Medicul Oprescu cere judecătorilor o a doua opinie pentru „diagnosticul penal”. Prescripția - ultimul argument al fostului edil condamnat pentru mită

Sambata, 17 Decembrie 2022, ora 03:06
3473 citiri
Medicul Oprescu cere judecătorilor o a doua opinie pentru „diagnosticul penal”. Prescripția - ultimul argument al fostului edil condamnat pentru mită
Sorin Oprescu cere instanței să constate că a fost trimis la pușcărie pentru fapte prescrise. FOTO: Ionuț Mureșan

Sorin Oprescu așteaptă cu sufletul la gură, în Grecia, o decizie din partea Curții de Apel București cu privire la contestația în anulare pe care a depus-o împotriva deciziei de condamnare la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită. Oprescu are pe rolul instanțelor o contestație în anulare și un recurs în casație, după epuizarea cărora îi mai rămâne să se adreseze CEDO.

Curtea de Apel București a rămas în pronunțare, vineri, 16 decembrie, cu privire la cererea lui Sorin Oprescu prin care solicită anularea condamnării și constatarea intervenției prescripției pentru faptele de constituire de grup infracțional organizat, luare de mită, spălare de bani și abuz în serviciu. Aceasta este doar una dintre căile extraordinare exercitate de fostul edil.

Dacă nu-i iese la Curtea de Apel, Sorin Oprescu ar putea să apară în fața judecătorilor de la Înalta Curte pe 10 ianuarie 2023, cel mai probabil prin videoconferință, pentru a-și susține recursul în casație pe care l-a formulat împotriva deciziei definitive de condamnare.

Pe data de 8 decembrie 2022, judecătorii Curții de Apel București au admis în principiu contestația în anulare a acestuia, dar i-au respins cererea de suspendare a executării pedepsei până la soluționarea căii extraordinare de atac.

Oprescu vrea să scape din pușcărie pe mâna CCR

Avocații fostului edil cer instanței să constate că faptele lui Sorin Oprescu s-au prescris, în lumina deciziei CCR din data de 26 mai 2022. Mai mult, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte a confirmat, pe data de 25 octombrie, că România nu a avut legislație cu privire la prescripția specială în perioada 2018-2022.

Fostul edil al Capitalei, acum fugar în Grecia, a depus prin avocați mai multe contestații prin care arată că a fost condamnat în mod „disproporționat” la 10 ani și 8 luni de închisoare.

Sorin Oprescu a încercat să-i convingă pe judecători că, de exemplu, fapta de abuz în serviciu cu care ar fi fost „umflată” pedeapsa definitivă se referea la un prejudiciu de 34 de euro.

Mita de 25.000 de euro cu care a fost prins în flagrant, în timp ce o ascundea în torpedoul mașinii, ar fi fost „un împrumut”.

„În esenţă, faptele pentru care contestatorul a fost condamnat la pedeapsa rezultantă totală de 10 ani şi 8 luni închisoare cu executare sunt:

  • aderarea la un grup organizat în anul 2013 şi preluarea conducerii grupului în acelaşi an, urmată în anul 2015 de un act material primire a sumei de 25.000 euro, urmat în aceeaşi zi de utilizarea unei părţi din suma de bani primită pentru plata unei datorii personale, aceste fapte fiind calificate drept constituire a unui grup infracţional organizat (în varianta agravată), luare de mită (în varianta agravată a comiterii faptei de o persoană care exercită o funcţie de demnitate publică) şi spălare a banilor;
  • aprobarea transformării unui post de salariat cu studii medii într-un post de salariat cu studii superioare, în anul 2014, beneficiul total al salariatului şi, în acelaşi timp, prejudiciul total al angajatorului fiind de 149 lei (echivalentul a 33,52 euro, transformat la cursul mediu anual 2014 calculat de Banca Naţională a României, 1 euro = 4,4446 lei), această faptă fiind calificată drept abuz în serviciu (în varianta agravată a obţinerii unui folos necuvenit pentru altul).

Pe scurt, pentru un act material de primire a sumei de 25.000 euro, calificat drept 3 infracţiuni concurente, precum şi pentru un alt act material ce a produs un prejudiciu de 34 de euro, calificat drept o altă infracţiune, contestatorul a fost condamnat la 10 ani şi 8 luni de închisoare cu executare”, au arătat avocații lui Sorin Oprescu.

