Sorin Oprescu, retinut: Primarul lua 10% din valoarea contractelor semnate. A fost denuntat de patru persoane (Video)

Duminica, 06 Septembrie 2015, ora 08:59
6005 citiri
Sorin Oprescu, retinut: Primarul lua 10% din valoarea contractelor semnate. A fost denuntat de patru persoane (Video)
Foto: Facebook Sorin Oprescu

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, ar fi luat 10% din valoarea lucrarilor atribuite de Primaria Capitalei (in conditiile in care bugetul Capitalei se apropie de circa un miliard de euro anual), iar flagrantul realizat de DNA a fost posibil ca urmare a denunturilor facute de patru persoane, potrivit informatiilor furnizate de DNA.

Sorin Oprescu a fost retinut pentru 24 de ore de procurorii DNA, sambata noaptea, el fiind acuzat de luare de mita. El a fost prins in flagrant cand primea 25.000 de euro, o parte dintr-o suma totala de 60.000 de euro.

Surse judiciare sustin ca banii au fost luati de Oprescu in propria locuinta, dupa care a plecat cu masina personala si a luat si o parte din suma cu el. Primarul general ar fi fost oprit in trafic si perchezitionat. Pe banii gasiti asupra lui era inscriptionat cuvantul MITA. De asemenea, se pare ca mita i-a fost data, acasa, din partea a patru denuntatori, de un director din Primaria Capitalei, care l-ar fi si filmat. Aceste informatii nu au fost insa au fost confirmate oficial.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:

"In perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat si inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a infiintat in administratia locala din Municipiului Bucuresti un sistem prin care operatorii economici care doreau sa primeasca contracte din partea institutiilor publice aflate in subordinea Primarului trebuia sa remita o parte din profitul brut realizat din executia acelor contracte, cu titlul de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucuresti.

Astfel, executantul pastra pentru sine intre 30% si 33% din profitul brut, iar diferenta era remisa functionarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului Bucuresti, cu titlul de mita, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea.

Concret, membrii grupului, persoane cu functii de conducere din cadrul a doua institutii publice din subordinea Primarului Municipiului Bucuresti facilitau castigarea contractului, vorbeau cu angajatii din subordine sa accepte documentatia de atribuire, precum si sa aprobe si dispuna efectuarea platii facturilor emise de firmele respective, foarte repede fata de momentul facturarii, totodata solicitand sume de bani pentru persoane cu functii de conducere in aparatul Primarului Municipiului Bucuresti, precum si pentru Primar.

La data de 05.09.2015, in baza unei intelegeri prealabile cu conducatorul unei institutii publice din subordinea sa si o persoana de incredere a primarului, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinsi de cei doi de la un numar de patru denuntatori pentru edilul municipiului Bucuresti".

"Lui Sorin Oprescu i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, urmand ca acesta sa fie prezentat, la data de 06 septembrie 2015, Tribunalului Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile", a mai comunicat DNA.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Sorin Oprescu retinut, #Sorin Oprescu mita, #Oprescu primar Capitala flagrant mita , #retinut