Presa de azi: Cele noua porunci lasate de Videanu pentru Oprescu

Vineri, 20 Iunie 2008, ora 07:11
1866 citiri
Presa de azi: Cele noua porunci lasate de Videanu pentru Oprescu

Bucurestiul a schimbat garda, titreaza Evenimentul Zilei. Capitala are oficial un nou primar, dar si un nou prefect. Schimbarea de garda s-a concretizat prin predarea mandatului de primar general lui Sorin Oprescu din partea lui Adriean Videanu, dar si a celui de prefect lui Ion Tincu din partea lui Catalin Deaconescu.

Sorin Oprescu a depus, joi, juramantul la investirea in functia de primar general al Capitalei, dupa validarea noului Consiliu General al Municipiului Bucuresti, in cadrul unei ceremonii organizate la Cercul Militar National.

Oprescu a declarat in discursul sau de investire ca aduce o noua viziune asupra gestionarii problemelor Bucurestiului, care va fi impartita in trei componente, o componenta strategica care va urmari dezvoltarea Bucurestiului, o alta in care cetateanul va fi in mijlocul deciziilor si cea de-a treia care va imbunatatii calitatea vietii in Capitala.

Formarea unei majoritati "viabile si operationale" in CGMB este responsabilitatea partidelor si cade in sarcina celor 55 de consilieri, a adaugat Oprescu.

Si Deaconescu a predat stafeta. Noul prefect, Ion Tincu, a depus, tot joi, juramantul la Prefectura Capitalei. La eveniment a fost prezent si fostul prefect, Catalin Deaconescu, dar si secretarul de stat din ministerul Internelor si Reformei Administrative, Victor Paul Dobre. Ordinul de schimbare a prefectului a fost semnat miercuri de premierul Tariceanu.

Romania libera ne spune care sunt cele noua porunci lasate de Videanu pentru Oprescu. Predarea de stafeta de la Primaria Capitalei are pentru bucuresteni o miza mult mai importanta decat cea politica. Bucurestiul este in acest moment un veritabil santier.

Municipalitatea este angrenata in lucrari de reparatii si investitii care de trei ani pun la grea incercare nervii locuitorilor si bugetul acestui oras. Multe dintre proiectele initiate de Adriean Videanu, sau doar continuate de el, au generat dezbateri si controverse aprinse.

Unele au fost prost concepute, altele s-au intins pe o durata nejustificat de mare de timp sau au fost suspectate ca ascund interese oneroase. Noul primar, Sorin Oprescu, a declarat ca va continua doar "proiectele bune care servesc interesului public" si "va propune caile de indreptare pentru lucrurile gresite".

Romania libera a selectat cele mai importante lucrari care se desfasoara in acest moment in Bucuresti si care de-a lungul timpului au generat dezbateri si controverse. Este vorba de reabilitarea centrului istoric, reabilitarea scolilor, parcari subterane, proiectul NetCity, plantarea a 200.000 de arbori, managementul traficului rutier, infrastructura rutiera, pasajul Basarab si modernizarea sistemului de termoficare.

Videanu i-a recomandat lui Oprescu sa renunte la autostrada zburatoare, scrie Cotidianul. Reabilitarea a cinci mari bulevarde, finalizarea Pasajului Basarab, modernizarea pietelor Revolutiei si Romana, Arcul de Triumf, "managementul traficului", penetratii, supralargiri si strapungeri sunt doar cateva dintre proiectele lasate ca mostenire de Adriean Videanu lui Sorin Oprescu.

"Aceste proiecte trebuie continuate. Noul primar trebuie sa aiba incredere in proiectele pe care le-am inceput si sa nu piarda timpul cu gandirea altora, ceea ce ar fi o mare greseala pentru Bucuresti. Totodata, recomand sa nu se faca pasaje supraterane decat acolo unde este necesar.

Expertii arhitecti din Marea Britanie mi-au spus sa nu fac aceeasi greseala ca si londonezii, pentru ca pasajele supraterane strica arhitectura orasului si ele se justifica cel mult peste un rau, cand nu sunt alte solutii", a declarat Adriean Videanu.

In ceea ce priveste oamenii din Primaria Generala, Adriean Videanu a precizat ca "Oprescu trebuie sa tina cont de prevederile legale. Oamenii din primarie, inclusiv directorii de directii, sunt functionari publici. Singurii oameni pe care i-am adus in primarie sunt Bogdan Dragoi si Vladimir Zommer. Primul probabil va pleca din primarie, iar al doilea a plecat de mult", a explicat Adriean Videanu.

Negocieri intense. Jocurile de culise au blocat alegerea viceprimarilor Capitalei, este titlul din Gardianul. Fostul primar general al Bucurestiului Adriean Videanu a declarat pentru Gardianul ca, joi, nu s-au ales noii viceprimari pentru ca prefectul Catalin Deaconescu nu a trecut pe ordinea de zi acest subiect.

"Am cazut de comun acord cu Oprescu sa nu fortam ordinea de zi", a completat, ulterior, Videanu. Liderul democrat-liberal a precizat ca cei doi viceprimari vor fi alesi saptamana viitoare, mai precis joi.

Daca alegerea viceprimarilor nu ar fi fost amanata, PD-L si PNGCD ar fi avut joi fiecare cate un viceprimar, in conditiile in care cele doua partide detin majoritatea in Consiliu. Cu alte cuvinte, PD-L si PNGCD controleaza 28 de consilieri din totalul de 55. Daca s-ar alia PSD, PNL si PRM, ar totaliza 27 de mandate, insa insuficiente pentru a avea monopol asupra CGMB.

Favoriti pentru cele doua fotolii de la primarie sunt: Razvan Murgeanu (PD-L) si Robert Ionescu (PNG-CD). Structura noului Consiliu este urmatoarea: PD-L- 24 de consilieri, PSD - 16, PNL - 8, PNG-CD - 4, iar PRM - 3.

Oprescu, primar cu acte in regula, consemneaza Jurnalul National. De joi, Sorin Oprescu a devenit primarul general al Bucurestiului cu acte in regula.

In Sala de Marmura a Cercului Militar National, in prezenta fostului primar Adriean Videanu, a fostului si actualului prefect al Capitalei, Catalin Deaconescu si Ion Tincu, dar si a primarilor sectoarelor 1, 2 si 5, Andrei Chiliman, Neculai Ontanu si Marian Vanghelie, Sorin Oprescu a depus juramantul si a vorbit despre cele doua milioane de bucuresteni care, indiferent daca sau cu cine au votat ori nu, trebuie respectati, iar asteptarile lor nu trebuie inselate.

Noul primar general si-a prezentat apoi "viziunea" administrativa, impartita in trei componente: o componenta strategica urmarind dezvoltarea Bucurestiului, o alta in care cetateanul va fi in mijlocul deciziilor si cea de-a treia care va imbunatati calitatea vietii in Capitala.

"Vreau sa actionam ca o echipa, pentru ca avem cu totii o mare responsabilitate. In aceasta echipa, colaboratorii mei sunt consilierii generali, mass-media, legea si respectarea ei si, nu in ultimul rand, negocierea permanenta", a spus Oprescu.

Citeste si:
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de relația cu primarul Bucureștiului Nicușor Dan. Surse politice susțin, pe de altă parte, că ar există o criză de leadership la nivelul...