Rivalii politici au devenit parteneri de interese locale in Bucuresti

Miercuri, 09 Iulie 2008, ora 14:36
1696 citiri
Rivalii politici au devenit parteneri de interese locale in Bucuresti

Aliantele din Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) si din consiliile locale de sector sunt foarte diferite, de la combinatii politice care pareau imposibile in campania electorala, gen PD-L - PSD sau PNL - PD-L, la unanimitate, cum este cazul sectorului 4.

In CGMB, PD-L a batut palma cu partidul lui Gigi Becali, PNG-CD, formand o majoritate care a impus viceprimarii, respectiv pe Razvan Murgeanu (PD-L) si Robert Ionescu (PNG-CD), informeaza NewsIn.

Cu toate ca noua majoritate este una extrem de fragila, cu doar 28 consilieri (24 de la PD-L si patru de la PNG-CD) dintre cei 55 ai CGMB, Murgeanu a primit numai putin de 51 de voturi pentru, explicabile, pe undeva, si datorita mandatului anterior de viceprimar.

Noua majoritate din consiliul general l-a nemultumit pe primarul general, Sorin Oprescu, care a cerut expres PD-L sa faca o alianta cu PNL (8 consilieri), iar liberalii sa numeasca un viceprimar. Pe de alta parte, Oprescu a anuntat, dupa alegerea celor doi adjuncti ai sai, ca in septembrie va modifica organigrama Primariei, prin aparitia unor noi directii, ceea ce ar insemna, in opinia sa, si o reinvestire a primarilor. Adica nou vot in CGMB pentru alegerea celor doi viceprimari.

La sectoare, putine ecouri ale razboaielor din alegerile locale. Marile orgolii au devenit mici ambitii pentru aliante, motivate, mai mult sau mai putin explicit, prin dorinta comuna a alesilor de a evita blocajele in functionarea primariilor.

In sectorul 1 a fost nevoie de doua sedinte de consiliu pentru alegerea viceprimarului, majoritatea PNL-PSD refuzand, in prima instanta, sa accepte un reprezentant al PD-L in comisia de validare a mandatelor consilierilor locali.

Reprezentantii PD-L au parasit sala de sedinte, lucrarile consiliului nu au avut cvorum ca sa continue si, astfel, a fost nevoie de o a doua sedinta. Care sedinta a curs mult mai linistit, fara iesiri nervoase sau iesiri din sala.

Majoritatea PNL-PSD (16 consilieri dintre cei 27 pe care ii are un sector) l-a impus viceprimar pe Dan Tudorache (PSD), adversar al primarului Chiliman la alegerile locale. Propunerea ca Tudorache sa fie adjunctul lui Chiliman a primit 16 voturi pentru si 11 impotriva, castigand fara emotii si datorita faptului ca nu a avut concurenta.

In sectorul 3, unde primar este, pentru al doilea mandat consecutiv Liviu Negoita, PD-L are 18 dintre cei 27 consilieri locali, astfel ca nu i-a fost deloc greu sa castige fotoliul de viceprimar pentru Ion Victor Tartacuta.

Marea surpriza a venit din sectorul 4, unde, la prima sedinta ordinara a consiliul local, s-a obtinut unanimitatea, cu toate ca, aici, parea greu de realizat chiar si o majoritate simpla. La alegerea viceprimarului, pesedistul Alexandru Popescu a primit 27 voturi din 27 posibile, cu toate ca, in Consiliul Local al sectorului 4, distributia mandatelor este foarte echilibrata: PD-L are 10 consilieri, PSD - 8, PC - 5, iar PNL - 4. Practic, alegerea viceprimarului a avut loc in urma unei intelegeri intre toate cele patru partide reprezentate in consiliu. PC a renuntat, in favoarea celorlalte trei partide, la pretentiile pentru un loc in adunarea generala a actionarilor la ADPP 4 (Administratia Domeniului Public si Privat), in timp ce, la alegerea sefilor pentru cele sapte comisii de specialitate din consiliul local, PNL si, din nou, PC au cedat in favoarea PD-L si PSD.

Tot un pesedist, Bogdan Pavel, este viceprimar si la sectorul 5. El a obtinut postul de adjunct al lui Vanghelie cu 16 voturi pentru, in ciuda faptului ca PSD are doar 11 consilieri. A contat, insa, majoritatea formata la acest sector de PSD, PNG-CD (patru consilieri) si PNL (tot patru consilieri), astfel ca grupului PD-L, format din opt consilieri, nu i-a ramas decat varianta de a ramane, pentru inca patru ani, in opozitie.

La sectorul 6, "originea" PNL-ista a primarului PD-L Cristian Poteras s-a facut simtita la alegerea viceprimarului Demirel Spridon (PNL). In Consiliul Local al sectorului 6, PD-L are 11 consilieri, PSD - noua, PNL - cinci, iar PRM - doi, astfel ca, fara suportul partidului majoritar in consiliu, numitul Demirel Spiridon nu ar fi reusit sa obtina postul.

Sectorul 2 este singurul care nu si-a ales viceprimarul, pentru ca aici continua negocierile dintre PSD si PD-L. PSD are 13 consilieri dintre cei 27 alesi, iar Ontanu prefera o alianta cu PD-L (opt consilieri), care i-ar asigura o majoritate confortabila in consiliu. In cadrul acestor negocieri, Ontanu ar fi oferit postul de viceprimar celor de la PD-L, dar nu vrea sa cedeze la cererile pedelistilor de a obtine si conducerea unor directii de specialitate din primarie.

Dincolo de majoritatile politice formate dupa alegeri, un aspect important pentru adminstratiile locale este prevederea din Legea administratiei locale (nr. 215 din 2001) care spune ca majoritatea hotararilor importante (contractarea de imprumuturi, administrarea domeniului public si privat, organizarea si dezvoltarea urbanistica a localitatilor si amenajarea teritoriului), se adopta cu votul a cel putin doua treimi din numarul consilierilor in functie.

In consecinta, pentru adoptarea unei hotarari dintre cele mentionate mai sus, in CGMB este nevoie de 37 de voturi pentru din 55, iar in consiliile locale - de 18 voturi. Asta inseamna ca, in consiliul general si in majoritatea sectoarelor, aliantele formate pana acum nu au asigurat decat obtinerea unor foloase marunte, de partid. Marile castiguri nu pot veni, insa, decat daca TOTI alesii gandesc si voteaza, la unison, pentru oras si pentru cetatenii lui.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi deschis în Capitală. Serviciile medicale pe care le oferă
Nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi deschis în Capitală. Serviciile medicale pe care le oferă
Un nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi din Capitală şi familiile lor a fost inaugurat, joi, 18 aprilie, pe Calea Şerban Vodă, de către Direcţia Generală de Asistenţă...
Trasee modificate pe 10 linii de troleibuz și autobuz în weekend, în București. Ce eveniment este anunțat
Trasee modificate pe 10 linii de troleibuz și autobuz în weekend, în București. Ce eveniment este anunțat
Societatea de Transport Bucureşti (STB) a anunțat joi, 18 aprilie, că mai multe troleibuze și autobuze vor circula pe trasee modificate în weekend. Este vorba despre troleibuzele liniei 97...
#Bucuresti, #Sorin Oprescu, #primar, #general, #locale, #Consiliu, #viceprimar, #aliante, #majoritate , #primar general