Analiza Ziare.com: Sorin Oprescu - doar eternul candidat?

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Sambata, 29 Martie 2008, ora 15:00
2923 citiri
Analiza Ziare.com: Sorin Oprescu - doar eternul candidat?

Sorin Oprescu vrea din nou primaria Capitalei, desi, dupa ultima infrangere, extrem de dureroasa, in fata lui Traian Basescu, anuntase ca o a treia candidatura ar fi penibila. Ca dovada, in 2004, PSD a fost reprezentat glorios de Mircea Geoana, iar un an mai tarziu de Marian Vanghelie.

Nici anul acesta, nimic nu prevestea relansarea lui Sorin Oprescu. De fapt, pare mai degraba ca doctorul a fost atatat cu declaratii si sondaje pana cand a ajuns sa creada el insusi ca are o sansa reala si a treia oara ar putea fi cu noroc. A ajuns sa creada atat de tare incat nu exclude o candidatura pe cont propriu in ipoteza nominalizarii lui Vanghelie. Are insa Sorin Oprescu o sansa reala sa devina primarul general al Capitalei?

Rasfatat de presa, tradat de colegi

Sorin Oprescu este eternul candidat - ori la primarie, ori pentru portofoliul Sanatatii- mereu la mustata de victorie, mereu tradat din interior. Este o imagine cu doua taisuri. Pe de-o parte stampila "infrantul de serviciu" nu este foarte fericita.

Pe de alta parte victimizarea celui merituos, dar mereu eludat de cei care-l urasc, pentru virtutile sale de buna seama, poate aduce beneficii insemnate.

In fata lui Traian Basescu a facut figura foarte buna si intrarea acestuia in cursa a fost ghinionul vietii lui Oprescu. Ar fi castigat probabil in fata oricarui alt candidat. Ce-i drept, nu l-am auzit vreodata pe Sorin Oprescu incluzind Magurele in Bucuresti.

Si-a spalat, intr-o oarecare masura, imaginea de perdant in razboiul cu Eugen Nicolaescu, pe care l-a castigat in instanta, dupa care a fost primit ca un erou la Spitalul Universitar. Anii petrecuti la sefia acestui spital i-au adus si renumele, bine meritat spun fostii sai colaboratori, de bun manager, dar si o relatie excelenta cu presa.

Sorin Oprescu a fost intotdeauna un rasfatat al ziaristilor, cu care a stiut sa se poarte. Prietenia s-a consolidat in perioada internarii lui Corneliu Coposu, cand Sorin Oprescu a dat dovada unor abilitati remarcabile de comunicare. Cateva saptamani mai tarziu, cand ministrul Iulian Mincu a incercat sa-l demita, a cules roadele. Reactia vehementa a presei l-a salvat.

In schimb, Sorin Oprescu a avut mereu probleme in partid, pentru ca nu s-a putut abtine sa fluiere in biserica. Sa ne intelegem, cele mai multe dintre fluieraturi erau din motive strict personale, din frustrari si rivalitati care nu avea nimic de-a face cu principiile.

Totusi, Oprescu a fost perceput ca un opozant al politicii PSD in materie de sanatate. A platit adversitatile in cele doua campanii pentru Bucuresti si inca n-a terminat de achitat, cu atat mai mult cu cat partidul este acum fracturat, iar apartenenta lui la aripa Iliescu - Nastase este 100% asumata.

Ca dovada, nici nu se punea serios problema candidaturii, ca a si izbucnit scandalul dosarului sau de profesor universitar. Un scandal care, desi se dorea o campanie impotriva fraudelor din invatamantul superior, a inceput si s-a incheiat cu Sorin Oprescu.

Sanse moderate, orgolii mari

In ipoteza ca va primi votul Comitetului Executiv al PSD si va candida pentru primaria Capitalei, Sorin Oprescu va fi sapat cu spor de aripa Geoana- Vanghelie. Adica isi va retrai propriile experiente.

Deocamdata sta bine in sondaje, dar sa nu uitam ca unele dintre ele nu masoara intentia de vot, ci increderea in diverse personalitati si intotdeauna un medic va avea, in virtutea profesiei, un avantaj subliminal in astfel de cercetari. Ma intreb cat de mult cred sustinatorii lui Sorin Oprescu in victoria sa si cat de mult il folosesc pentru a izbi cu imaginea intelectualului in propunerea agramata cu care s-a identificat Mircea Geoana.

Una peste alta, daca va fi candiatul PSD, Sorin Oprescu va avea de partea sa renumele de bun manager, aura medicului, carisma, relatia personala mai degraba buna cu presa si, eventual, victimizarea in raport cu tradatorii din partid.

Va avea impotriva insa o mare parte din masinaria partidului, in primul rand cea a organizatiei din Bucuresti, povara celor doua infrangeri anterioare si traditia anti-PSD a Capitalei, accentuata de faptul ca Oprescu s-a identificat cu aripa retrograda a social-democratilor, cea mai antipatizata de catre bucuresteni.

Daca va invinge, va deveni eroul detestat al PSD, dar este putin probabil sa reuseasca. In schimb, o foarte posibila a treia infringere il va ingropa si va pune sub semnul intrebarii chiar si o eventuala candidatura uninominala pentru Parlament.

Pe de alta parte, candidatura independenta, amenintare recent vehiculata, nu i-ar aduce decat ruptura totala de PSD. Poate cel mai intelept ar fi ca in momentul cheie sa negocieze dur alte functii sau candidaturi din partea PSD, dupa care sa se retraga din cursa.

Ma tem insa ca Sorin Oprescu este prea montat pentru un astfel de calcul rece. Frustrarile celor doua infrangeri l-ar putea impinge orbeste direct in cea de-a treia, adica spre dezastrul total.

Citeste si:
Ședință de coaliție a doua zi la rând. Subiectele pe care PSD și PNL nu reușesc să se pună de acord
Ședință de coaliție a doua zi la rând. Subiectele pe care PSD și PNL nu reușesc să se pună de acord
Liderii coaliţiei de guvernare de la PNL, PSD şi UDMR se reunesc miercuri, 8 decembrie, de la ora 15.00, la Palatul Parlamentului. Ei vor continua discuţiile pe bugetul de stat pe 2020, după...
Care este impactul preconizat al ”taxei de solidaritate” susținută de PSD. Consilier BNR: ”Veniturile vor fi egale cu virtual zero”
Care este impactul preconizat al ”taxei de solidaritate” susținută de PSD. Consilier BNR: ”Veniturile vor fi egale cu virtual zero”
Noua taxă ce vizează companiile cu cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro, ar lovi în peste 330 de companii, în frunte cu Automobile Dacia, OMV Petrom, Lidl, Kaufland, Ford...