Bugetul Capitalei, sansa lui Oprescu

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 15 Aprilie 2009, ora 23:38
2850 citiri
Bugetul Capitalei, sansa lui Oprescu
Foto: Tiberiu Crisan

Proiectul de buget al Primariei Capitalei pe 2009 a fost aprobat exact in forma dorita de Sorin Oprescu. Asta insemna ca Sorin Oprescu este primarul care are unul dintre cele mai mari bugete ale Capitalei de dupa Revolutie.

Oricum, banii de care Bucurestiul beneficiaza in acest an sunt mai multi decat cei de anul trecut.

Dar stirea despre aprobarea proiectului de buget al Capitalei pe 2009 a trecut aproape total neobservata. Nimeni nu a comentat-o, nimeni nu a dezbatut-o. Sorin Oprescu a incercat sa faca doar cateva valuri luni, in ziua votarii proiectului de buget, cum ca consilierii PD-L ar vrea sa ii aduca amendamente in punctele esentiale, asta dupa ce s-ar fi inteles cu ei.

Spre deosebire de Traian Basescu, pe vremea cand era si el primar al Capitalei si se lupta in permanenta cu "dusmanii" de consilierii care ii doreau doar raul, Sorin Oprescu a avut noroc si are bugetul pe care si l-a dorit.

E un lucru putin ciudat in privinta primarului general Sorin Oprescu. Nimeni nu prea mai scrie despre activitatea sa. Fie ea buna sau rea, fie ca exista sa nu vreo activitate a primarului Bucurestiului. Nicio televiziune nu a realizat vreun material care sa deconspire vreo ilegalitate, vreun tun imobiliar, vreun aviz dat pentru un bloc care ar urma sa sufoce Cismigiul.

In aceasta liniste suspecta, Sorin Oprescu da impresia ca trece aproape neobservat. Aproape, caci miile de craciunite, carnatii lungi de kilometri si celelalte "recorduri" ale lui Oprescu au fost transmise cu lux de amanunte de mai toate posturile de televiziune.

Sorin Oprescu are o sansa enorma in acest moment. Are un buget record la Primaria Capitalei si un Consiliu Local care nu ii este ostil. Primarul Bucurestiului are sansa sa intre in Cartea Recordurilor si cu altceva decat cu o prajitura sau un carnat. Bugetul lui Oprescu prevede venituri totale estimate la 3,9 miliarde lei, suma mai mare decat cea de anul trecut, cand in vistieria Capitalei au intrat 3,25 miliarde lei. Ce-i drept, cheltuielile din bugetul Primariei sunt estimate la 5,3 miliarde lei.

Cu acest buget Sorin Oprescu sfideaza criza economica. Dar Oprescu sfideaza criza si cu logica dupa care acesti bani au fost impartiti in actualul buget. Astfel, fata de anul trecut, in bugetul pe 2009 au crescut cheltuielile cu personalul, in care sunt incluse numeroase beneficii pentru angajati, precum tichete de vacanta, cadouri de Paste, Craciun si 1 Decembrie. Insa, banii alocati investitiilor in 2009 vor fi mai putin decat anul trecut. Ceea ce pentru unii este absolut normal...

Ultima sansa?

Sorin Oprescu ar trebui sa demonstreze ca la un asemenea buget poate sa aiba rezultate mai bune decat cele inregistrate in primul an la carma Capitalei. Pana acum primarul Capitalei isi poate trece la capitolul realizari: 1. Pasajul de la Universitate (pe a carui marmura la iarna o sa ne rupem gatul cu totii), 2. Biblioteca Virtuala a Capitalei, dar care in prezent este nefunctionala si 3. constructia unui singur bloc de locuinte.

Ceea ce este de apreciat, daca nu ar fi mai intai comic, este faptul ca Sorin Oprescu si-a trecut in palmares aceste realizari, intr-un an de zile, reusind, in acelasi timp, sa nu cheltuiasca 168 de milioane de lei, alocati initial investitiilor in infrastructura. Adica, exact domeniu in care Bucurestiul este dispus sa faca cel mai putin economie la investitii.

Orice ar face sau nu de acum incolo, Sorin Oprescu nu va putea sa lase neterminate, la un asemenea buget, doua obiective primordiale pentru Capitala: Pasajul Basarab si stadionul Lia Manoliu.

Desi amandoua sunt proiecte deja incepute si initiate de predecesorii sai, Oprescu isi joaca viitorul prin modul in care va reusi sa administreze aceste obiective. Nu de alta, dar autostrada suspendata va ramane o idee suspendata pentru totdeauna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#buget primarie, #Oprescu sanse, #buget mare , #stiri Sorin Oprescu