Bomba Emo: Miorita lui Sorin Oprescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 11 Iunie 2008, ora 12:10
7474 citiri
Bomba Emo: Miorita lui Sorin Oprescu

Sorin Oprescu se straduieste din rasputeri sa mai salveze ce se mai poate salva din aura sa de independenta.

Ultimul sondaj IMAS i-a demonstrat ca sprijinul fatis al PSD nu i-a adus beneficii atat de mari incat sa acopere pierderile, adica acei alegatori ai sai din primul tur care, dupa ce l-au vazut luat in brate de conducerea social democrata, au inceput sa se indoiasca de independenta sa.

Iar fara aceasta aura Sorin Oprescu e pierdut. Alt atu nu are. Norocul lui este ca in aceasta perioada, dominata copios de Campionatul European de Fotbal, nimeni nu are timp si chef de confruntari pe proiecte.

Cine credeti ca va muta canalul pentru a urmari in loc de o partida de la Europene o dezbatere electorala?

In plus, Sorin Oprescu a vazut ca acelasi sondaj IMAS anticipeaza o prezenta la vot chiar mai slaba decat in primul tur. Este si firesc cat timp unii dintre votantii candidatilor iesiti din cursa nu il vor pe niciunul dintre finalisti, iar absentii din 1 iunie nu au fost deocamdata mobilizati.

Sunt cele doua premise care l-au impins pe Sorin Oprescu la declaratia de marti, potrivit careia Vasile Blaga si Miron Mitrea au negociat pe un servetel de restaurant, ca la Yalta, soarta Bucurestiului si s-au inteles sa-l sacrifice pe doctor.

Bomba Emo

Invocand complotul PD-L - PSD Sorin Oprescu incearca o decuplare de social-democrati, care iata, i-ar fi potrivnici deopotriva cu democrat-liberalii. El il pune in rolul conspiratorului pe chiar unul dintre oamenii care au schimbat cel mai rapid macazul in favoarea sa, cel care vorbea de sprijinul pentru Sorin Oprescu in turul al doilea inca de pe vremea cand Cristian Diaconescu inca mai era in cursa.

Deci doctorul incearca o disociere de chiar grupul cel mai favorabil lui. Strategia pare comuna, cat timp nici Ion Iliescu, tatal politic al lui Sorin Oprescu, n-a mai suflat in ultima vreme nicio vorba despre copilul sau de suflet.

Cu declaratia sa de marti, Oprescu apeleaza din nou la clasicul complot mioritic si pune in miscare o terorie a conspiratiei care nu tinteste rationalul, ci emotiononalul, terenul sau prin excelenta.

Fara a fi nevoiti sa cumpaneasca prea mult, ceea ce le displace profund mai ales la vreme cu mult fotbal, oamenii tind sa se plaseze instinctiv de partea celui atacat, celui care e singur impotriva tuturor.

Si daca ceva poate mobiliza la vot duminica, acel ceva sigur nu e un program foarte bun, ci o emotie foarte mare. Declaratia a avut cateva cuvinte cheie de mare rezonanata - servetelul de la Yalta, asociat in mentalul colectiv romanesc cu vanzarea Romaniei rusilor (un mit cat se poate de fals, potrivit istoricului Neagu Djuvara) si discutia de la restaurant, devenita mai nou un simbol al conspiratiei, cat timp, nu-i asa, soarta tarii a fost facuta si desfacuta, in ultimii ani, la restaurante, Golden Blitz fiind deja un loc de legenda din acest punct de vedere.

Sorin Oprescu a aruncat aceasta bomba Emo cu putin timp inainte de alegeri, cand nu e nici timp si nici chef pentru dovezi. Nu a adus, de altfel, nici macar una in sprijinul ipotezei sale - sa zicem un loc sau o ora a presupusei intalniri.

Totul e vag si cu atat mai conspirativ - dreapta cu stanga si-au dat mana impotriva independentului. Sariti sa-l aparati!

Pacatul superficialitatii

Trecand dincolo de aceasta ceata emotionala, povestea lui Sorin Oprescu este foarte fragila, incepand cu simplul detaliu ca Miron Mitrea nu este de cateva zile in tara, ci intr-un spital din strainatate.

Trecand si peste asta, cum sa fi decurs intalnirea cea de taina? Sa ne imaginam:

- Buna ziua, Vasile!

- Buna ziua, Miroane !

- Cum dai legatura de Oprescu!

- Deh! Nu prea scump. Tu cat oferi?

Cum putea sa se manifeste concret vanzarea? PSD urma sa anunte ca de maine il spijina pe Blaga in finala? Mai mare serviciu pentru doctor nici ca s-ar putea! Iliescu sa admita ca doctorul a candidat pentru el de la inceput? Sa fim seriosi!

Exista o singura forma posibila de tradare: pasivitatea social-democratilor din sectiile de votare care sa inchida ochii la eventuale fraude. Ma tem insa ca acestia sunt, preponderent, oamenii lui Vanghelie, care oricum nu se vor da de ceasul mortii de grija lui Sorin Oprescu.

In rest, orice disociere a PSD nu face decat sa-l ajute pe doctor.

Exista, poate, anumite tatonari intre unele grupuri din PSD si PD-L, mai ales ca social-democratii trec printr-o perioada tulbure, insa e foarte putin probabil ca ele sa-l vizeze pe Sorin Oprescu.

Ramane desigur intrebarea daca Sorin Oprescu a mintit sau a fost manipulat. Inclin pentru prima, dar, indiferent daca e asa sau nu, doctorul si-a aratat din nou superficialitatea renumita. Inainte de a crede ca o astfel de intalnire a avut loc sau inainte de a crea aceasta poveste ar fi trebuit totusi sa dea un telefon pentru a afla daca Miron Mitrea este sau nu in tara.

Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
Lucian Romașcanu, candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Buzău. Cine va candida la primăria municipiului
Lucian Romașcanu, candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Buzău. Cine va candida la primăria municipiului
Senatorul Lucian Romaşcanu va fi candidatul PSD la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, în timp ce actualul primar al municipiului reşedinţă de judeţ va candida pentru un...
#Sorin Oprescu, #miorita, #PSD, #PDL, #pact, #servetel, #restaurant , #PSD