Presa de azi: Oprescu, prima victorie. Basescu, prima infrangere

Luni, 16 Iunie 2008, ora 07:09
2353 citiri
Presa de azi: Oprescu, prima victorie. Basescu, prima infrangere

Bucurestiul o ia la stanga, titreaza luni Evenimentul Zilei, precizand ca pentru prima data de la Revolutie, dreapta este pe punctul de a pierde Primaria Capitalei, pe fondul unei slabe mobilizari la vot. Rezultatele exit-pollurilor il dau pe independentul Sorin Oprescu, dupa doua rateuri, castigator al fotoliului de primar general, in fata candidatului PDL Vasile Blaga.

Potrivit sondajului la iesirea de la urne facut de INSOMAR la comanda postului Realitatea TV, PDL deconteaza mandatul lui Adriean Videanu: 54,3% dintre bucuresteni au votat cu Oprescu si 45,7% cu Blaga. Rezultate similare da si CCSB pentru Antena 3: Oprescu - 54,5%, Blaga - 45,5%.

Chiar daca PDL a obtinut 24 din 55 de mandate in consiliul general, "Buldogul" lui Traian Basescu nu a reusit, potrivit estimarilor, sa recupereze avansul de 3.000 de voturi al "Doctorului" lui Ion Iliescu. Avantajul lui Oprescu s-a mentinut pe tot parcursul zilei de duminica, rezultatele partiale ale exit-pollurilor variind intre 51% la 49% si 54% la 46%.

Daca estimarile vor fi confirmate de numaratoarea oficiala a voturilor, independentul de acum Sorin Oprescu, sustinut la vedere de PSD, va ajunge primarul Capitalei dupa doua incercari ratate sub sigla PDSR.

Doctorul a pierdut primaria atat in 1998, in fata lui Viorel Lis (CDR), dupa plecarea lui Victor Ciorbea in guvern, cat si in 2000, cand a intrat in turul al doilea de pe pozitia de favorit, dar a fost invins de Traian Basescu (atunci in PD).

Sorin Oprescu a castigat Primaria Capitalei, anunta si Romania libera. Sorin Oprescu a castigat detasat primaria Generala a Capitalei, obtinand cu aproape 9 procente mai mult decat Vasile Blaga. Reprezentantul PD-L a spus imediat dupa prezentarea sondajelor ca isi "asuma aceasta infrangere" si ca il felicita pe contracandidatul sau pentru victorie.

De partea cealalta, presedintele PSD, Mircea Geoana, a luat asupra partidului sau aceasta victorie, anuntand ca "Bucurestiul a anulat dictatura de dreapta". Sorin Oprescu a devenit, dupa cum spunea Geoana, "un independent de stanga".

Absenteismul din Capitala l-a ajutat, spun sociologii, pe Oprescu, desi cercetarile arata ca peste 40 la suta din votanti au studii superioare, peste 35 la suta au terminat liceul si doar in jur de 20 la suta sunt cu studii submedii. Pe sectoare, Chiliman (PNL) a castigat Sectorul 1, Cristian Popescu (PC) Sectorul 4, Marian Vanghelie (PSD) Sectorul 5 si Cristian Poteras (PD-L) Sectorul 6.

Oprescu pe scaunul lui Basescu, este titlul din Gandul. Infrangere usturatoare pentru PD-L la alegerile din Bucuresti: independentul Sorin Oprescu l-a invins lejer pe democrat-liberalul Vasile Blaga, partidul prezidential reusind sa obtina doar o singura primarie de sector.

54,3 la suta din voturi potrivit INSOMAR comandat de Realitatea TV si 54,5 procente potrivit estimarii CCSB comandate de Antena 3. La sediul de campanie al Independentului castigator sarbatoarea incepuse inaintea anuntarii rezultatelor.

