Dezvaluiri despre mita lui Oprescu: Peste 1 milion de euro, in pungi de cadouri, ascunsi sub perne. Primarul spunea multumesc

Duminica, 06 Septembrie 2015, ora 18:18
9058 citiri
Dezvaluiri despre mita lui Oprescu: Peste 1 milion de euro, in pungi de cadouri, ascunsi sub perne. Primarul spunea multumesc
Foto: Arhiva Ziare.com

Unul dintre denuntatorii lui Sorin Oprescu a dezvaluit ca i-ar fi dat primarului Capitalei de mai multe ori spaga din 2013 pana in prezent. Totalul sumei date sub forma de mita in perioada 2013-2105 s-ar ridica la un million de euro, potrivit referatului DNA cu propunerea de arestare preventiva a primarului Capitalei.

"In total, in perioada 2013-2015, i-a remis inculpatului Oprescu Sorin Mircea, dupa aproximarea sa, 1.000.000 euro. Sumele remise in anul 2013 proveneau in proportie de 80% din mita pe care o incasa de la denuntatori pentru contractele incheiate pentru asfaltarea aleilor de la C.C.P.B.P.B., iar o alta parte provenea de la un contract mentionat incheiat de aceeasi institutie cu SC (.....) SRL", se precizeaza in referatul procurorilor citat de Mediafax.

Denuntatorul le-a mai spus anchetatorilor ca spaga data in 2014 provenea de la lucrarile de "apa si canal" efectuate la Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU), precum si de la lucrarile de "gard" efectuate la Centrul Cultural Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului (CCBPB), se mentioneaza in documentul citat.

In referatul DNA, obtinut si de Profit.ro, se arata ca denuntatorii lui Oprescu erau angajati ai municipalitatii si intermediau mita de la oameni de afaceri. In schimb, ei aveau siguranta locului de munca si puteau pastra o parte din bani.

Oprescu nu voia sa stie de unde provin banii

Unul dintre denuntatori a dezvaluit ca ii dadea mita lui Oprescu de fiecare data la edil acasa, iar acesta din urma nu voia sa stie niciodata din ce contract provin banii.

"In ceea ce priveste modul in care aveau loc remiterile, (.....) a aratat ca impreuna cu (.....) se deplasa la casa inculpatului Oprescu Sorin Mircea din com. (.....), unde ii lasau banii, aratandu-i totodata Primarului faptul ca i-au lasat, iar acesta din urma le spunea 'Multumesc'. (.....) a mai precizat ca a incercat o data sa ii spuna inculpatului Oprescu Sorin Mircea de la care dintre contracte provine mita, insa primarul l-a intrerupt repede ('mi-a dat-o scurt') spunandu-i ca nu il intereseaza acest aspect", a declarat un denuntator, subaltern al lui Oprescu, adaugand ca i-a dat edilului, in noua randuri, sume cuprinse intre 20.000 si 30.000 de euro.

Oprescu, declaratii uluitoare despre spaga si DNA, cu putin timp inainte sa fie retinut: Nu-mi miroase a bine (Video)

Ar fi vorba chiar despre persoana care i-ar fi dat sambata noaptea mita primarului, denuntator care a purtat echipamente de inregistrare de la DNA, potrivit unor surse citate de Digi 24.

Banii, adusi in pungi de cadou

Oprescu ar fi primit sumele respective in pungi de cadouri, se mai arata in referatul DNA, care adauga ca banii erau lasati sub pernele de pe canapeaua din living. Mai mult, potrivit denuntatorului, de fiecare data cand primarul general lua spaga, spunea "multumesc" pentru banii primiti.

"Referitor la modul in care avea loc remiterea, (.....) a invederat ca prima data dupa ce a luat mita, (.....) a fost cea care i-a stabilit o intalnire la (.....) cu inculpatul Oprescu Sorin Mircea. In ziua si ora indicate de (.....) (ora 22-23), primarul a ajuns la acel imobil dupa (.....), indicandu-i celui din urma sa-si lase telefoanele mobile in bucatarie. Acesta din urma i-a aratat banii pe care ii avea asupra sa (10.000 euro dintr-o mita de 15.000 euro), intr-o punga de carton, tip punga de cadou, iar primarul, prin ridicarea unei perne ornamentale aflate pe una din cele doua canapele din living, i-a indicat sa-i puna acolo sa-i puna banii acolo, ceea ce (.....) a si facut. Inculpatul Oprescu Sorin Mircea a spus simplu 'Multumesc'", se mentioneaza in documentul procurorilor anticoruptie.

