Sorin Oprescu, pacaleala si umilinta PSD (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 20 August 2011, ora 14:09
6025 citiri
Sorin Oprescu, pacaleala si umilinta PSD (Opinii)

Dincolo de faptul ca se agata de un succes aproape garantat, PSD este intr-o situatie penibila in chestiunea candidaturii pentru primaria Capitalei.

Social democratii recunosc astfel ca sunt incapabili sa ofere un om potrivit pentru Bucuresti, care sa aiba sanse reale de succes sub sigla partidului. Si recunoste acest lucru insusi Adrian Nastase: "Cred ca este mult mai bine pentru noi sa luam 20 la suta dintr-o societate comerciala care este pe profit, decat sa avem 80 la suta dintr-o societate falimentara. Decat sa mergem cu un candidat si sa pierdem, mai bine mergem la o actiune combinata, ceea ce ar duce la o platforma mai buna pentru alegerile parlamentare din toamna ...Sa inventam acum un candidat nu are sens. Nu ar insemna decat sa luam niste voturi de la Sorin Oprescu, dar este putin probabil sa castigam".

PSD nu a reusit niciodata sa castige Capitala. Este reduta interzisa, caci bucurestenii nu il vor ierta niciodata pe Ion Iliescu pentru mineriade. Si de aceea, tot ceea ce este asociat politic cu el este respins ab initio. Caci, sa nu uitam, pe vremea cand era membru de partid, Sorin Oprescu nu a fost invins doar de Traian Basescu, ci si de Viorel Lis pentru ca apoi, candidand ca independent, impotriva sistemului si a fostului partid, sa castige fara mari probleme.

Daca Sorin Oprescu s-ar reinscrie acum in PSD ma indoiesc sincer ca ar mai avea acelasi succes. Sigur ca independenta actualului primar este o farsa si in spatele ei sta tocmai abilul Ion Iliescu, dar PSD admite implicit ca fara ea nu are nicio sansa in Capitala. Pacaleala nu este destinata doar bucurestenilor, ci si partenerilor din USL. Caci, in spatele unui independent, practic PSD isi va impune omul in Bucuresti, cea mai importanta reduta electorala a tarii, ceea ce, desigur, liberalilor nu are cum sa le convina. Ca dovada, ezitarile acestora si ale conservatorilor, care, fiecare, au potentiali candidati proprii, sa accepte formula Oprescu.

Dar dincolo de avantajele certe pe care le aduce, aceasta pacaleala este umilitoare pentru PSD. Omul care sub sigla lor a esuat, omul caruia i-au refuzat apoi candidatura, se dovedeste unul de succes. Pe de alta parte, Sorin Oprescu a fost intotdeauna un politician din linia a doua a partidului. Si-a dorit ingrozitor ministerul Sanatatii si nu l-a primit. Si-a dorit apoi Casa de Sanatate si nu a primit-o nici pe aceea. A fost o vreme seful PSD, dar a fost inlocuit apoi de Marian Vanghelie.

Una peste alta, Sorin Oprescu nu a fost niciodata unul dintre greii PSD. Si iata ca acum PSD este cel obligat sa il curteze pe fostul sau membru de linia a doua, este nevoit sa negocieze cu el si, agatat de pulpana lui, sa-i accepte conditiile. Si nu ar fi nicio mirare ca tot Sorin Oprescu, lasat sa plece fara regrete din partid in 2008, sa devina cartea pe care va miza PSD la prezidentialele din 2014.

Asta ne mai arata ceva: criza de lideri prin care trece PSD, incapabil sa mai ofere personalitati puternice si credibile, dupa iesirea din joc a lui Ion Iliescu si compromiterea iremediabila a lui Adrian Nastase. Pe Mircea Geoana trei partide si doua trusturi de presa s-au chinuit sa-l faca presedinte si n-au reusit. Victor Ponta este un politician de liga a doua, daca nu chiar a treia. PSD este in pericolul, de neimaginat pana acum, de a nu avea candidat la presedintie si de a sustine un liberal pentru fotoliul ocupat candva de Ion Iliescu. Tot mai bine cu un fost membru, nu-i asa?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Sorin Oprescu Primaria Capitalei, #Sorin Oprescu PSD primarie , #PSD