Recordurile lui Sorin Oprescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 03 Ianuarie 2009, ora 14:07
5355 citiri
Recordurile lui Sorin Oprescu
Foto: AFP

Daca tot are un nou hobby, recordurile de Guiness Book, primarul general al Capitalei n-ar trebui sa se opreasca la Mosi Craciuni, carnati si torturi.

Suntem inconjurati de multe alte recorduri care asteapta doar omologarea: Bucurestiul este cu siguranta capitala europeana cu cei mai multi caini vagabonzi, cele mai putine spatii verzi, cele mai putine locuri de parcare, cea mai proasta retea de termoficare si are mari sanse sa castige si la categoria blocaje de trafic.

In cele 6 luni de mandat, primarul nu pare sa fi fost prea interesat de ele. Ba chiar le-a dat soferilor o lovitura de gratie prin inchiderea circulatiei in zona Unirii si daca nu renunta partial la aceasta masura risca sa moara linsat.

Lasand gluma la o parte, mandatul de pana acum al lui Sorin Oprescu a avut o singura componenta forte - populismul. A aruncat multimii capetele directorilor din primarie, a bagat sabia in balaurul Dali (ce mai conteaza ca, din cauza solzilor contractuali, de-abia l-a zgariat) si a dat multe declaratii spumoase si avantate.

Intre timp, "independentul" a descoperit ca fara un consiliu prietenos nici macar ideile bune nu si le poate pune in practica. Noroc ca n-a prea avut.

Asa se face ca, din punctul de vedere al vietii bucurestenilor, prima optime din mandatul lui Sorin Oprescu a trecut degeaba, marcata decisiv doar de cele trei recorduri penibile si de terifianta stea rosie in cinci colturi plantata in varful bradului de la Universitate, ca sa nu uitam cumva ce origini si mentalitate are Sorin Oprescu.

Iar bucurestenii au reactionat deja la acest bilant. In noaptea de Revelion, cand primarul general a incercat marea prezidentiala cu degetul pe scena din Piata Constitutiei, raspunsul publicului n-a fost prea vesel in pofida sumei substantiale cheltuite pentru a-i distra. Asa ca Sorin Oprescu si-a luat rapid talpasita.

Despre ambitiile prezidentiale ale lui Sorin Oprescu se vorbeste mult si, probabil, intemeiat. Il curteaza deopotriva liberalii si aripa "cu basca" din PSD, adica cei mai doritori sa traga jiltul de la Cotroceni de sub Traian Basescu.

Iar Sorin Oprescu, in pofida infirmarilor lui repetate este, probabil, sedus de aceasta posibilitate. Dincolo de tentatia gloriei si a puterii, lui Sorin Oprescu i-ar placea teribil sa-l rapuna pe vechiul sau rival pe urmele caruia, iata, intr-un fel, a luat-o deja.

Daca se pregateste intr-adevar sa ia calea Cotrocenilor, Sorin Oprescu ar trebui sa fie constient ca populismul de pana acum nu e suficient, oricate recorduri va mai inregistra in Guiness Book.

In primul rand, daca va face saltul catre prezidentiale anul acesta, dupa numai un an de mandat la primarie, Sorin Oprescu risca sa forteze prea repede schimbarea de liga. In Bucuresti nu va fi facut mare lucru, in tara nu va fi destul de bine cunoscut, iar incalcarea cuvantului ca va sta cel putin un mandat intreg la primaria Capitalei ar putea atarna greu.

Daca le va da bucurestenilor impresia ca doar s-a folosit de ei ca de o treapta catre trofeul cel mare, s-ar putea prabusi inainte sa-si dea seama ce i se intampla. Sorin Oprescu are nevoie de cel putin un mandat integral la primarie pentru a-si o consolida imaginea si pentru o acumulare absolut necesara trecerii intr-o liga superioara. Traian Basescu a facut acest stagiu.

Iar ce va face Sorin Oprescu in acest mandat este cel putin la fel de important. Daca nu va ataca serios macar cateva dintre marile probleme ale Capitalei, recordurile acelea neomologate, si nu va avea rezultate satisfacatoare, consumarea mandatului nu-i va folosi la nimic, dimpotriva.

Sorin Oprescu mai are un handicap major la care, daca are ambitii prezidentiale, trebuie sa lucreze intens. El este un produs prin excelenta al Bucurestiului - cu tot ceea ce este bun, dar si cu tot ceea ce este rau, adica asa numitul "miticism" la care restul tarii, ne place sau nu, are alergie. Ei bine, niciun alt personaj politic nu l-a intruchipat mai bine.

Cu atat mai mare nevoie are de rezultate remarcabile la primarie si acestea ar fi recordurile pe care ar trebui sa le tinteasca. Deocamdata insa, ramanem la carnati, torturi si Mos Craciuni de prost gust.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#recorduri Sorin Oprescu, #probleme Bucuresti, #populism, #cursa prezidentiala , #primar general