Sorin Oprescu, retinut pentru luare de mita - LIVE

Sorin Oprescu isi lua masuri de protectie atunci cand primea mita. Se intalnea cu denuntatorii doar la el acasa si doar dupa ora 22.00. Mai mult, anchetatorii sustin ca edilul ii punea sa se asigure ca nu sunt urmariti si sa vina pe rute ocolitoare. Acestia isi puteau parca masinile doar in curtea casei sale.

"Inculpatul Oprescu Sorin Mircea i-a mai spus lui (.....) sa fie atent cand vine acolo, in sensul de a se deplasa pe mai multe strazi din (.....) inainte de a ajunge la imobil si, totodata, sa se uite in spatele sau ca sa verifice sa nu fie urmarit. Tot pentru viitor, primarul i-a mai solicitat lui (.....) ca, atunci 'cand mai este cazul', sa vina la el la Primarie si sa-i spuna la ureche 'Cum ne vedem?' ori 'Cand...pe camp?', urmand ca inculpatul Oprescu Sorin Mircea sa-i specifice in ce zi si la ce ora se vor intalni la (.....). (.....) a procedat in acest mod pana la finalul anului 2013, remitand Primarului pe parcursul acestui an, la 7-9 intalniri, sume cuprinse intre 20.000 si 60.000 euro", se mentioneaza in referatul de arestare.

Directorul care impartea mita cu Oprescu

Un director din Primaria Capitalei le-a spus procurorilor ca, in 2013, a fost chemat in biroul lui Sorin Oprescu si certat pentru ca mai multi oameni de afaceri se plangeau, la acea vreme, ca respectivul director cerea spagi. Sorin Oprescu l-a iertat pe director, cu conditia ca si el sa fie inclus in circuitul spagilor. Directorul a mai spus ca a fost de acord sa imparta mita cu Sorin Oprescu, cu conditia sa nu fie dat afara.

Angajatul Primariei a mai spus ca sumele erau cuprinse intre 20.000 si 60.000 de euro. El a marturisit ca, la un moment dat, s-a speriat pentru ca era urmarit de niste masini despre care credea ca apartin DNA.

Oprescu, prins in flagrant

Primarul Capitalei a fost prins in flagrant luand mita 25.000 de euro, in noaptea de sambata spre duminica si a fost retinut pentru 24 de ore de catre procurorii DNA.

Sorin Oprescu, retinut: Primarul lua 10% din valoarea contractelor semnate. A fost denuntat de patru persoane

Potrivit anchetatorilor, edilul ar fi pretins 10% din valoarea sumelor, pentru a acorda firmelor contracte cu institutii din subordinea primariei.

Sorin Oprescu a fost prezentat duminica, incepand cu ora 19:00, in fata unei instante de la Tribunalul Bucuresti si risca sa fie arestat preventiv pentru 30 de zile.

Citește și:
Marcel Ciolacu, despre linia roșie pe care nu o va trece PSD la rotativa premierilor: ”Aceeași pe care cred că o are și PNL - prostia”
Marcel Ciolacu, despre linia roșie pe care nu o va trece PSD la rotativa premierilor: ”Aceeași pe care cred că o are și PNL - prostia”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a făcut luni, 30 ianuarie, noi precizări despre protocolul de colaborare cu PNL, în contextul informațiilor conform cărora partidul nu ar vrea să renunțe...
Cotă de popularitate uriașă atinsă de George Simion în Marea Britanie: ”Când cu agitaţia Schengen, a avut un boom pe TikTok”
Cotă de popularitate uriașă atinsă de George Simion în Marea Britanie: ”Când cu agitaţia Schengen, a avut un boom pe TikTok”
Hashtagul George Simion a devenit mai popular în Marea Britanie decât în România, potrivit unei monitorizări a organizației non-guvernamentale Expert Forum. Rezultatul monitorizării a...
Comentarii