”Imaginea publică falsă și întreţinerea unei concubine costisitoare” i-au adus lui Sorin Oprescu o pedeapsă mai mare. Motivarea instanței

Duminica, 15 Mai 2022, ora 17:06
12760 citiri
”Imaginea publică falsă și întreţinerea unei concubine costisitoare” i-au adus lui Sorin Oprescu o pedeapsă mai mare. Motivarea instanței

Judecătorii Curții de Apel București au redactat motivarea deciziei privind condamnarea fostului primar al Capitalei Sorin Oprescu la 10 ani și 8 luni de închisoare.

Magistrații notează că au avut în vedere ”imaginea publică falsă pe care şi-a creat-o, în condiţiile în care unicul său interes real, din funcţia de demnitate publică cu care a fost învestit, a constat în ridicarea nivelului propriei bunăstări, din banul public, şi consumarea plăcerilor vieţii, precum plimbări frecvente între proprietăţile sale luxoase şi la Viena, la hoteluri de lux, întreţinerea unei concubine costisitoare şi altele asemenea”.

Judecătorii subliniază că ”responsabilitatea unei funcţii de demnitate publică presupune devotament şi sacrificiu, pentru crearea binelui comun, pe care inculpatul nu l-a realizat, în preocuparea sa pentru sine şi pentru propria sa imagine, disimulată”, potrivit Adevărul.

În motivare se mai arată că, în loc să ”deparaziteze” primăria de rețeaua de corupție ”care o sufocă”, Oprescu ”a preferat să o controleze, prin oamenii săi de încredere, şi să împartă mita cu corupţii de sub nivelul său. În această inerţie şi de la nivelul bunăstării sale, parte trecută pe seama altora, inculpatul însuşi a rămas captiv în falsa sa imagine publică, prin urmare în convingerea eronată privind utilitatea sa, ca demnitar, şi în valoarea sa istorică”, au mai scris magistrații Curții de Apel.

Fostul primar și-a apropiat oameni simpli pe care i-a folosit în interesul său infracțional, se mai arată în motivare.

Un judecător a cerut o pedeapsă mai mică pentru fostul primar

Unul dintre judecători a propus o pedeapsă mai blândă, justificând că rolul lui Oprescu în grupul infracţional organizat a fost mai mic decât cel ”desenat” de procurori.

”În legătură cu circumstanţele personale, inculpatul are în prezent 70 de ani, are mai multe probleme de sănătate (dependent de insulină, cardiac), nu are antecedente penale, îndeplinind şi în prezent nobila profesie de medic, fiind un profesionist în domeniul său de activitate”, se arată în opinia separată.

Potrivit judecătorului respectiv, fostul primar ”nu a recunoscut săvârşirea celor două infracţiuni pentru care în opinia separată se impune condamnarea, în condiţiile în care a fost prins în flagrant, invocând apărări necredibile, contrazise de probele administrate în cauză, înţelegând astfel să nu îşi asume consecinţele faptelor sale”.

”Cu toate acestea, văzând conduita sa procesuală, prezentarea la fiecare dintre cele peste 100 de termene de judecată, judecătorul apreciază că inculpatul a înţeles pe deplin în cei 6 ani şi 6 luni scurşi de la debutul cercetărilor importanţa valorilor sociale cărora le-a adus atingere prin comiterea infracţiunilor deduse judecăţii, existând premisele că rolul educativ al procesului penal ar putea completa pe deplin represiunea penală. (…) Existau garanţii suficiente că după executarea pedepsei rezultante de 6 (şase) ani închisoare inculpatul nu va mai săvârşi alte infracţiuni, mai ales că pedepsele complementare aplicate şi accesorii aplicate pe lângă fiecare pedeapsă principală au rolul de a completa represiunea penală”, se mai arată în sentinţa Curţii de Apel Bucureşti, care poate fi studiată integral pe portalul rejust.ro.

Sorin Oprescu a fost dat în urmărire generală de Poliția Română vineri, 13 mai, după ce instanța l-a condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare, iar polițiștii nu l-au găsit acasă.

Citeste si:
Cum au ajuns judecătorii de elită ai României să-l apere pe Ciucă de adversarii politici închipuiți: „Inclusiv politicienii au dreptul de protecţie a reputaţiei” MOTIVARE
Cum au ajuns judecătorii de elită ai României să-l apere pe Ciucă de adversarii politici închipuiți: „Inclusiv politicienii au dreptul de protecţie a reputaţiei” MOTIVARE
Un judecător de la Curtea de Apel București a luat poziție de drepți atunci când s-a trezit pe masă cu dosarul de plagiat al premierului Nicolae Ciucă. Convins că „în contextul politic...
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...