Oprescu face victime: epurare sau curatenie in primarie?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 12 Iulie 2008, ora 15:34
6892 citiri
Oprescu face victime: epurare sau curatenie in primarie?

In primaria Capitalei e furtuna. Dupa 2 demisii si o demitere la nivelul directorilor, Sorin Oprescu si-a prezentat vineri raportul asupra starii Capitalei, a anuntat ca sesizeaza DNA in privinta neregulilor descoperite si a reziliat, fara absolut nicio explicatie, un prim contract, tocmai cel cu firma Dalli.

Existau, de altfel, informatii ca primarul general urmareste cu orice chip sa desfiinteze contractele cu firmele care intretineau bulevardele Capitalei, iar echipa lui lucreaza intens la acest obiectiv.

Raportul prezentat vineri a fost facut de echipa cu care Sorin Oprescu a venit in primarie si se doreste rezultatul unei estimari a situatiei de la toate nivelurile municipalitatii, estimare realizata in doar 21 de zile.

Sorin Oprescu a atacat in primul rand organigrama primariei, care ar fi guvernata de teoria formelor fara fond. Asadar, spune Oprescu, organigrama este greoaie, subiectiva, cu suprapuneri de competente, directii anacronice pastrate doar pentru a salva fotoliile directorilor, birocratie imensa si lipsa totala de comunicare, salarii mici care favorizeaza coruptia, promovari pe criterii clientelare sau chiar sexuale. Altfel spus "o cangrena institutionala".

Dupa aceasta incalzire, Sorin Oprescu a dat un prim atac la "scheleti". Raportul sau sustine ca primaria a facut plati ilegale de 3 milioane de euro catre diferite firme. O singura firma a primit 2,8 milioane din acesti bani.

Primarul general nu a vrut sa nominalizeze societatile comerciale care ar fi beneficiat de aceste plati, dar a promis ca dupa verificari suplimentare va face si acest lucru. El a anuntat deja ca urmeaza un audit extern si ca va sesiza DNA.

Suspiciuni pe masura acuzatiilor

Aspectele referitoare la birocratie si organigrama nu sunt chiar noi si nu mira pe nimeni. Unele sunt consecinte ale clientelismului, altele ale legislatiei stupide.

De exemplu, faptul ca pentru achizitionarea unui creion sunt necesare 46 de semnaturi si faptul ca din 96 de ore suplimentare nu pot fi platite mai mult de 32 tin de lege.

In aceeasi masura, demonizarea organigramei ar putea fi o pregatire pentru modificarea ei radicala, singura modalitate de a scapa de niste oameni fidelizati de fostii primar.

"Scheletii" trebuie tratati si ei cu prudenta. Daca datele anuntate de Oprescu se confirma, ele sunt extrem de grave si ar trebui sa atraga raspunderea penala a fostului primar sau a echipei sale.

Sunt insa cateva ciudatenii. Cum a reusit Sorin Oprescu si echipa sa ca in doar 21 de zile sa ia la mana toate contractele din primarie pentru a avea date atat de precise? Ori are o echipa geniala, ori a avut informatii tintite, caz in care ma tem ca are mari probleme de independenta, ori raportul este o fasaiala menita exclusiv sa manjeasca o imagine si va ramane fara consecinte juridice.

Sa fie intamplator ca primul contract reziliat este tocmai cel cu Dalli? Si daca tot era asa o urgenta, cum de Sorin Oprescu nu a fost in stare sa invoce un singur motiv imperativ pentru decizia luata?

N-o fi ales acest contract din cauza legaturii dintre Udrea si Dalli sau pentru ca-l dorea foarte tare altcineva?

Primarul general a anuntat ca va trimite raportul, sub forma de sesizare, la DNA. N-ar fi fost mai normal sa inverseze ordinea, intai sesizarea si, in functie de efectele ei, declaratiile?

Adriean Videanu sustine ca Sorin Oprescu n-a facut decat sa foloseasca raportul din primavara al Curtii de Conturi pe care fostul primar l-a contestat deja.

Cu ochii pe dulapuri

De cateva zile in primarie curg demisiile sau demiterile. Seful Directiei Generale Infrastructura si Servicii Publice, Gheorghe Udriste, a demisionat, in ancheta disciplinara fiind.

A demisionat si seful Directiei Transporturi, Drumuri si Sistematizarea Circulatiei din Primaria Capitalei, Daniel Patentasu. A fost demis, pentru indeplinirea necorespunzatoare a atributiilor de serviciu, directorul Administratiei Strazilor Claudiu Balan.

Se pare ca este doar un inceput si se pregateste arhitectul sef, apropiat notoriu al lui Traian Basescu.

Deocamdata nu se poate spune cu certitudine daca la primaria generala este in desfasurare o curatenie generala sau epurare, dar sa gandim pozitiv si sa credem, pana la proba contrarie, ca Sorin Oprescu face exact ce a promis in campanie, adica scoate "scheletii" din dulapuri.

Si ce se va intampla cu dulapurile ramase goale? Vor ramane ele tot goale sau Oprescu a facut loc doar pentru avea unde sa inghesuie propriile cadavre?

Se stie ca Sorin Oprescu are relatii, daca nu chiar obligatii, fata de persoane cu renume controversat. Oare este evacuat Cocos pentru a veni Bobic? Ramane de vazut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UPDATE Incendiu la un bloc cu opt etaje din Capitală: Doi morți, 10 răniți, flăcările s-au extins și la fațada clădirii VIDEO
UPDATE Incendiu la un bloc cu opt etaje din Capitală: Doi morți, 10 răniți, flăcările s-au extins și la fațada clădirii VIDEO
Un incendiu a izbucnit, sâmbătă, la un bloc cu opt etaje din Bucureşti, pompierii intervenind cu mai multe autospeciale. Două persoane au murit. Zece adulţi şi un copil au primit primul...
Un preot din Suceava a primit acordul Arhiepiscopiei să candideze pentru funcția de primar: „Sunt onorat să particip din partea AUR”
Un preot din Suceava a primit acordul Arhiepiscopiei să candideze pentru funcția de primar: „Sunt onorat să particip din partea AUR”
Un preot din Suceava a solicitat și a primit acordul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pentru a candida la alegerile locale pentru funcția de primar al municipiului, din partea AUR....
#primarie, #Sorin Oprescu, #victime, #epurare, #demisii, #Dalli raport , #stiri Sorin Oprescu