Oprescu: Mutam Hala Matache cu 37 de metri si 20 de centimetri mai incolo

Joi, 20 Septembrie 2012, ora 21:26
3724 citiri
Oprescu: Mutam Hala Matache cu 37 de metri si 20 de centimetri mai incolo
Foto: EVZ

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, joi, ca Hala Matache va fi mutata cu peste 37 de metri, pentru a face loc magistralei rutiere Buzesti - Berzei.

"Sa lamurim o data cu Hala Matache. Nu pot sa o tin, domne, pe loc, sunt niste cheltuieli fantastice, si atunci o sa o mut exact cu 37 de metri si 20 de centimetri mai incolo. Nu fac pe nebunul, chiar asta e distanta. A fost ideea si doi ani ani si jumatate am tot stat in discutii sterile. Am respectat si societatea civila, am prezentat si planurile, daca se poate face.

Linia de tramvai avea un circuit, dar nu asta ne impiedica, ci infrastructura. Exista totusi o zona gravitationala de unde curg dejectiile, chiar sub hala este o coloana de drenaj care este facuta undeva din anii 1932-1933. Nu a mai umblat nimeni acolo", a declarat Sorin Oprescu, citat de Adevarul.

Insa, intentiile lui Oprescu se lovesc de opozitia ONG-urilor, cu precadere a Asociatiei "Salvati Bucurestiul". Potrivit Asociatiei, in urma negocierilor din iulie 2011 dintre Primaria Capitalei, Ministerul Dezvoltarii si ONG-uri s-a convenit ca municipalitatea sa continue lucrarile blocate pe axa nord-sud a proiectului Berzei - Buzesti cu conditia ca Hala Matache sa nu fie mutata. Primaria Capitalei a solicitat, joi, Ministerului Dezvoltarii un aviz pentru demolarea Halei Matache si reconstruirea ei pe alt amplasament. Reprezentantii "Salvati Bucurestiul" au anuntat imediat ca luni vor organiza un miting in fata Ministerului Dezvoltarii.

Hala Matache, vandalizata. Ministerul Culturii acuza Primaria Capitalei

Proiectul initial de mutare a Halei Matache a fost sistat anul trecut, urmand a se gasi o solutie urbanistica de prezervare a monumentului pe actuala pozitie. Insa, monumentul a fost vandalizat sistematic, desi paza era in sarcina Primariei Capitalei. In februarie, ministrul Culturii cerea primarului Sorin Oprescu si institutiilor abilitate sa actioneze urgent si energic pentru stoparea actelor de vandalism, recuperarea furturilor si pedepsirea faptasilor.

Municipalitatea a replicat ca a luat astfel de masuri: a fost inchis perimetrul, au fost construite grilaje in scopul prevenirii actelor de vandalism, s-a acoperit constructia cu materiale de calitate pentru a preveni infiltratiile de ape meteorice, s-au scos scarile de acces catre acoperis si s-au asigurat patrule ale Politiei Locale.

Proiectul diametralei Buzesti-Berzei-Uranus a fost contestat inca e la inceput, pentru felul in care au fost facute exproprierile si au fost date autorizatii de demolare pentru imobile cu statut de monument istoric sau din zone protejate.

Sorin Oprescu anunta, in noiembrie 2010, ca Bucurestiul va putea fi traversat de la nord la sud in 20 de minute, pe traseul Piata Victoriei - Piata Cosbuc, in urma lucrarilor la diametrala Buzesti-Berzei-Uranus, pe care o califica drept "cea mai mare operatiune urbana din ultimii 20 de ani".

Valoarea investitiei este estimata la circa 330 de milioane de euro.

Citește și:
Încă un edil se opune majorării salariilor primarilor: ”Trebuie să fim mai chibzuiți cu banul public”
Încă un edil se opune majorării salariilor primarilor: ”Trebuie să fim mai chibzuiți cu banul public”
Primarul municipiului Arad, Călin Bibart, a anunţat, miercuri, că nu va aplica nicio mărire de salarii pentru el şi viceprimari, afirmând că "este o perioadă în care trebuie să fim mai...
Cătălin Drulă, atac dur la adresa coaliției de guvernare: „Niște plagiatori ordinari; Președintele României este patronul mafiei” VIDEO
Cătălin Drulă, atac dur la adresa coaliției de guvernare: „Niște plagiatori ordinari; Președintele României este patronul mafiei” VIDEO
Prșeedintele USR Cătălin Drulă a lansat miercuri, 28 septembrie, mai multe atacuri grave la adresa ministrului Educației Sorin Cîmpeanu precum și a premierului Nicolae Ciucă, în contextul...