Sorin Oprescu, încadrat la o infracțiune în formă agravată. Fostul primar poate primi 15 ani de închisoare cu executare

Vineri, 21 Ianuarie 2022, ora 22:58
13150 citiri
Sorin Oprescu, încadrat la o infracțiune în formă agravată. Fostul primar poate primi 15 ani de închisoare cu executare
Sorin Oprescu va fi judecat pentru constituire de grup infracțional organizat - varianta agravată. FOTO: Ionuț Mureșan

Fostul primar general, Sorin Oprescu, riscă până la 15 ani de închisoare cu executare, după ce magistrații i-au schimbat vineri, 21 ianuarie, încadrarea juridică.

Astfel, din constituire de grup infracțional (varianta simplă), faptele lui Oprescu au fost incluse la varianta agravată a acestei infracțiuni.

Dezbaterile finale în dosarul de luare de mită al lui Oprescu – pentru care a primit 5 ani și 4 luni de pușcărie pe fond – vor avea loc în data de 28 ianuarie.

Curtea de Apel București a schimbat din oficiu încadrările juridice din dosarul lui Sorin Oprescu, soluția fiind pronunțată înainte cu o săptămână de ultimele dezbateri. Decizia a fost pronunțată cu majoritate, mai precis un judecător nefiind de acord cu schimbarea încadrării juridice pentru Bogdan Cornel Popa, fostul șef al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane.

„În majoritate: (…) dispune, din oficiu, schimbarea încadrării juridice a unora dintre faptele penale reţinute prin rechizitoriu (…) din Dosarul nr.181/P/2015:

1. faţă de fiecare dintre apelanţii-intimaţi-inculpaţi Oprescu Sorin-Mircea, Popa Bogdan-Cornel, Stanca Cristian, Constantinescu Mircea-Octavian şi Albu Romeo, din infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat, prevăzută de art.367, Cod penal, în infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat, în variantă agravată (…).

2. faţă de apelantul-intimat-inculpat Popa Bogdan-Cornel, dintr-un număr de 3 infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, (…) în infracţiunile de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată (…) şi de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia (…).

3. faţă de apelantul-intimat-inculpat Stanca Cristian, dintr-un număr de 4 infracţiuni de complicitate la luare de mită, (…) în infracţiunea de complicitate la luare de mită, în formă continuată. (…) Respinge, ca neîntemeiată, cererea de schimbare a încadrării juridice, formulată de apelantul-intimat-inculpat Oprescu Sorin-Mircea. Pronunţată în şedinţa publică din data de 21.I.2022”, se arată în minuta CAB.

Procurorii DNA au cerut până la 15 ani de pușcărie pentru Oprescu

Procurorii DNA urmăresc să obțină în ultimă instanță, la Curtea de Apel București, pedeapsa maximă pentru Sorin Oprescu, judecat pentru fapte de corupție săvârșite pe vremea când era primar general al Bucureștiului.

Judecătorii au ridicat din oficiu problema schimbării încadrării juridice a faptelor tuturor inculpaților din dosar, iar în ceea ce îl privește pe Oprescu se pune problema dacă va fi judecat și pentru constituire de grup infracțional organizat cu circumstanțe agravante, pe lângă acuzațiile de luare de mită.

Instanța se va pronunța pe data de 21 ianuarie 2022 pe chestiunea schimbării de încadrare a faptelor, urmând ca o săptămână mai târziu să aibă loc dezbaterile finale.

La termenul de vineri, 7 ianuarie, procurorul de ședință al DNA a pus concluzii de admitere a cererii de schimbare de încadrare așa cum a fost ea formulată din oficiu de instanță și de condamnare a lui Sorin Oprescu la o pedeapsă orientată spre maximum special prevăzut de lege.

Asta ce înseamnă că fostul edil are în perspectivă 15 ani de pușcărie.

Legea pedepsește constituirea de grup infracțional organizat cu închisoarea de la 1 la 5 ani, însă instanța, din oficiu, a ridicat problema reținerii formei agravante a infracțiunii, a cărei limite sunt mai mari: între 3 și 10 ani.

În plus, instanța a făcut referire și la articolul 7 litera a) din Legea 87/2000 care prevede următoarele: „Faptele de luare de mită sau trafic de influență săvârșite de o persoană care: a) exercită o funcție de demnitate publică (…) sancționează cu pedeapsa (n.r. – pentru faptele respective), ale cărei limite se majorează cu o treime”.

De ce riscă Sorin Oprescu să ia „cu spor”

Dacă judecătorii admit solicitarea DNA, atunci Oprescu ar putea fi condamnat la 10 ani de închisoare pentru grup infracțional organizat plus acea treime la care face referire prevederea de la litera a) a articolului 7 din Legea 78/2000, rezultând astfel, 13 ani și 4 luni.