Oprescu, despre condamnare: „Comparabilă cu cea pentru crime de război”

Pe data de 4 august 2022, Tribunalul i-a mai respins lui Sorin Oprescu o contestație la executare împotriva pedepsei de 10 ani și 8 luni de închisoare.

„O astfel de pedeapsă este compatibilă cu o infracţiune de omor (ucidere cu intenţie) sau de piraterie, dar depăşeşte ca nivel de asprime pedeapsa ce poate fi aplicată pentru o infracţiune precum cele de sclavie, trafic de persoane, trafic de minori, tortură, viol, tâlhărie (furt prin violenţă, inclusiv prin folosirea de arme), transmiterea intenţionată a virusului HIV, falsificare de monede sau unele crime de război. (…) Este evident că, pentru a respecta dreptul fundamental al omului la proportionalitatea pedepsei cu infracţiunea, pedeapsa totală rezultantă aplicată contestatorului ar trebui foarte mult redusă (în concret, s-ar justifica doar o pedeapsă cu închisoare cu suspendare)”, arătau avocații lui Oprescu în respectiva cerere.

Fostul edil al Capitalei a primit 10 ani și 8 luni de pușcărie

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, pe data de 13 mai 2022, la 10 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Este vorba de dosarul în care Sorin Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.

Iniţial, Tribunalul Bucureşti (instanţa de fond) l-a condamnat pe Oprescu, în mai 2019, la 5 ani şi 4 luni închisoare, pedeapsă mărită de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani şi 8 luni, după ce judecătorii au aplicat forma agravantă a infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat.

Potrivit deciziei instanţei, Sorin Oprescu a primit:

  • 6 ani şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat în variantă agravată;
  • 6 ani pentru luare de mită,
  • 3 ani închisoare pentru abuz în serviciu
  • 3 ani şi 6 luni închisoare pentru spălarea banilor.

Sorin Oprescu a fost prins în Grecia și arestat în vederea extrădării. Într-un final, instanța a decis să îl elibereze pe cauțiune și nici nu l-a mai predat.

Alte condamnări din dosarul Oprescu:

  • Popa Bogdan Cornel - 11 ani și 6 luni
  • Stanca Cristian - 7 ani și 2 luni
  • Constantinescu Mircea Octavian- 6 ani și 10 luni
  • Șupeală Florin - 4 ani
  • Albu Romeo- 6 ani
  • Niță Ion - 7 ani și 10 luni
  • Bengalici Claudiu - 6 ani și 6 luni
  • Petroi-Avasiloae Ruxandra-Mihaela - 2 ani și 10 luni cu suspendare.

Sorin Oprescu, prins la volan „sub influența mitei”

Fostul primar al Bucureștiului a fost găsit în septembrie 2015 cu o pungă de 25.000 de euro în torpedoul mașinii, iar procurorii DNA l-au reținut atunci pentru luare de mită. Oprescu a primit o condamnare la 5 ani și 4 luni de închisoare în procesul pe fond.

Sorin Oprescu susține că a luat banii despre care DNA spune că sunt cu titlul de mită ca urmare a unei „provocări” făcute de procurori, dar nu neagă faptul că a pus mâna pe bani, ci nuanțează motivul primirii acestora.

Edilul a vorbit în ultimul cuvânt despre flagrant, despre intervenții ale unui general SRI pe lângă el și despre faptul că dosarul lui ar fi unul „fabricat”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Condamnare la 18 luni de închisoare, în procesul legat de crima comisă de actorul Alec Baldwin
Condamnare la 18 luni de închisoare, în procesul legat de crima comisă de actorul Alec Baldwin
Hannah Gutierrez, armuriera de la filmările pentru westernul "Rust", a fost condamnată luni la un an şi jumătate de închisoare pentru moartea cineastei Halyna Hutchins, care a fost...
Zelenski, după atacul asupra Israelului: ”Noi cunoaştem foarte bine oroarea atacurilor similare ale Rusiei, cu aceleaşi drone Shahed”
Zelenski, după atacul asupra Israelului: ”Noi cunoaştem foarte bine oroarea atacurilor similare ale Rusiei, cu aceleaşi drone Shahed”
Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a condamnat atacul Iranului asupra Israelului, arătând că ţara sa înţelege "oroarea" dronelor iraniene, folosite şi de Rusia în invazia din Ucraina....
#Sorin Oprescu, #condamnare, #contestatie, #prescriptie, #CCR , #justitie