Oprescu da viata USL (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 20 Septembrie 2011, ora 19:30
4286 citiri
Oprescu da viata USL (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Intelegerea dintre Sorin Oprescu si Uniunea Social Liberala pentru alegerile din 2012 schimba multe dintre jocurile care pareau a fi deja facute.

Inca nu se stie exact cine da si cine primeste mai mult intre cei doi parteneri - daca USL iese mai castigata sau daca Sorin Oprescu are mai multe de primit in viitor. Ori viceversa.

Cert e ca aliantei dintre liberali si social democrati nu are cum sa ii strice, acum (desi mai tarziu nu se stie), alipirea de imaginea doctorului primar.

Dincolo de intelegerea dintre primarul Capitalei si Uniunea Social Liberala, acea struto-camila care si suna ca dracu "candidat independent in parteneriat cu USL" (care si tradeaza cat de important este termenul de "independent", daca el este pastrat pana si in acest "parteneriat"), un alt fapt a zguduit aparenta linistita prabusire a USL: decizia PC de a candida pe liste separate la alegerile din 2012.

Departe de a fi un semn de destramare, ruperea partidului televizor si dezlipirea imaginii lui Felix de pe chipul USL, prin excesul de mandrie si aroganta executat de necunoscutul Daniel Constantin, nu poate reprezenta decat un plus pentru partidele ramase sub sigla Uniunii Social Liberale. PNL si PSD pot sa traiasca foarte bine, oricum mult mai bine, fara partidul si antenele lui Dan Voiculescu.

Daca PSD si PNL vor avea curaj sa plece la lupta cu Traian Basescu, PDL si forta si logistica guvernamentala de care dispun acestia fara sprijinul mediatic oferit cu atata marinimie pana acum de Voiculescu, decizia nu va putea avea decat un efect benefic asupra imaginii a ceea ce a mai ramas din USL.

Pana sa ajunga sa isi calculeze beneficiile rupturii de PC, PSD si PNL ar trebui sa vegheze mai intai asupra a ceea ce semnifica pastrarea termenului de "independent" de catre candidatul Sorin Oprescu.

Edilul sef al Bucurestiului stie prea bine ca fara un Consiliu General, un nou mandat de primar castigat poate sa nu faca doi bani. Asa ca a binevoit sa-i intinda mana "prietenului" Crin Antonescu, dar fara sa renunte o clipa la marca sa de independent. Cum USL se tot prabusea din cauza certurilor interne generate in primul rand de orgoliile nemasurate ale lui Felix, dupa ruptura de PC, totul se poate rearanja pe cu totul alte temelii.

Interesant va fi insa momentul, in cazul in care ruptura dintre PC si PSD si PNL se va permanentizata, in care antenele lui Voiculescu vor fi puse fata in fata cu noul dusman al micutului partid de buzunar. Acest PC fara identitate, fara doctrina sau ideologie, fara nicio forta sau reprezentativitate, dar cu pretentii de UDMR inchipuit al rezistentei in regimul "dictatorial al lui Basescu", care se ambitioneaza prin vointa fondatorului sau sa devina prima voce a Opozitiei, devine inexistent fara sprijinul PSD si PNL.

Vestea buna pentru PSD si PNL este ca ele pot intari USL doar daca se tin departe si deoparte de acest element destabilizator si compromitator care se cheama PC. Uniunea Social Liberala trebuie sa invete sa supravietuiasca si dincolo de ecranele antenelor lui Voiculescu daca isi doreste sa devina o alternativa reala si veritabila la actuala putere in alegerile din 2012.

Dupa aceste reasezari pe harta politica, daca luam in calcul si zdranganeala de partid a lui DDD - Partidul Poporului - plus alte bazaconii din gama Miscarilor Populare sau Alba ca Zapada, noul USL cu facelift, adica fara Felix si PC, devine abia un competitor pe masura puterii. Cu atat mai mult cu cat toti diaconestii, becalii si albele ca zapada nu vor face decat sa credibilizeze Uniunea.

Citește și:
MAE l-a chemat acasă pe ambasadorul român la Viena. Care este semnificația gestului
MAE l-a chemat acasă pe ambasadorul român la Viena. Care este semnificația gestului
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă, vineri, că a chemat în ţară, pentru consultări, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Austria, Emil Hurezeanu, ”un gest...
Emil Boc: ”Austria este Rusia Uniunii Europene. Cum îți permiți să minți și să sfidezi realitatea în halul acesta”
Emil Boc: ”Austria este Rusia Uniunii Europene. Cum îți permiți să minți și să sfidezi realitatea în halul acesta”
Emil Boc, primarul Clujului, a catalogat Austria ca fiind ”Rusia Uniunii Europene” după ce țara a dat vot negativ pentru intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Cu toate...