Iarna romaneasca

Duminica, 20 Decembrie 2009, ora 09:17
4402 citiri
Iarna romaneasca

A venit iarna. Surpinzator, tocmai in decembrie si, se stie, de obicei Craciunul e precedat in Romania de o canicula zdravana. Cine sa se fi gandit ca in decembrie vom fi loviti de viscol si polei? Si mai ales, cine sa fi avut timp de asemenea pregatiri, mai ales in arsita campaniei?

Efectul s-a vazut cu ochiul liber: dezastru. Sute de oameni blocati prin nameti, masini abandonate. Si nu pe vreun drum judetean uitat de lume, ci pe ditamai drumul european 85 ce parea ca strabate Siberia, nu Baraganul. Cat despre Capitala, primarul Sorin Oprescu a avut o prima ocazie sa-si arate competenta in integralitatea ei.

Regii deszapezirii

"Primul examen al iernii a fost ratat", le-a spus Emil Boc prefectilor si le-a reamintit ca raspund cu functia pentru bunul mers al deszapezirii. Asta dupa ce Radu Berceanu rasese demonstrativ vreo doi directori de prin ministerul Transporturilor. Unul dintre noii numiti a avut viata scurta, doua zile, dupa care a fost si el zburat, tot din motive de iarna. Ma tem ca toata aceasta ratoiala e degeaba. Si nu din cauza vreunei traditii a indolentei, cat din cauza unei traditii a clientelismului politic.

Cauzele acestui dezastru trebuie cautate la firmele angajate de ministerul Transporturilor pentru intretinerea drumurilor nationale. Si nu angajate pentru un an sau un sezon, ca sa simta o eventuala presiune a reinnoririi contractelor. Printre mostenirile mirobolantului mandat Orban la Transporturi se numara si decizia de a incheia astfel de contracte pe cate patru ani.

Ca de la nasu' mare, anul trecut ministerul a facut cinste cu un miliard de euro pentru toate aceste contracte. Cine a pus mana pe ele? Firme de partid.

Partea leului i-a revenit, desigur, regelui asfaltului, Dorinel Umbrarescu, un roman impartial, care a fost mai intai sponsorul lui Adrian Nastase, apoi, din 2005, votantul convins al lui Traian Basescu, recuperat de Ludovic Orban.

Potrivit jurnalistului de investigatii Emilia Sercan, firma lui Umbrarescu are contracte pentru intretinerea a 13 drumuri nationale pentru care incaseaza doar vreo 400 de milioane de euro. Daca merita sau nu banii acestia putem socoti privind cu ochiul liber bucata din E85 cazuta total prada zapezii si care ar fi trebuit mentinuta in circulatie de, ati ghicit, firma d-lui Umbrarescu. Pe cat pariu ca supararea televizata a lui Radu Berceanu nu va ajunge nici macar pe aproape de rezilierea acestui contract?

Dar Dorinel Umbrarescu este doar cel mai important beneficiar al licitatiei de anul trecut. S-au aranjat cu contracte multianuale si protejatii PSD, care ii sustineau pe liberali din Parlament, si prietenii domnului Orban, ca doar cine imparte, parte-si face, dar si firme portocalii, pentru ca, nu-i asa, banii nu au culoare politica.

Cel mai bun primar dintre medici

Primul puseu violent de iarna care a lovit Capitala in mandatul lui Sorin Oprescu a provocat un dezastru incomparabil cu ceea ce au trait bucurestenii in ultimii cel putin 10 ani, desi violenta vremii nu a fost extrema.

Pe viscol, interventia utilajelor nu este, intr-adevar, eficienta. Dar nu aceasta a fost problema. Capitala a ramas sub zapada si dupa incetarea viscolului, dar, mai ales, a fost sub stapanirea poleiului. In cateva ore, Bucurestiul a devenit un imens patinoar si nu din cauza vreunui fenomen neprevazut, ci in plin cod galben. Niciun strop de antiderapant nu a deranjat formarea ghetusului care a blocat complet orasul.

Sorin Oprescu s-a enervat, a gesticulat, a acuzat, de parca ar fi fost in opozitie, aspirant la functie, nu un primar instalat de mai bine de un an si jumatate, interval in care a avut tot timpul sa se lamureasca care e treaba cu deszapzirea, antiderapantul si nu numai. Dupa ce le-a aplicat bucurestenilor o "loloterapie" de soc, i-a lasat intre nameti si, intre coduri, a plecat epuizat in Portugalia.

Poate ca are dreptate, poate ca firmele de deszapezire l-au mintit, dar asta nu e o scuza, ci doar dovada ca e un primar slab, nepriceput sau dezinteresat. Nu stiu daca Vasile Blaga ar fi fost un primar mai bun, dar sunt absolut convins ca mai slab nu putea fi, pentru ca nu se poate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Furnicarele” lui Umbrărescu de pe șantierele Autostrăzii Moldovei. CNAIR: „E îmbucurător că un constructor român face asta!”
„Furnicarele” lui Umbrărescu de pe șantierele Autostrăzii Moldovei. CNAIR: „E îmbucurător că un constructor român face asta!”
Dorinel Umbrărescu, cel mai cunoscut constructor de drumuri din România, trage tare pentru a finaliza înainte de termen proiectele asumate. Probabil, cel mai așteptat dintre ele este Autostrada...
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
#drumuri inzapezite vinovati, #drumuri blocate zapada vinovati, #Dorinel Umbrarescu, #Sorin Oprescu , #stiri Sorin Oprescu