Soarta lui Sorin Oprescu, la mâna Înaltei Curți. Fostul edil a pierdut aproape toate contestațiile împotriva condamnării

Sambata, 21 Ianuarie 2023, ora 03:03
4331 citiri
Soarta lui Sorin Oprescu, la mâna Înaltei Curți. Fostul edil a pierdut aproape toate contestațiile împotriva condamnării
Sorin Oprescu a fugit în Grecia, după ce a fost condamnat la 10 ani și 8 luni pentru corupție. FOTO: Ionuț Mureșan

Lui Sorin Oprescu i-a mai rămas pe rolul instanțelor doar una dintre numeroasele căi extraordinare de atac pe care le-a exercitat împotriva deciziei definitive de condamnare la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru infracțiuni de corupţie. Curtea de Apel București i-a respins vineri seară, 20 ianuarie, contestația în anulare făcută de fostul edil, astfel că acestuia îi mai rămâne un recurs în casație, pe care Înalta Curte îl va soluționa pe 25 ianuarie.

Avocații lui Sorin Oprescu au făcut totul pentru a-l scăpa de pușcărie pe fostul primar fugar, a cărui extrădare a fost refuzată de instanțele din Grecia.

În prezent, Sorin Oprescu așteaptă, din patria lui Platon, pronunțarea Înaltei Curți cu privire la recursul în casație, după ce a pierdut definitiv contestația în anulare:

„Respinge, ca neîntemeiată, contestația în anulare formulată de contestatorul condamnat Oprescu Sorin Mircea împotriva Deciziei penale nr 575/A/13.05.2022 pronunțată de Curtea de Apel București- Secția I Penală în dosarul 42389/3/2015. (…) Definitivă. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția procurorului şi a părților prin mijlocirea grefei instanței, astăzi, 20.01.2023”, se arată în minuta deciziei Curții de Apel București.

Avocați: „Oprescu a fost condamnat ca pentru crime de război”

Apărătorii lui Sorin Oprescu au apelat la toate „chichițele avocățești” pe care le știau pentru a-l scăpa pe fostul edil.

De exemplu, avocații au depus două contestații cu același conținut: una la Tribunal (contestație la executare), alta la Curtea de Apel (contestație în anulare). Din cele două documente, doar încadrarea „în drept” diferă, conținutul „în fapt” fiind același, anume că:

  • Sorin Oprescu a fost condamnat în mod „disproporționat” la 10 ani și 8 luni de închisoare.
  • Pedeapsa pronunțată pe numele acestuia ar fi similară cu cea pentru „crime de război”.
  • Fapta de abuz în serviciu cu care ar fi fost „umflată” pedeapsa definitivă se referea la un prejudiciu de 34 de euro.
  • Mita de 25.000 de euro cu care a fost prins în flagrant, în timp ce o ascundea în torpedoul mașinii, ar fi fost „un împrumut”.

Pe data de 4 august 2022, Tribunalul i-a mai respins lui Sorin Oprescu o contestație la executare împotriva pedepsei de 10 ani și 8 luni de închisoare.

„O astfel de pedeapsă este compatibilă cu o infracţiune de omor (ucidere cu intenţie) sau de piraterie, dar depăşeşte ca nivel de asprime pedeapsa ce poate fi aplicată pentru o infracţiune precum cele de sclavie, trafic de persoane, trafic de minori, tortură, viol, tâlhărie (furt prin violenţă, inclusiv prin folosirea de arme), transmiterea intenţionată a virusului HIV, falsificare de monede sau unele crime de război. (…) Este evident că, pentru a respecta dreptul fundamental al omului la proportionalitatea pedepsei cu infracţiunea, pedeapsa totală rezultantă aplicată contestatorului ar trebui foarte mult redusă (în concret, s-ar justifica doar o pedeapsă cu închisoare cu suspendare)”, arătau avocații lui Oprescu în respectiva cerere.

Fostul edil al Capitalei a primit 10 ani și 8 luni de pușcărie

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, pe data de 13 mai 2022, la 10 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Este vorba de dosarul în care Sorin Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.

Iniţial, Tribunalul Bucureşti (instanţa de fond) l-a condamnat pe Oprescu, în mai 2019, la 5 ani şi 4 luni închisoare, pedeapsă mărită de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani şi 8 luni, după ce judecătorii au aplicat forma agravantă a infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat.

Potrivit deciziei instanţei, Sorin Oprescu a primit:

  • 6 ani şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat în variantă agravată;
  • 6 ani pentru luare de mită,
  • 3 ani închisoare pentru abuz în serviciu
  • 3 ani şi 6 luni închisoare pentru spălarea banilor.

Sorin Oprescu a fost prins în Grecia și arestat în vederea extrădării. Într-un final, instanța a decis să îl elibereze pe cauțiune și nici nu l-a mai predat.

Alte condamnări din dosarul Oprescu:

  • Popa Bogdan Cornel - 11 ani și 6 luni
  • Stanca Cristian - 7 ani și 2 luni
  • Constantinescu Mircea Octavian- 6 ani și 10 luni
  • Șupeală Florin - 4 ani
  • Albu Romeo- 6 ani
  • Niță Ion - 7 ani și 10 luni
  • Bengalici Claudiu - 6 ani și 6 luni
  • Petroi-Avasiloae Ruxandra-Mihaela - 2 ani și 10 luni cu suspendare.

Sorin Oprescu, prins la volan „sub influența mitei”

Fostul primar al Bucureștiului a fost găsit în septembrie 2015 cu o pungă de 25.000 de euro în torpedoul mașinii, iar procurorii DNA l-au reținut atunci pentru luare de mită. Oprescu a primit o condamnare la 5 ani și 4 luni de închisoare în procesul pe fond.

Sorin Oprescu susține că a luat banii despre care DNA spune că sunt cu titlul de mită ca urmare a unei „provocări” făcute de procurori, dar nu neagă faptul că a pus mâna pe bani, ci nuanțează motivul primirii acestora.

Edilul a vorbit în ultimul cuvânt despre flagrant, despre intervenții ale unui general SRI pe lângă el și despre faptul că dosarul lui ar fi unul „fabricat”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Un tribunal militar din Moscova l-a condamnat luni pe purtătorul de cuvânt al Meta Platforms, Andy Stone, la şase ani de închisoare, pentru ”apărarea publică a terorismului”, un verdict...
Mazăre a contestat decizia instanței de a-i refuza eliberarea condiționată. Peste câte luni poate reveni cu o nouă cerere
Mazăre a contestat decizia instanței de a-i refuza eliberarea condiționată. Peste câte luni poate reveni cu o nouă cerere
Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a contestat decizia Judecătoriei Sectorului 4 de respingere a liberării condiţionate. În cazul în care această hotărâre nu se va schimba la...
#Sorin Oprescu, #contestatie, #recurs, #Inalta Curte de Casatie si Justitie, #condamnare, #grup infractional organizat, #luare de mita , #justitie
Comentarii
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
Un dosar made in DNA. Desore *** din Gorj, nimic. Penele conduce
Poza half
half
rank 5
Un alt ODIOS fost turnator al securitatii:SORESCU