Sorin Oprescu, prezidentiabilul PSD (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 12:10
8363 citiri
Sorin Oprescu, prezidentiabilul PSD (Opinii)

PSD nu pierde vremea. Isi antreneaza intens prezidentiabilul. Nu ca social democratii ar fi fost pana acum ferm convinsi sa-l planteze la Palatul Cotroceni pe Crin Antonescu. Dincolo de importanta ei reala, PSD are o relatie speciala cu functia de la Cotroceni despre care, de la Ion Iliescu incoace, socoteste ca i se cuvine de drept. N-am crezut niciodata ca baronii PSD se vor inhama constiinciosi, cu fantome, morti si minori cu tot, la caruta lui Crin Antonescu ca sa-l care in Deal.

Dar de cand Crin Antonescu a reusit sa se sinucida in politica externa prin cele mai tembele declaratii pe care le-a facut vreodata un politician care tanjeste la o pozitie cu atributii cheie in diplomatie, era clar ca PSD trebuie sa-si scoata omul la suprafata. Si identitatea lui nu este o surpriza.

Dupa ce tacut o vara intreaga ca si cum s-ar fi aflat in concediu pe Marte, Sorin Oprescu reapare in forta. L-au precedat sonajele de opinie, realizate de institutele de casa ale PSD si care il plaseaza la o cota ametitoare de popularitate. Cu unele ajustari de cifre, chiar cred ca aceste sondaje pot indica un trend real, inclusiv pentru ca Sorin Oprescu s-a tinut sau a fost tinut departe de isteria acestei veri din care niciun participant nu a iesit in castig.

Sorin Oprescu a fost cu totul absent din chestiunea suspendarii, a referendumului, a CCR, nu a indemnat pe nimeni sa voteze, cum sa voteze, n-a fost la mitinguri. Nu poate fi asociat in niciun fel cu asaltul asupra statului de drept. Este un atu cert pentru imaginea de export a prezidentiabilului PSD.

In plan intern, in numai cateva zile Sorin Oprescu a marcat cateva puncte extrem de importante. Dupa ce primarii democrat liberali au luptat fara sansa sa puna mana pe metrou, aflat in curtea ministerului Transporturilor, unde era capusat in toate felurile, deci foarte valoros, iata ca Sorin Oprescu il primeste in brate ca pe un cadou generos de la Victor Ponta. Finantarea lucrarilor de la metrou ramane desigur la guvern. Si e foarte probabil ca, in pofida taierilor de bani, macar vreo doua statii de prin Drumul Taberei sa fie gata pana in 2014. Cine o sa le inaugureze oare?

Si pentru ca darul sa aiba si funda Sorin Oprescu a fost invitat in sedinta de guvern de unde nu putea sa plece cu mana goala. A plecat cu fuziunea dintre RADET si ELCEN, miscare care sterge intr-o clipa datoriile uriase ale regiei de termoficare (2.224.392.026,11 lei). Iar altele nu vor aparea gratie modificarii regulamentului de functionare a ANRE, institutie altfel independenta. In plus, puna pariu ca la iarna gigacaloria va costa in Bucuresti mai putin ca oriunde altundeva in tara.

Iar ca bonus, incepe si constructia unei noi Sali Polivalente. ,,Avem sansa sa sprijinim un primar ales de bucuresteni", spune Victor Ponta. Nu ma indoiesc, dar nici macar urma de indoiala nu am ca daca alesul bucurestenilor ar fi fost un democrat liberal el ar fi fost la fel de sprijinit de guvernul USL.

Dar nici Sorin Oprescu nu sta degeaba. Nu stiu cati s-au prins ca le pregateste bucurestenilor cea mai scumpa autostrada suspendata din lume, dar toata lumea urmeaza sa afle cum salveaza el echipa de handbal Oltchim Ramnicu Valcea, al carei prohod il cantau toate televiznile. Sorin Oprescu intentioneaza sa o aduca in Bucuresti si sa o finanteze cu un milion de euro. Dar pana la finalizarea actelor, ca dar de logodna, face cadou echipei un nou autocar in locul celui vandalizat recent.

De unde bani? Sigur nu din buzunarul personal al primarului prezidentiabil.

Dar mertia cheltuiala, pentru ca asa o sa-l afle nu doar tot bucuresteanul, ci tot romanul, drept ceea ce electoratul adora. Sorin Oprescu binefacatorul, salvatorul, tatucul. Nu stiu daca Crin Antonescu a aflat, dar campania pentru prezidentiale a inceput deja.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Oprescu prezidentiabil PSD, #Oprescu candidat prezidentiale , #PSD