Oprescu promite sa reabiliteze 101 scoli, pana anul viitor

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 19:45
976 citiri
Oprescu promite sa reabiliteze 101 scoli, pana anul viitor

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, promite ca 101 dintre cele 102 scoli reabilitate prin programul BEI vor fi gata anul viitor, in conditiile in care in prezent au fost predate noua unitati, iar alte 20 au fost finalizate.

Alte 42 de unitati se afla in lucru, iar 18 au contracte deja atribuite, lucrarile incepand in luna ianuarie. Pentru alte 18 scoli se va realiza licitatia lucrarilor. Cea de-a 102-a scoala, nr. 47, are o situatie problematica, fiind implicata intr-un litigiu pe terenul pe care este construita, potrivit reprezentantilor municipalitatii.

Oprescu s-a aratat multumit de stadiul lucrarilor, chiar daca la Colegiul Dimitrie Cantemir mai sunt inca de efectuat lucrari. Directorul directiei de investitii din PMB, Bogdan Hreapca, spune ca lucrarile vor fi finalizate la acest colegiu intr-o luna si jumatate, restante fiind reparatii la salile pentru administratie si la exteriorul cladirii. Hreapca a precizat ca la acest colegiu au fost efectuate deja plati de 1,723 milioane euro, valoarea totala a lucrarilor fiind de 2,267 milioane euro.

Sorin Oprescu a vizitat, luni, si Scoala de Ambliopi (strada Austrului nr. 33, sector 2), unde lucrarile sunt finalizate. Aici mai urmeaza sa fie construit un lift exterior pentru usurarea deplasarii persoanelor cu dizabilitati de vedere intre cele cinci nivele ale cladirii.

La alte doua unitati vizitate de edilul Capitalei, Scoala nr. 84 din Vitan si gradinita nr. 37 din Crangasi, lucrarile de reabilitare sunt finalizate.

Dintre cele 102 institutii de invatamant din Capitala incluse in programul de reabilitare finantat de Banca Mondiala de Investitii (BEI), numai 22 au fost gata sa-si primeasca elevii in prima zi de scoala din anul 2009/2010.

Cele mai mari probleme sunt la 11 scoli, la care lucrarile au debutat in urma cu sase ani, la initierea proiectului finantat de BEI.

Dintre cele 180 de unitati de invatamant gimnazial din Bucuresti, 102 au fost incluse in programul de reabilitare finantat de BEI, demarat in 2003 si care urma sa fie finalizat, conform planificarilor, in 2008. La jumatatea lunii august 2009, lucrarile au fost finalizate in opt institutii de invatamant.

Proiectul initial presupunea consolidarea imobilelor impotriva cutremurelor, construirea de cladiri noi si sali de sport multifunctionale, reabilitarea infrastructurii sanitare si de canalizare, racordarea la utilitati, mobilarea si echiparea conform standardelor europene.

Contractul de finantare a fost semnat la 1 octombrie 2003 de BEI, Guvernul Romaniei si Primaria Capitalei, beneficiar fiind Primaria Capitalei.

Renovarea scolilor ar fi trebuit sa se incheie anul trecut, insa, din cauza intarzierilor, termenul de finalizare a lucrarilor a fost prelungit pana in 2010. Investitiile totale pentru renovarea scolilor se ridica la 271 milioane de euro.

Conform statisticilor, in scolile in curs de renovare prin acest program, mediile obtinute de unii elevi la examenele nationale, tezele unice si bacalaureat sunt mai mici decat cele obtinute inainte de inceperea reparatiilor.

Citeste si:
Florin Cîțu: Voi cere o analiză despre cum ne-am pregătiti de valul 4 VIDEO
Florin Cîțu: Voi cere o analiză despre cum ne-am pregătiti de valul 4 VIDEO
Premierul Florin Cîțu, aflat într-o vizită oficială la Sinaia, spune că va cere o anchetă despre cum a fost pregătit valul 4. ”Este anormal și cineva trebuie să răspundă pentru...
Ludovic Orban: „Eu nu pot să cred că preşedintele României a pus mâna pe telefon să-l sune pe un preşedinte de filială să-i spună «sprijină-l pe Cîţu»"
Ludovic Orban: „Eu nu pot să cred că preşedintele României a pus mâna pe telefon să-l sune pe un preşedinte de filială să-i spună «sprijină-l pe Cîţu»"
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, că unii preşedinţi liberali de filiale judeţene transmit mesajul că preşedintele României îl sprijină la alegerile interne ale PNL din...
Sursa: rNews