Sorin Oprescu pe Facebook: De ce este nevoie de referendum

Duminica, 08 Septembrie 2013, ora 15:05
2140 citiri
Sorin Oprescu pe Facebook: De ce este nevoie de referendum

Edilul general al Capitalei a explicat, duminica, de ce este nevoie de referendumul pentru eutanasierea cainilor, din 6 octombrie. Potrivit acestuia, in acest moment, "cadrul legislativ este ambiguu".

Sorin Oprescu a explicat, pe contul sau de Facebook, in mai multi pasi, de ce este obligatoriu referendumul din octombrie. Astfel, potrivit acestuia,"Ordonanta de urgenta 155, din 2001, privind gestionarea cainilor fara stapan, permite eutanasierea acestora", dar numai "daca, intr-un termen de 7 zile de la capturare, nu au fost revendicati sau adoptati. Legea 227 din 2002 reglementeaza acelasi lucru", mai scrie edilul.

Tot el completeaza ca "in octombrie 2007, fostul senator PC Marius Marinescu s-a batut in Parlament pentru modificarea Legii 205 din 2004 pentru protectia animalelor, iar din ianuarie 2008 aceasta a fost adoptata". Aceasta prevede ca "este interzisa eutanasierea cainilor, a pisicilor si a altor animale, cu exceptia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar", completeaza Sorin Oprescu.

"Daca initial legea lui Marinescu se referea la animalele cu detinator, ea a avut efecte si asupra animalelor fara stapan. Au avut grija ONG-urile de acest lucru", adauga Oprescu.

In acelasi an, mai explica in continuare primarul general, parlamentarii au votat Legea 9 din 2008, care modifica legea 205 din 2004, dar in acelasi sens: sa nu ne permita eutanasierea. Din acel moment, specifica el, "se ingreuneaza si mai mult activitatea, impunand conditii impovaratoare pentru autoritatea locala legate de protectia animalelor".

"In acest moment, suntem in situatia in care putem omori doar cainii bolnavi"

"Ajungem in prezent. In 2011 vine propunerea PDL-ului de modificare a legii 227/2002, care in esenta permitea eutanasierea. Proiectul de lege al PDL-ului a fost atacat la Curtea Constitutionala. Care, in 11 ianuarie 2012, declara eutanasierea neconstitutionala.

Astfel ca, in acest moment, suntem in situatia in care putem omori doar cainii bolnavi, dupa ce medicii veterinari ne scriu pagini intregi de documente care atesta boala incurabila a cainilor", explica edilul.

"Iata ce prevede decizia Curtii Constitutionale nr 1 din 11 ianuarie 2012, publicata in Monitorul oficial in 23 ianuarie 2012: 'Comunitatile nu pot decide in niciun caz eutanasierea cainilor'", conchide el pe reteaua sociala.

Referendumul pentru eutanasierea cainilor maidanezi a fost aprobat, vineri, de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti, el fiind propus de primarul Sorin Oprescu, dupa ce un copil de patru ani a fost ucis de caini in zona unui parc din Capitala.

Referendumul pentru eutanasierea cainilor maidanezi, aprobat

Au votat in favoarea acestui proiect 31 de consilieri, sase au fost impotriva, iar consilierii PDL au parasit sala.

Oprescu si-a sustinut referendumul in Consiliul General - Costurile sunt de 6 milioane

Referendumul din 6 octombrie, despre care Sorin Oprescu admite ca are doar "rol consultativ", "insa este arma pe care o avem la indemana", va costa circa 6 milioane de lei.

Citeste si:
Se împart funcții în PNL. Pentru ce poziții candidează Lucian Bode și Virgil Popescu
Se împart funcții în PNL. Pentru ce poziții candidează Lucian Bode și Virgil Popescu
Conducerea PNL se reuneşte, vineri, într-o nouă şedinţă, la Consiliului Naţional, după Liga Aleşilor Locali de joi. În cadrul şedinţei vor fi aleşi secretarul general al partidului,...
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...