"Campiooonu', campiooonu', ole, ole, ole..." Tunuri de confetti aruncau in aer un nor de fluturasi multicolori. "Campionu'" era strans in brate, pupat cu foc pe obraji, toti voiau sa guste putin din victoria lui. Zeci de camere si de aparate de fotografiat i-au urmarit avide fiecare gest, fiecare grimasa, reportofoanele i-au smuls fiecare cuvant. In aerul fierbinte cresteau cuvinte mari: odisee, istorie, sperante.

Din Gardianul aflam ca dupa fix 18 ani, Iliescu a castigat Bucurestiul. Independentul Sorin Oprescu, favoritul lui Ion Iliescu, a cucerit Bucurestiul exact la 18 ani de la prima mineriada. In zilele de 13-15 iunie 1990, minerii erau la Bucuresti pentru a-i conserva lui Iliescu puterea in stat.

Doctorul l-a devansat, protrivit INSOMAR - Realitatea TV, pe Vasile Blaga cu aproape 9%. Cu alte cuvinte, fostul social-democrat a obtinut 54,3%, iar democrat-liberalul 45,7%. Partidul lui Emil Boc a pierdut si bataliile pentru Primariile de sector.

Astfel, Andrei Chiliman a castigat Primaria sectorului 1 in fata lui Razvan Murgeanu, Cristian Popescu Piedone l-a surclasat, la sectorul 4, pe Radu Silaghi, iar Marian Vanghelie si-a adjudecat sectorul 5, invingandu-l pe Sebastian Bodu. Singurul PDL-ist care a salvat onoarea democrat-liberalilor a fost Cristian Poteras, care l-a invins pe Dan Darabont.

Castigatorul Sorin Oprescu a declarat ca rocada politica realizata de bucuresteni "trebuie sa fie un model pentru toate primariile din tara". La randul sau, perdantul Vasile Blaga si-a recunoscut infrangerea in fata lui Oprescu.

Ziua cea neagra pentru PD-L, titreaza Adevarul, precizand ca din cele sase mari batalii din turul doi, PD-L a castigat una singura. PD-L a castigat primaria sectorului 6, dar a pierdut sectoarele 1, 4 si 5. In Bucuresti, democrat-liberalii au doar doua din cele sase primarii de sector.

Potrivit exit-pollului realizat de INSOMAR si difuzat de Realitatea TV, Oprescu a obtinut 54,3% din voturile bucurestenilor, in timp ce Blaga a luat 45,7 procente. Dupa estimarile CCSB, difuzate de Antena 3, Sorin Oprescu a luat 54,5%, iar Vasile Blaga 45,5%.

In duelul dintre PSD si PD-L la Iasi, invingatori au iesit social-democratii. Candidatul PSD Gheorghe Nichita a obtinut 52,9%, in timp ce oponentul sau de la PD-L a luat 47,1%.

Oprescu, prima victorie. Basescu, prima infrangere, informeaza Cotidianul. Rezultatul alegerilor de duminica reprezinta prima infrangere majora a lui Traian Basescu si a partidului sau din 2000 incoace.

Dupa doua infrangeri la Primaria Capitalei, in 1998 si in 2000, Sorin Oprescu era cotat cu 54,6% de exit poll-ul INSOMAR-Realitatea TV si cu 54,5% de CCSB-Antena 3, in detrimentul pedelistului Vasile Blaga (45,4).

La sectorul 1, liberalul Andrei Chiliman a obtinut un nou mandat. Acesta era creditat cu 56,8% fata de pedelistul Razvan Murgeanu, cotat cu 43,2%. La sectorul 4, Cristian Popescu Piedone (PC) inregistra un avans decisiv in fata candidatului PD-L Radu Silaghi, 63,8% fata de doar 36,2%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt aşteptaţi la urne între 19 aprilie şi 1 iunie pentru alegerile generale din India. Potrivit sondajelor, BJP, partidul naţionalist hindus, rămâne favorit. Dacă...
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
#vot, #alegeri, #Bucuresti, #Sorin Oprescu, #primar , #primar general