1,3 milioane de bucuresteni risca sa ramana fara apa calda

Luni, 21 Iulie 2008, ora 10:16
2172 citiri
1,3 milioane de bucuresteni risca sa ramana fara apa calda

Bomba cu ceas "Videanu" de sub scaunul edilului general Sorin Oprescu sta sa explodeze pe 23 iulie, cand toate cele 800 de puncte termice si sediul regiei vor ramane fara curent si fara gaze, iar 1,3 milioane de bucuresteni risca sa ramana fara apa calda.

Potrivit raportului despre situatia energetica a Bucurestiului, ce va fi prezentat pe 23 iulie, toate cele 800 de puncte termice ale RADET sunt avertizate ca vor ramane fara curent electric si fara gaze, ceea ce inseamna, practic, oprirea apei calde pentru 1,3 milioane de bucuresteni, scrie "Gandul" in pagina electronica.

RADET are conturile blocate de cateva luni, la cererea Elcen (Termocentrale Bucuresti), care are de incasat datorii istorice de vreo 7.500 de miliarde de lei vechi de la regia bucuresteana de termoficare.

O posibila explicatie ar fi ca AMEREB, agentia municipala pentru energie, infiintata de doar cinci luni, fara sediu si personal, e condusa de un pensionar sprijinit de PSD.

Scopul AMEREB este sa stabileasca niveluri de servicii pe care RADET sa le atinga, precum si nivelul pretului practicat si trebuie sa arbitreze litigiile dintre RADET si cetateni.

Desi RADET ar fi trebuit sa asigure provizoriu un spatiu pentru functionarea AMEREB, regia nu a gasit cateva birouri in sutele de metri patrati de spatii pe care le administreaza in Bucuresti pentru ca atat conducerea RADET, cat si firmele care roiesc in jurul regiei nu aveau niciun interes ca agentia sa functioneze.

Conducerea interimara este asigurata de Radu Mircea Teodor Popescu, un pensionar sustinut de PSD, care a fost impins in mijlocul acestor grupuri de interese.

Popescu amana de patru luni numirea in functie a celor care au castigat concursurile pentru celelalte posturi de conducere. In acest timp, el vorbeste presei in numele primarului Oprescu despre situatia energetica a capitalei Romaniei, asa cum o vede el si cei care l-au promovat.

In urma cu doua-trei saptamani, Popescu si directorul RADET au discutat despre pretul gigacaloriei cu reprezentantii Guvernului, care s-au dovedit, insa, sustinatori doar ai intereselor Elcen.

Dupa ce Popescu si directorul RADET au discutat despre pretul gigacaloriei cu reprezentantii Guvernului, la RADET lucrurile s-au inrautatit: regia isi plateste doar salariile, conturile au ramas blocate cu toata subventia de peste 4.000 de miliarde de lei vechi incasata anual de la bugetul orasului. Primarul Oprescu n-a putut fi contactat nici vineri, nici duminica, dar purtatorul sau de cuvant a promis pentru luni un punct de vedere al edilului.

Cu toate ca RADET trebuia sa-si prezinte strategia energetica inca din timpul mandatului, acest lucru nu s-a intamplat nici pana azi si trebuie probabil sa astepte pana cand primarul Oprescu va inlocui toti directorii de la Primaria Capitalei.

RADET asigura alimentarea cu caldura si apa calda pentru 600.000 de locuinte si inghite o subventie de aproape 130 milioane euro anual de la bugetul Capitalei, la care se adauga o suma relativ egala din partea Guvernului. Bucurestenii isi achita cu greu facturile, desi platesc doar 40 la suta din pretul de vanzare al gigacaloriei.

De 19 ani, RADET a cheltuit aproape un miliard de dolari pentru metinerea sistemului-mamut de 2.000 km de conducte, 800 de puncte termice sau pentru contorizarea consumului la 12.000 de scari de bloc.

Cu toate aceste cheltuieli, peste doua zile, la RADET se va stinge lumina. Iar surse municipale afirma ca grupuri de interese straine abia asteapta sa preia RADET, pentru a controla energetic Capitala. Printre acestea se numara si Dalkia, divizia "termo" a grupului francez Veolia, care detine Apa Nova Bucuresti.

Depozit subteran de stocare a gazelor din Ucraina, atacat cu rachete de ruși. Livrările către consumatori nu ar fi fost afectate VIDEO
Depozit subteran de stocare a gazelor din Ucraina, atacat cu rachete de ruși. Livrările către consumatori nu ar fi fost afectate VIDEO
Un depozit subteran pentru stocare a gazelor din Ucraina a fost atacat duminică în timpul ultimului val de lovituri cu rachete ruseşti asupra centralelor electrice, a declarat compania de...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Sorin Oprescu, #RADET, #fotoliu, #bomba, #Videanu, #Basescu, #caldura, #gaze, #calda , #stiri Sorin Oprescu