Sorin Oprescu primește ultimul „diagnostic” al judecătorilor în dosarul de corupție. Fostul primar al Capitalei, găsit cu mita în portbagaj

Vineri, 25 Martie 2022, ora 03:34
8757 citiri
Sorin Oprescu primește ultimul „diagnostic” al judecătorilor în dosarul de corupție. Fostul primar al Capitalei, găsit cu mita în portbagaj
Sorin Oprescu a primit pe fond o pedeapsă de 5 ani și 4 luni pentru luare de mită. FOTO: Ionuț Mureșan

Sorin Oprescu așteaptă vineri, 25 martie, verdictul final în dosarul mitei de 25.000 de euro pe care procurorii DNA i-au găsit-o în portbagaj în data de 5 septembrie 2015, pentru care fostul edil general a primit deja, în procesul pe fond, o condamnare de 5 ani și 4 luni de pușcărie. Decizia Curții de Apel București va fi cea definitivă.

Sorin Oprescu susține că a luat banii despre care DNA spune că sunt cu titlul de mită ca urmare a unei „provocări” făcute de procurori, dar nu neagă faptul că a pus mâna pe bani, ci nuanțează motivul primirii acestora.

Edilul a vorbit în ultimul cuvânt despre flagrant, despre intervenții ale unui general SRI pe lângă el și despre faptul că dosarul lui ar fi unul „fabricat”.

La Curtea de Apel București a avut loc vineri, 28 ianuarie 2022, termenul final de judecată în apel în dosarul de luare de mită în care Sorin Oprescu a fost condamnat pe fond la 5 ani și 4 luni de închisoare. Instanța a anunțat că va delibera două luni înainte să pronunțe decizia definitivă, deci Sorin Oprescu se poate aștepta la o lămurire a situației lui juridice la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie.

Oprescu a „cedat nervos” la ultimul termen de judecată

În ultimul cuvânt, Sorin Oprescu a răbufnit la adresa procurorilor DNA, pe care îi acuză că i-au „fabricat” un dosar penal pornind de la o delațiune a fostului șef a Administrației Cimitirelor, Bogdan Cornel Popa, pe care l-au pus apoi să îi idea mită și să înregistreze totul.

Medicul a ținut să precizeze că un judecător l-a umilit în timpul procesului, iar apoi tot magistratul a venit la el și l-a rugat să îl opereze.

„Un judecător mi-a spus din scaun, la o contestație, `marș de aici cu prostiile astea, că nu te-a chemat grefierul`. După ce a ieșit la pensie, a venit să îl operez eu. L-am operat, că sunt medic”, a declarat Oprescu.

Un alt episod pe care acesta a ținut să îl dezvăluie e legat de o întâlnire pe care ar fi avut-o cu un general SRI, care i-ar fi cerut să intervină la o licitație, pe vremea când Oprescu era director de spital.

„Mi-a fost milă când s-au deranjat generalii SRI… Pardon, un general de la SRI, care a venit să îmi spună că e o operațiune în curs de desfășurare… Și am spus nu, să nu participe la licitație (n.r. – persoana în favoarea căreia a intervenit generalul) că e nelegal”, a spus Oprescu.

Un al treilea aspect despre care a vorbit Sorin Oprescu a fost momentul în care s-a întâlnit pe holurile DNA cu Romeo Albu, co-inculpat în dosar, care ar fi fost presat să formuleze denunț.

„Albu declara pe coridor, la ieșire de la procurori, că cineva îmbrăcat în civil îi spunea: Dă-l pe trompetă pe primar și pleci acasă. Și judecătorul l-a întrebat la proces: …și? Iar el i-a spus judecătorului: și nu am plecat!”, a mai relatat Sorin Oprescu.

Depoziția lui Oprescu, deși emoționantă, arată că fostul edil încearcă să justifice primirea banilor, nu remiterea lor efectivă.

Nici avocatul fostului edil nu a contestat faptul că clientul lui a luat banii de la denunțătorul Bogdan Popa, ci a încercat să arate că Sorin Oprescu a fost păcălit, influențat sau provocat să ia ceea ce procurorii spun că e mită.

De ce riscă Sorin Oprescu să ia „cu spor”

Reamintim că fostul primar general, medicul Sorin Oprescu, riscă până la 15 ani de închisoare cu executare, după ce magistrații i-au schimbat vineri, 21 ianuarie, încadrarea juridică. Astfel, din constituire de grup infracțional (varianta simplă), faptele lui Oprescu au fost incluse la varianta agravată a acestei infracțiuni. Curtea de Apel București a schimbat din oficiu încadrările juridice din dosarul lui Sorin Oprescu, soluția fiind pronunțată înainte cu o săptămână de ultimele dezbateri.

Pe data de 13 mai 2019, judecătoarea Iosefina Pîrvu de la Tribunalul București l-a condamnat pe Sorin Oprescu la o pedeapsă de 5 ani și 4 luni pentru corupție.

Decizia însuma pedepsele pentru mai multe infracțiuni:

  • 4 ani pentru luare de mită,
  • 1 an pentru constituirea unui grup infracțional organizat
  • 3 ani pentru abuz în serviciu

Prin aceeași decizie, Sorin Oprescu a fost achitat pentru infracțiunea de spălare de bani.

Acuzațiile procurorilor DNA

Pe 20 noiembrie 2015, Sorin Oprescu a fost trimis în judecată alături de mai multe persoane, printre care:

  • Bogdan Popa - director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti şi ulterior al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane,
  • Mircea Octavian Constantinescu - directorul Direcţiei economice din Primăria Generală,
  • Florin Şupeală - director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti,
  • Claudiu Bengalici - administrator al unei societăţi comerciale, Cristian Stanca - fost şofer al lui Oprescu
  • Ruxandra Avasiloae - director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti.

Potrivit DNA, de la finalul anului 2013, Sorin Oprescu a condus un grup infracțional organizat, constituit de directorul Administrației Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Bogdan Cornel Popa, care avea ca scop săvârșirea de infracțiuni de corupție, mai precis dare și luare de mită, din sume provenite din bugetul municipalității.

Pe 5 septembrie 2015, Sorin Oprescu a primit la locuința sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, bani care ar fi provenit, conform DNA, din acte de corupție.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Polițist condamnat pentru corupție. Câți bani lua pentru promovarea ”traseului” la examenul auto
Polițist condamnat pentru corupție. Câți bani lua pentru promovarea ”traseului” la examenul auto
Un poliţist din judeţul Tulcea a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, după ce ar fi pretins bani de la mai multe...
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Tribunalul Vaslui a decis luni, 15 aprilie, plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD Dumitru Buzatu, acuzat de luare mită, aflat până acum în arest la Penitenciarul Vaslui....
#Sorin Oprescu, #luare de mita, #curtea de apel bucuresti, #pronuntare , #justitie