Cine sa-l opreasca pe Oprescu?

Autor:
Joi, 09 Octombrie 2008, ora 23:30
15896 citiri
Cine sa-l opreasca pe Oprescu?

Sorin Oprescu a reusit intr-o jumatate de an ce n-a incercat sau n-a putut sa faca in peste un deceniu de cariera politica.

A devenit personaj principal in PSD dupa ce i-a incaierat pe social-democrati pe tema candidaturii sale la Primarie, s-a individualizat politic in momentul in care a plecat din partid trantind portile din Kisseleff, a candidat de unul singur la Primaria Generala, a devenit star politic in urma unui complicat proces in care persecutia s-a amestecat cu autovictimizarea, a castigat fotoliul de edil al Capitalei, si-a inceput mandatul cu executii sonore de tipul Bold sau Udriste.

Toate astea l-au adus unde nici nu visa pe vremea cand era doar un senator PSD vizibilizat doar de simtul umorului si atitudinea rebela in partid: la doar o aruncatura de procent in spatele lui Traian Basescu. Desi toata lumea il trage de limba sa-i smulga o recunoastere a intentiei de a candida la Cotroceni, Oprescu are deocamdata alta treaba: sa demonteze meticulos robinetele financiare care picura euro sau poate doar amicitii sincere in rezervoarele de imagine ale PD-L.

A inceput cu parcarile Dalli pe care vrea sa le vopseasca intr-o alta nuanta decat blondul made in Cotroceni, pentru ca joi sa anunte oficial o alta lovitura de gratie: rezilierea contractelor de intretinere a drumurilor bucurestene. Adica retezarea inainte de termen a intelegerilor financiare semnate de Adrian Videanu gratie carora firme precum Euroconstruct Trading '98 (detinuta de patronii de la Golden Blitz) sau sau Eurovia Construct (afacere a familiei pedeliste Cazacu) urmau sa primeasca zeci de milioane de euro pana in 2010.

Plus si minus in activitatea lui Oprescu

Ce a castigat si ce risca sa poarda Oprescu din aceasta decizie? La un bilant elementar, "pe plus" ii iese intarirea imaginii de independent politic pe care s-a straduit sa si-o creeze. Desi stie ca are un Consiliu General ostil tocmai din cauza aliantei PDL - PNG, Oprescu da semnalul ca este dispus sa-si sacrifice sansele de a obtine o majoritate atacand tocmai reduta dinspre care ii vin cele mai importante tiruri.

Cat despre riscuri, cel mai mare provine tocmai din dorinta de a deschide un razboi pe mai multe fronturi. Nici Dalli, nici Euroconstruct, nici Eurovia, nici Han Group, niciuna dintre societatile care se trezesc "taiate" de la teava cu bani nu se vor resemna cu aceasta situatie si vor contesta in justitie decizia primarului.

Iar din momentul in care primul process va ajunge pe rol, Oprescu va fi la mana juristilor din Primarie, despre care ii ramane doar sa spere ca sunt competenti si incoruptibili.

Mai mult, pana ca acest lucru sa se intample, este in interesul primarului sa fi citit fiecare virgula din contracte. Pentru ca daca pierde fie si doar unul dintre aceste procese, iar bucurestenii se trezesc brusc ca eventual trebuie sa mai plateasca si despagubiri drumarilor, nu vor da vina pe cine stie ce avocat anonim din Primarie, ci pe Oprescu insusi. Care are toate sansele sa piarda ceva care conteaza mai mult decat popularitatea de moment: credibilitatea de politician si de administrator.

Oana Dobre

Citeste si:
Într-un loc din București a fost resimțită astăzi o temperatură de 72 de grade Celsius. Cât a indicat termometrul la umbră
Într-un loc din București a fost resimțită astăzi o temperatură de 72 de grade Celsius. Cât a indicat termometrul la umbră
Organizația non-guvernamentală “Străzi pentru Oameni” a verificat marți, 5 iulie, temperatura resimțină în punctele din București unde nu există vegetație. Pe bulevardul Regina...
Drumul nou care ar urma să rezolve traficul în sud-estul Bucureștiului. "Va avea 6 benzi de circulație, spațiu verde în zona mediană"
Drumul nou care ar urma să rezolve traficul în sud-estul Bucureștiului. "Va avea 6 benzi de circulație, spațiu verde în zona mediană"
Primarul general Nicuşor Dan a anunţat marți, 5 iulie, că va fi realizat un mare proiect de infrastructură pentru Capitală şi anume conexiunea dintre Prelungirea Ghencea şi Şoseaua...