Sistemul ticalosit ii taie aripile imaculatului Oprescu?

Luni, 02 Iunie 2008, ora 19:35
11448 citiri
Sistemul ticalosit ii taie aripile imaculatului Oprescu?

Nu doar buldogul musca strasnic din cavalerul in halat alb. Imediat dupa anuntarea exit-poll-urilor, partidele perdante la primaria generala - PSD, PNL si chiar PRM - s-au inghesuit sa isi manifeste sprijinul pentru independentul Oprescu, intr-o lupta crancena impotriva dusmanului de clasa: PD-L.

Insa acest sprijin mai mult sau mai putin asteptat ar putea mai degraba sa ii dauneze lui Sorin Oprescu decat sa il ajute sa devina primar. Don Quijote de Dambovita este sustinut acum chiar de sistemul ticalosit impotriva caruia a declarat ca lupta cu indarjire inca de la inscrierea in cursa.

Inca o data sondajele s-au inselat. Exit-poll-urile il dadeau ca invingator la o distanta infima, ce-i drept, pe Vasile Blaga, insa primele rezultate partiale de la BEM il arata pe Sorin Oprescu cu un avans de circa 2-3 procente in fata buldogului prezidential. Iar, in ciuda sondajelor, Ludovic Orban a fost devansat de Cristian Diaconescu.

Ce urmeaza acum? O abordare simplista - de genul procentele lui Diaconescu si ale lui Orban se vor muta automat la Sorin Oprescu - il arata pe acesta din urma drept invingator sigur. Insa, bucurestenii nu au votat niciodata asa cum ne-am fi asteptat.

Cei 70% care nu au catadicsit sa mearga la vot pe 1 iunie pot sa isi aleaga un favorit in turul al doilea si sa dea peste cap toate calculele analistilor.

Bucurestenii, inca fideli presedintelui Basescu, l-au propulsat pe locul doi pe Vasile Blaga, cu un scor, ce-i drept, mult sub cel al partidului, semn ca aura de cavaler in halat alb a medicului Oprescu a prins la multa lume, poate chiar si la unii sustinatori PD-L. Insa, in turul doi, absentii de duminica pot schimba ierarhia.

Independent, dar murdarit de sistem

Sprijinit acum de PSD si PNL, Oprescu isi pierde aura de martir pe scena politica, care i-a atras pana acum simpatia oamenilor.

In plus, turul doi va avea loc la comemorarea a 18 ani de la mineriada din 13-15 iunie. Fata radianta a lui Ion Iliescu afisata duminica seara si sprijinul declarat foarte clar sunt ca niste cutite infipte in spatele lui Oprescu.

Nimeni nu isi mai aminteste acum ca, in acele zile din 1990, medicul nu era inca membru in partidul lui Ion Iliescu (el intrand in PDSR in 1995) si nici ca Vasile Blaga era parlamentar FSN si nu a plecat pana in 1991 din partidul batranului edec. Lumea stie doar ca mineriada este creatia lui Iliescu, iar Oprescu este in momentul de fata copilul sau de suflet.

Pe de alta parte, Sorin Oprescu a reinceput campania electorala. A incercat deja sa isi apropie electoratul lui Orban si Diaconescu, laudandu-le programele. Mai mult, el a spus ca, in opinia lui, cei doi sunt "mult superiori lui Vasile Blaga".

Ramane de vazut daca simpatizantii liberali, de exemplu, sunt mai inversunati impotriva lui Traian Basescu si Adriean Videanu decat impotriva lui Iliescu.

Urmeaza doua saptamani de lupta pe viata si pe moarte intre cei doi finalisti. Carismaticul Oprescu, sprijinit de sistem, si-a pierdut din aerul boem care il caracteriza si care il facea irezistibil, dar a castigat sprijinul PSD, PNL si PRM.

Chiar daca este inca in frunte, Sorin Oprescu se afla pe un trend descendent, iar Vasile Blaga recupereaza teren.

In plus, in finala, batalia de la TV se va axa sau ar trebui sa se axeze mai mult pe proiecte, capitol la care Vasile Blaga pare sa stea mai bine.

Independentul Oprescu va da piept cu masinaria infernala de partid a PD-L intr-o Capitala care este deja sufocata de afise, bannere, panouri si corturi portocalii.

Sorin Oprescu ar mai putea avea probleme si din cauza semnaturilor buclucase, un scandal deocamdata tinut sub capac, poate tocmai pentru a fi lasat sa explodeze in zilele decisive.

Singurul avantaj oferit de sprijinul partidelor pentru Oprescu pare a fi cel de la "buza" urnei. In sectiile de votare, reprezentantii PSD si PNL se pot asigura ca pedelistii nu vor incerca sa isi scoata candidatul invingator prin metode neortodoxe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#PSD, #PNL, #Sorin Oprescu, #Vasile Blaga, #Sprijin, #sistem ticalosit, #rezultate alegeri 2008 , #PSD