Un primar pentru Bucuresti. Cin' sa fie?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 08 Septembrie 2015, ora 07:56
5414 citiri
Un primar pentru Bucuresti. Cin' sa fie?

Este, cred, evident ca socul Oprescu reseteaza complet datele jocului pentru alegerile de anul viitor din Bucuresti.

Si o spune chiar presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea.

Teoretic, sigur ca dl Oprescu beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, insa nu cred ca pana in primavara anului viitor are vreo sansa sa obtina un miraculos verdict defintiv de nevinovatie. Iar la nivel de imagine, scandalul cu perne de canapea si bani marcati nu cred ca poate fi vreodata depasit, indiferent de ce minuni procedurale ar putea sa se prevaleze avocatii.

Asa ca, din punct de vedere politic, Sorin Oprescu cred ca este istorie.

Pana la acest soc, daca ne uitam la sondajele de opinie si cota de incredere pe care o avea constant primarul Capitalei, puteam gandi ca localele de anul viitor se indreptau spre un deznodamant cunoscut, poate nu la fel de lejer ca in 2012, dar greu de rasturnat.

Desi are un bilant subtire, desi mandatul i-a fost marcat de scandaluri si chiar nenorociri, ca a copilului mancat de caini, dl Oprescu a reusit cumva sa-i vrajeasca pe bucurestenii amatori de spectacol si retorica spumoasa, mai cu o glumita, cu o lacrima, cu un carnat record sau vreo cine stie ce idee zurlie si suspendata.

Este motivul pentru care PSD statea linistit, cu un candidat sigur, iar PNL nici nu parea sa-si bata capul sa arunce in lupta vreun nume cu adevarat greu care sa incaseze o infrangere grea (cu tot respectul pentru dl Busoi).

De acum, cu scena libera, lupta se redeschide, dar intr-un mod cu mult mai profund decat pare la prima vedere, pentru ca efectele caderii lui Sorin Oprescu merg, in opinia mea, pe doua paliere, atat la nivelul electoratului, cat si al partidelor. De aceea, alegerea candidatilor va fi treaba mai grea ca niciodata.

Din punctul de vedere al electoratului, oricum am da-o, este decontul unei tepe. Sorin Oprescu nu e acuzat ca ar fi luat si el un plic, accidental, intr-un moment de ratacire, ci ca a jumilit profesionist si organizat bugetul Capitalei, tragandu-si 10% din cam tot ce misca in materie de contracte. Asa ceva e foarte greu de digerat si umbra acestei tepe de proportii va marca probabil votul de anul viitor.

Adica ma astept ca bucurestenii sa fie mai preocupati de substanta candidatilor si sa acorde ceva mai multa atentie integritatii. Nu vreau sa cred ca vom dovedi memorie de carasi dupa un asemenea episod. Iar daca dupa el exigentele macar de integritate totusi nu se vor urni, ma tem ca nu ne mai facem bine ca oras si ca tara niciodata.

In acelasi timp, mi-e greu sa cred ca bucurestenii vor sari cu totul in extrema cealalta. Adica se vor incolona in spatele unui candidat putin la vorba si cu imagine curata, dar care sa fie la fel de apetisant din punct de vedere politic ca branza de vaci degresata, altfel mancare foarte sanatoasa, nimic de zis. Nu cand tu, de fapt, esti un mare amator de mici.

Bucurestenii nu cred ca vor vota diriginti de santier care sa nu-i miste in niciun fel, pentru ca nu sunt setati pentru asta. Au nevoie de nitel spectacol, sa rada, sa se enerveze, de un pic de culoare, ca sa zic asa. Altfel nu-i vad iesind din lehamite si indiferenta.

Pe de alta parte, al partidelor si candidatilor, vedem ca spaga devine un sport extrem si nu stiu cati ar mai avea curajul sa puna mana pe bani o vreme cel putin de acum inainte.

Imaginea lui Sorin Oprescu iesind din propria casa cu catuse la maini si privirea goala, flancat de doi jandarmi si suindu-se apoi in duba are, cred, un impact major. Poate cel mai mare de pana acum, pe masura inaltimii de la care a avut loc prabusirea.

Asa ca trebuie gasit un om care nu numai sa se apropie de exigentele electoratului, dar sa si fie dispus la munca multa, raspundere multa, pumni in cap, toate pe o leafa mica. Adica un om literalmente manat in lupta de interesul public. Ala eu, ala eu? Vad ca deocamdata actualii viceprimari isi paseaza interimatul ca pe un cartof fierbinte.

Noul lider al deputatilor liberali, Eugen Nicolaescu, nu exclude posibilitatea ca PNL sa sustina un cadidat din afara partidului.

Cum Sorin Oprescu a sifonat grav si mitul independentului care nu ar fi legat de pusculita de partid, explicatia acestei idei ar putea fi legata de lipsa de amatori pentru o candidatura care se profileaza din ce in ce mai putin tentanta, daca nu chiar de-a dreptul indezirabila.

Teoretic, ar fi momentul ca partidele sa caute bine prin liniile secunde pentru a gasi ceva nou si viabil. Eu nu ma indoiesc ca fiecare partid mai detine si asa ceva. Dar, practic, ma tem ca niciun partid nu este gata pentru un asemenea exercitiu reformist.

Daca nu e om de aparat, baiat de nadejde, daca va fi fara parandarat la pusculita de partid, la ce iti foloseste si de ce sa tragi pentru el in campanie? Daca are succes, maine-poimaine vine si-ti ia locul in partid. Daca nu are succes, tot il decontezi daca l-ai sustinut.

Tare sunt curioasa cum vor iesi partidele din aceasta dilema. Dar nu prea optimista.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Oprescu arestat DNA, #Oprescu mita, #candidati primarie Bucuresti , #primar general