RATB: Nu am dat datele personale ale angajatilor pentru sustinerea lui Oprescu

Marti, 29 Aprilie 2008, ora 13:53
2718 citiri
RATB: Nu am dat datele personale ale angajatilor pentru sustinerea lui Oprescu

Regia Autonoma de Transport Bucuresti afirma ca nu a permis nimanui accesul la datele despre angajatii sai, dupa ce Cotidianul a publicat un articol in care se arata ca opt semnaturi de sustinere a candidaturii lui Sorin Oprescu, intre care si trei ale unor angajati ai RATB, au fost falsificate.

"Daca a fost accesata baza de date a regiei, acest lucru s-a facut fara stiinta si fara acordul conducerii. La baza de date respectiva are acces Serviciul Personal din cadrul regiei, dar noi nu stim sa fi fost luate informatii despre angajati de-ai nostri", a declarat, pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al Regiei Autonome de Transport Bucuresti, Mihai Vladarau.

In articolul publicat, marti, de Cotidianul, se arata ca opt persoane care apar pe o lista de sustinere a candidaturii lui Sorin Oprescu la Primaria Capitalei, intre care doi pacienti ai Spitalului Universitar si trei angajati ai RATB, neaga ca ar fi semnat in sprijinul candidatului independent.

Potrivit articolului intitulat "Semnaturi in fals pe listele lui Oprescu", patru jurnalisti au verificat semnaturile care apar in fotografia facuta unei pagini cu semnaturi, cu ocazia unei conferinte de presa tinuta de fostul senator PSD. "Cotidianul a verificat informatiile din foaia ce contine numai 15 semnaturi si a descoperit ca unele au fost falsificate, persoanele respective negand ca ar fi semnat pentru sustinerea lui Oprescu", arata jurnalistii.

In articolul din Cotidianul se semnaleaza caracteristicile "falsurilor". "In loc de seria si numarul de buletin, apar doar Codul Numeric Personal si adresa indivizilor respectivi, iar datele cu care cetatenii respectivi au fost inscrisi se gasesc in diverse baze de date in care figureaza in prezent", mai scriu jurnalistii de la Cotidianul.

Potrivit articolului "Semnaturi in fals pe listele lui Oprescu", persoanele intervievate neaga ca au semnat pentru Oprescu si nu-si explica cum au ajuns datele lor personale pe listele de alegatori, sau sustin ca au semnat, dar cu precizarea seriei si numarului de buletin, nu a CNP-ului. Dintre persoanele care neaga, unele au gasit explicatia existentei datelor lor personale pe listele de sustinere. "Doar la Policlinica Ministerului de Interne mi-au cerut toate datele cand am dat un concurs pentru angajarea in politie" sau "Sunt medic, iar CNP-ul meu si adresa se gasesc la Colegiul Medicilor din Bucuresti" (unde Sorin Oprescu a fost presedinte - n.r.), afirma persoanele verificate de jurnalistii de la Cotidianul.

Tot in articolul "Semnaturi in fals pe listele lui Oprescu", se afirma ca "o alta filiera pe care s-au recoltat CNP-uri si adrese pare a fi o baza de date a Regiei Autonome de Transport Bucuresti", deoarece trei dintre cei 15 verificati de Cotidianul lucreaza la RATB. Jurnalistii mai scriu ca alte doua semnaturi dintre cele 15 sunt ale unor persoane care au trecut pe la Spitalul Universitar, unde Sorin Oprescu a fost director si este, in continuare, sef de sectie.

Jurnalistii de la Cotidianul sustin ca mai exista si alte nereguli in afara de "semnaturile falsificate", cum ar fi diferentele intre adresele consemnate si cele reale, sau faptul ca CNP-ul nu corespunde numelui trecut in scriptele oficiale.

In articol se mai precizeaza ca fotografia facuta paginii cu semnaturi este "singura dovada concreta a unui scandal ce a debutat in forta saptamana trecuta", dat fiind ca listele cu semnaturile de sustinere a candidaturii lui Sorin Oprescu la Primaria Capitalei au fost tinute la secret de Biroul Electoral Municipal, iar Sorin Oprescu nu le-a aratat, pe motiv ca acestea se afla la instantele care au judecat contestatiile la candidatura sa, iar procesele au avut caracter secret.

Potrivit aceluiasi articol, o singura persoana din cele intervievate a confirmat ca a semnat pentru Oprescu, urmand ca jurnalistii de la Cotidianul sa mai verifice sase semnaturi.

Managerul general al Spitalului Universitar Bucuresti, dr. Gheorghe Iana, a declarat luni, pentru NewsIn, ca "oficial" nu a permis nimanui accesul la baza de date a spitalului si ca va demara o ancheta referitor la posibilele semnaturi stranse pentru Sorin Oprescu doar daca va fi sesizat oficial.

"Oficial, eu nu am permis nimanui accesul la baza de date a spitalului. Daca a intrat, totusi, cineva in baza de date, a facut-o fara acordul conducerii spitalului, acord care este obligatoriu. Oricum, deocamdata, nu am declansat nicio ancheta interna pentru depistarea unui eventual acces neautorizat la baza de date. O vom face doar daca ni se va cere, oficial, de catre o autoritate abilitata a statului, cum ar fi Justitia", a declarat, pentru NewsIn, Gheorghe Iana.