În plus, în sarcina lui Sorin Oprescu procurorii au mai reținut, prin rechizitoriu, și luarea de mită (de la 2 la 7 ani), spălarea de bani (de la 3-12 ani) și abuzul în serviciu (de la 2 la 7 ani).

În acest scenariu, Oprescu s-ar alege cu pedeapsa cea mai grea dintre cele enumerate mai sus, la care nu este exclus ca instanța să adauge și un spor.

Avocat: Oprescu n-ar fi fost demnitar la data faptelor

Avocații din dosarul lui Sorin Oprescu au cerut instanței, vineri, respingerea cererii de schimbare de încadrare.

Avocatul Florian Șurghie, cel care îl apără pe Sorin Oprescu, a arătat că clientului său nu i se pot reține circumstanțele agravante pe motiv că ar fi săvârșit infracțiunile dintr-o „funcție de demnitate publică”, așa cum prevede articolul 7 litera a) din Legea 87/2000, pe care instanța l-a invocat din oficiu.

Avocatul Florian Șurghie a preluat „din zbor” argumentația colegilor lui, care îi reprezintă pe ceilalți inculpați din dosar.

Ei au fost cei care au arătat în fața președintei de complet, jud. Daniela Panioglu, că prevederile legale ar fi ambigue când vine vorba de definiția „demnității publice”, cel puțin cele în vigoare la nivelul anului 2015.

Pe scurt, legea nu prevedea clar, atunci, ce înseamnă „funcțiile de demnitate publică” și care anume sunt acelea.

Avocatul Florian Șurghie a explicat că Legea-cadru nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevede la litera h) că „funcția de demnitate publică este acea funcție publică care se ocupă prin mandat obținut direct, prin alegeri organizate, sau indirect, prin numire, în condițiile legii” – prevedere în care se încadrează și funcția de edil. Numai că – spune apărătorul – pe vremea când Sorin Oprescu era primar, această lege nu era în vigoare, iar prevederile ei nu pot se pot aplica retroactiv.

De ce a fost repus pe rol dosarul de mită al lui Oprescu

Reamintim că pe data de 16 decembrie 2021 dosarul lui Sorin Oprescu a fost repus pe rol, în loc ca judecătorii să pronunțe o decizie definitivă, după ce instanța a ridicat din oficiu problema schimbării de încadrare.

„Repune cauza pe rol, pentru a pune în discuţie, din oficiu, schimbarea încadrării juridice a unora dintre faptele penale reţinute prin rechizitoriu (…) 1. cu privire la fiecare dintre apelanţii-intimaţi-inculpaţi Oprescu Sorin-Mircea, Popa Bogdan-Cornel, Stanca Cristian, Constantinescu Mircea-Octavian şi Albu Romeo, din infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat, prevăzută de art.367, Cod penal, în infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat, în variantă agravată, prev. de art.367, alin.1, alin.2 şi alin.3, Cod penal. (…)”, se arată în minuta deciziei din 16 decembrie 2021.

Sorin Oprescu găsit vinovat, pe fond, pentru 3 infracțiuni

Pe data de 13 mai 2019, judecătoarea Iosefina Pîrvu de la Tribunalul București l-a condamnat pe Sorin Oprescu la o pedeapsă de 5 ani și 4 luni pentru corupție.

Decizia însuma pedepsele pentru mai multe infracțiuni:

  • 4 ani pentru luare de mită,
  • 1 an pentru constituirea unui grup infracțional organizat
  • 3 ani pentru abuz în serviciu

Prin aceeași decizie, Sorin Oprescu a fost achitat pentru infracțiunea de spălare de bani.

Pe 20 noiembrie 2015, Sorin Oprescu a fost trimis în judecată alături de mai multe persoane, printre care:

  • Bogdan Popa - director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti şi ulterior al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane,
  • Mircea Octavian Constantinescu - directorul Direcţiei economice din Primăria Generală,
  • Florin Şupeală - director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti,
  • Claudiu Bengalici - administrator al unei societăţi comerciale, Cristian Stanca - fost şofer al lui Oprescu
  • Ruxandra Avasiloae - director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti.

Potrivit DNA, de la finalul anului 2013, Sorin Oprescu a condus un grup infracţional organizat, constituit de directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Bogdan Cornel Popa, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipalităţii.

Pe 5 septembrie 2015, Sorin Oprescu a primit la locuinţa sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, bani care ar fi provenit, conform DNA, din acte de corupţie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Polițist condamnat pentru corupție. Câți bani lua pentru promovarea ”traseului” la examenul auto
Polițist condamnat pentru corupție. Câți bani lua pentru promovarea ”traseului” la examenul auto
Un poliţist din judeţul Tulcea a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, după ce ar fi pretins bani de la mai multe...
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Tribunalul Vaslui a decis luni, 15 aprilie, plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD Dumitru Buzatu, acuzat de luare mită, aflat până acum în arest la Penitenciarul Vaslui....
#Sorin Oprescu, #grup infractional organizat, #luare de mita, #curtea de apel bucuresti , #mita