Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, retinut de DNA pentru 24 de ore. A fost prins in flagrant cand primea mita

Duminica, 06 Septembrie 2015, ora 08:31
40642 citiri
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, retinut de DNA pentru 24 de ore. A fost prins in flagrant cand primea mita
Foto: Facebook Sorin Oprescu

Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, a fost retinut, sambata noaptea, dupa ce a fost prins in flagrant de DNA, cand primea mita 25.000 de euro, doar o parte dintr-o suma totala de 60.000 de euro.

Intreaga operatiune ar fi fost filmata.

Surse judiciare sustin ca banii au fost luati de Oprescu in propria locuinta, dupa care a plecat cu masina personala si a luat si o parte din suma cu el. Primarul general ar fi fost oprit in trafic si perchezitionat.

Pe banii gasiti asupra lui era inscriptionat cuvantul MITA. De asemenea, se pare ca mita i-a fost data, acasa, din partea a patru denuntatori, de un colaborator al sau, director in cadrul Primariei Capitalei, care l-ar fi si filmat. Aceste informatii nu au fost insa confirmate oficial.

Cert este ca procurorii l-au audiat sambata noaptea pe Sorin Oprescu, dupa care au decis retinerea acestuia pentru 24 de ore. Audierile au durat cateva minute, primarul general refuzand sa faca declaratii in absenta avocatului sau, care era asteptat sa se intoarca duminica din Turcia. Oprescu a ajuns, dupa miezul noptii, in arestul Politiei Capitalei.

De asemenea, perchezitii de amploare au avut loc duminica, in Bucuresti, Bacau, Calarasi si Ilfov. Potrivit unor surse judiciare, perchezitiile au inceput duminica la ora 6.00 si au avut loc la locuintele primarului, dar si la trei institutii publice - Primaria Capitalei, Administratia Cimitirelor si Centrul Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Mogosoaia, cat si la sediile unor firme care au contracte cu Primaria Capitalei.

Sorin Oprescu detine mai multe imobile, in Bucuresti si in apropierea Capitalei. Casa din Ciolpani are o suprafata de aproximativ 500 de metri, potrivit B365.ro. Apartamentul din oras este plasat pe strada Popa Savu, in apropiere de Parcul Kiseleff.

Perchezitii la casa din Ciolpani a lui Sorin Oprescu. Participa si Primarul Capitalei

Tot duminica, va avea loc o noua audiere a lui Sorin Oprescu la DNA, dupa care procurorii vor cere arestarea primarului pentru 30 de zile.

Totul despre ziua in care a fost retinut Sorin Oprescu

In cazul in care primarul Capitalei va fi arestat pentru 30 de zile, potrivit legii, Consiliul General va numi, prin vot secret, unul dintre viceprimari ca interimar in locul lui Sorin Oprescu.

Sorin Oprescu lua 10% din valoarea lucrarilor atribuite de Primarie

Potrivit unui comunicat de presa al DNA, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand de la data de 06.09.2015, ora 00.33, pana la data de 07.09.2015, ora 00.33, a lui Sorin Oprescu, primar al municipiului Bucuresti, cu privire la savarsirea infractiunii de luare de mita.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat si inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a infiintat in administratia locala din Municipiului Bucuresti un sistem prin care operatorii economici care doreau sa primeasca contracte din partea institutiilor publice aflate in subordinea Primarului trebuia sa remita o parte din profitul brut realizat din executia acelor contracte, cu titlul de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucuresti.

Astfel, executantul pastra pentru sine intre 30% si 33% din profitul brut, iar diferenta era remisa functionarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului Bucuresti, cu titlul de mita, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea.

Concret, membrii grupului, persoane cu functii de conducere din cadrul a doua institutii publice din subordinea Primarului Municipiului Bucuresti facilitau castigarea contractului, vorbeau cu angajatii din subordine sa accepte documentatia de atribuire, precum si sa aprobe si dispuna efectuarea platii facturilor emise de firmele respective, foarte repede fata de momentul facturarii, totodata solicitand sume de bani pentru persoane cu functii de conducere in aparatul Primarului Municipiului Bucuresti, precum si pentru primar.

Dezvaluiri despre spaga: Banii veneau in pungi de cadouri, erau pusi sub o perna a canapelei din locuinta primarului. Oprescu spunea multumesc

Oprescu, denuntat de patru persoane

La data de 05.09.2015, in baza unei intelegeri prealabile cu conducatorul unei institutii publice din subordinea sa si o persoana de incredere a primarului, inculpatul Oprescu Sorin Mircea a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinsi de cei doi de la un numar de patru denuntatori pentru edilul municipiului Bucuresti.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Lui Sorin Oprescu i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, urmand ca acesta sa fie prezentat, la data de 06 septembrie 2015, Tribunalului Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, a comunicat DNA.

In iunie 2015, consilierul lui Oprescu, prins cand lua mita tot 25.000 de euro

In luna iunie a acestui an, consilierul personal Solomon Wigler a fost retinut, dupa ce procurorii DNA i-au organizat un flagrant, fiind prins cand primea mita 25.000 de euro (o transa din mita de 230.000 de euro), se arata intr-un comunicat al DNA.

Solomon Wigler este acuzat de cinci fapte de trafic de influenta. El ar fi primit, din 2012 si pana acum, 204.000 de euro, bani pretinsi pentru a interveni pe langa consilieri ai municipiului Bucuresti si pe langa primarul Capitalei.

Consilierul lui Oprescu a luat 200.000 de euro pentru constructia de supermarketuri

De asemenea, pe 19 decembrie 2014, seful Directiei generale de infrastructura si servicii publice (DGISP) din Primaria Capitalei, Madalin Dumitru, a fost trimis in judecata de DNA, fiind acuzat ca administra firme si ca a primit bani si bunuri pentru a acorda contracte ale municipalitatii.

Printre altele, Dumitru este acuzat ca, in perioada 2009 - 2014, in calitate de director general in cadrul DGISP, presedinte al comisiilor de evaluare si presedinte al comisiei de receptie a lucrarilor, a pretins si primit, de la o societate comerciala, foloase necuvenite de peste 9.200 de lei, constand in efectuarea unor lucrari de reparatii/renovare/instalatii, materialele necesare si obiecte electrocasnice pentru a-si exercita influenta in vederea atribuirii, derularea in bune conditii a contractelor si pentru a aproba decontarea unor lucrari neefectuate.

In aceeasi calitate, Dumitru, prin receptionarea unor lucrari neefectuate la obiectivul "Refacerea si consolidarea structurii de rezistenta a Pasajului denivelat suprateran Baneasa" a creat premisele decontarii de lucrari neefectuate in suma de 372.636 lei fara TVA.

Primar din 2008

Sorin Oprescu, nascut in 1951, este primar al Capitalei din iunie 2008. El a absolvit Facultatea de Medicina Generala Bucuresti, fiind medic specialist chirurg. Membru al PDSR si apoi al PSD, el a fost, din iulie 2006, presedintele PSD Bucuresti, functie din care a demisionat dupa cateva luni, dupa ce a pierdut in fata lui Mircea Geoana competitia pentru functia de presedinte al partidului. In aprilie 2008 a demisionat din PSD pentru a candida ca independent pentru functia de primar general al municipiului Bucuresti, iar din iunie 2008 este primar general al Capitalei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Sorin Oprescu retinut DNA flagrant mita, #Oprescu primar Capitala retinut mita , #retinut
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
Poza meandrele concretului
meandrele concretului
rank 5
S-a mai rupt o cârjă a lui Ponta !