Sorin Oprescu a recunoscut, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, ca a strans liste cu semnaturi in spital, unde ar fi fost ajutat de medici. "In spital s-au strans liste de la doctori, prin sustinerea lor, facute foarte clar pentru ca poarta particula in fata << doctor Ionescu Vasile >> si asa mai departe, iar chestiunea cu spitalul si cu aceasta suspiciune vine de la ideea CNP-urilor", a spus Oprescu.

Tribunalul Bucuresti a respins, luni, contestatia formulata de bucuresteanca Doina Mocanu impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti, care a stabilit ca Sorin Oprescu poate participa la alegerile pentru Primaria Capitalei, desi Biroul Electoral Municipal ii respinsese candidatura.

Contestatia a fost depusa duminica, la ora 15.00, la Tribunalul Bucuresti, de o pensionara din Bucuresti, Doina Mocanu, care sustine ca exista indicii potrivit carora listele de sustinatori ai lui Sorin Oprescu ar contine date ale unor pacienti din Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, unde Oprescu a fost director.

Avocata Doinei Mocanu a sustinut luni, la judecarea contestatiei de la Tribunalul Bucuresti, ca are indicii potrivit carora listele sustinatorilor pentru candidatura lui Sorin Oprescu nu au fost semnate de persoanele cu acele date de identificare. Drept urmare, aceasta a cerut o expertiza grafologica, proba respinsa de magistratii Ttribunalului Bucuresti. De asemenea, avocata Doinei Mocanu a sustinut ca Sorin Oprescu s-ar fi folosit de datele persoanelor din spital pentru a completa lista sustinatorilor.

Avocata Bradescu a mai sustinut ca instanta a admis in mod gresit candidatura lui Sorin Oprescu, adaugand ca magistratii curtii de apel s-au subrogat in drepturile Biroului Electoral Municipal validand candidatura lui Sorin Oprescu. De asemenea, contestatoarea a declarat ca listele sustinatorilor nu au fost complete, la unele persoane lipsind semnatura sau datele din buletin.

Atat procurorul, cat si avocatii lui Sorin Oprescu au cerut luni respingerea contestatiei formulate de Doina Mocanu ca neintemeiata.

Curtea de Apel Bucuresti a admis, pe 25 aprilie, recursul lui Sorin Oprescu, a schimbat sentinta Tribunalului Bucuresti si a dispus admiterea candidatrurii lui Oprescu la Primaria Capitalei.

Sorin Oprescu a atacat cu recurs la Curtea de Apel decizia din 24 aprilie a Tribunalului Bucuresti, care a confirmat hotararea Biroului Electoral Municipal, prin care lui Oprescu i-a fost respinsa candidatura la Primaria Capitalei.

Unul dintre avocatii lui Sorin Oprescu, Adrian Vasiliu, a sustinut joi, in fata instantei Tribunalului Bucuresti, ca hotararea BEM pe care o contesta este incomplet motivata si ca a aflat din presa despre motivele pentru care Biroul Electoral a respins candidatura acestuia, ceea ce atrage nulitatea hotararii respective.

Potrivit lui Vasiliu, faptul ca unele liste nu cuprind adresa completa a semnatarului nu reprezinta un motiv de respingere a candidaturii, atat timp cat acele persoane care au semnat si-au trecut codul numeric personal pe listele de adeziuni, iar in opinia avocatului, codul numeric personal reprezinta "modul de identificare absolut al persoanelor".

Avocatul Vasiliu a mai adus in discutie o hotarare a Biroului Electoral Central din 22 aprilie prin care s-ar fi stabilit ca pentru validarea unui candidat independent ar fi nevoie de "aproximativ 36.000 de semnaturi", iar Oprescu avea peste 35.000 de semnaturi.

Senatorul Sorin Oprescu a depus joi dimineata, la Tribunalul Bucuresti, constestatia la decizia de miercuri a Biroului Electoral Municipal (BEM), prin care i-a fost respinsa candidatura la Primaria Capitalei.

Candidatura independenta a lui Sorin Oprescu a fost respinsa miercuri de BEM, deoarece din numarul total de semnaturi stranse pentru sustinerea senatorului au fost constatate valide doar 35.438, in conditiile in care acesta avea nevoie de 35.803 de sustinatori.

Potrivit presedintelui BEM, Constantin Marinescu, din numarul total de 40.420 de semnaturi depuse de candidatul independent Sorin Oprescu, doar 35.438 au fost validate, restul continand date insuficiente sau gresite. 365 de semnaturi i-au lipsit asadar lui Oprescu.

"Au fost respinse ca fiind nevalide 4.982 de sustineri. (..) In mare foarte multe adeziuni au fost inscrise numai cu Codul Numeric Personal, fara carte de identitate sau buletin de identitate sau adresa. Nu vorbesc de adresa incompleta, ci de adresa, fara numar, strada, nimic", a spus Marinescu.

Presedintele BEM a sustinut ca listele cu semnaturile de sustinere depuse de Sorin Oprescu au fost verificate "de doua, chiar trei ori".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#RATB, #date personale, #angajati, #semnaturi, #Oprescu , #stiri Sorin Oprescu