat in independent. Si cum are sansa de a juca aceasta carte, cand poate sa-si ascunda copilul pesedist pur sange in blana de miel independent, credeti ca Ion Iliescu se va impiedica de Crin Antonescu?

Prin Sorin Oprescu, Ion Iliescu a castigat si are toate sansele sa mentina cel mai important dintre putinele torfee ce i-au fost mereu refuzate - Bucurestiul.

Si tot prin el mai poate deveni in 2014 inca o data presedinte, intrecandu-si astfel marele rival istoric, pe Traian Basescu. In fata unor astfel de obiective, presedintele PNL nu are nicio sansa, desi argumentele sale sunt de logice din punct de vedere politic.

Pe de-o parte, are in partid si in alianta cu conservatorii candidati foarte puternici pentru functia de primar general si este greu sa explice de ce nu lupta pentru candidatura lui Andrei Chiliman sau a lui Popescu Piedone, mai ales ca Bucurestiul a devenit, dupa cum au arat prezidentialele din 2009, un fief liberal.

Asta cu atat mai mult cu cat Sorin Oprescu nici macar nu este un independent autentic, echidistant fata de partidele din USL. Practic, prin Sorin Oprescu, PSD este cel care da candidatul pentru Capitala, iar PNL pierde o reduta in care era favorit.

Apoi, este clar ca favorizarea unei victorii, posibil zdrobitoare, a lui Sorin Oprescu, in alegerile locale l-ar putea propulsa pe primar pe traiectoria lui Traian Basescu, adica ceea ce urmareste Ion Iliescu si o evolutie fatala pentu Crin Antonescu. Nu e de mirare ca liderul liberal nu consimte sa-si taie singur craca de sub picioare.

In plus, din punct de vedere politic, este aberant ca o alianta mamut, care tinteste o victorie absoluta la viitoarele alegeri, sa nu fie in stare sa ofere un candidat propriu la Primaria Capitalei si sa se agate de pulpana unui independent. Sugereaza astfel lipsa de optiuni, deci o imagine nu tocmai fericita pentru un invingator.

Cu toate ca principial are, asadar, dreptate, prin declaratia sa abrupta privind "asumarea aliniamentului USL", Crin Antonescu a facut o imensa greseala. Pe de-o parte, a bagat cu mana lui inca o sursa de tensiune in USL, intr-un moment foarte sensibil, adica dupa esecul sever de la alegerile partiale si tocmai cand trebuie impartite candidaturile pe judete si colegii, operatiune care sigur se va lasa cu mari frustrari.

Daca isi mentine conditia impusa primarului general, in pofida deciziei PSD de a-l sustine neconditionat pe Sorin Oprescu, risca mari probleme in USL. Daca renunta, cade in ridicol.

Pe de alta parte, Crin Antonescu i-a dat lui Sorin Oprescu ocazia unei noi demonstratii de forta, foarte profitabila din punct de vedere electoral: "Nimeni nu-mi spune ce trebuie sa fac. Raman acelasi primar in functie, independent, al bucurestenilor. Merg la un eventual parteneriat cu USL doar in conditii egale" .

Cu alte cuvinte, in loc sa-i zdruncine statutul de independent antisistem, i-a dat lui Sorin Oprescu ocazia sa si-l consolideze.

Citeste si:
Românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
Românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
TAROM a anunțat luni, 29 noiembrie, că românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie, cu o zi mai devreme față de cum a anunțat ministurl Transporturilor Sorin...
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Senatorul USR Cosmin Poteraș a depus luni, 29 noiembrie, o inițiativă care introduce cursuri de conducere defensivă pentru cei cu carnetul de conducere suspendat. Concret, Cosmin Poteraș...