Opinii: Al cui e sistemul ticalosit?

Luni, 20 Septembrie 2010, ora 12:53
1967 citiri
Opinii: Al cui e sistemul ticalosit?

Da, arestarea lui Vintu e o lupta intre doua sisteme. Intre sistemul lui Traian Basescu si sistemul lui Sorin Ovidiu Vintu. Sau daca nu o lupta, o incaierare cu un scop precis. Greseala care se face insa zilele astea e aceea ca sunt considerate identice. Cand nu sunt.

Pentru ca sistemul lui Sorin Ovidiu Vintu e unul al banditilor voiajori care si-au pus labele pe politica, presa si justitie. Sistemul lui Traian Basescu e unul in care regasim din plin clientelism politic, personaje si situatii dubioase ori incompetenta crasa. Da, si coruptie.

In acelasi timp e insa un sistem care, intr-un fel sau altul, a facut reforme in Justitie si a avut o idee mai mult respect pentru stat decat cele conduse de Ion Iliescu ori Adrian Nastase.

Si un sistem care, oricate personaje dubioase ar avea, tot trebuie sa se mandreasca pentru ca are impotriva sa cele mai dubioase personaje publice ale Romaniei.

Un regim acuzat ca e lipsit de democratie, dar care nu iese asa rau prin comparatie cu caracatita lui Vintu sau regimurile anterioare. O anumita parte a presei se simte insa obligata s-o faca.

Bubele lui Basescu

Da, Basescu a avut-o pe Ridzi. Da, Basescu ii are pe Videanu, pe baronii portocalii si o multime de personaje insetate de bani si putere. Da, e clientelism din plin in PD-L. Si ipocrizie.

Da, Basescu este Basescu si e prin definitie populist. Da, Basescu il are pe Boc si guvernul lui gafeur. Da, Basescu e un jucator cinic si cu siguranta joaca murdar. Da, s-a comportat barbar in dese randuri. Da, poate ca regimul Basescu s-a amestecat in Justitie. Tot ce se poate.

Nu putem exclude. Cum nu putem sa nu ne amintim de sirul de inregistrari iesite exact la momentul oportun. Si retinem ca, la vremea potrivita, Basescu s-a folosit din plin de Sorin Ovidiu Vintu. Da? Da. Asa e. Basescu si PD-L au bubele lor in cap. De unele nici nu stim, de altele nici nu ne amintim pe loc.

Dar sa nu uitam unele lucruri. Sa nu uitam ca au fost mai multe reforme in Justitie ca niciodata pe vremea lui Basescu. Multe din ele, impulsionate chiar de presedinte sau de oamenii alesi de el. A, ca nu avem nicio indoiala ca le-a facut pentru castiguri politice, asta asa e. Dar nu ne amintim de vreo reforma asemanatoare promovata sau sustinuta de Adrian Nastase ori Ion Iliescu.

Si lucrurile nu se opresc aici. Acum dosarele de mare coruptie se mai soldeaza cu demisii si chiar cu arestari. Ce nume cat de cat important din PSD a fost arestat pe vremea lui Adrian Nastase?

Se pot compara mega-afaceri cu banii statului, de tipul privatizarilor-dezastru facute de Adrian Nastase, cu ce se intampla acum? Sau concesionarea dubioasa de catre Tariceanu a rezervelor energetice de la Marea Neagra? Hotii au fost, dar nu asa de mari precum cele facute de cei care acum striga "hotii".

Sa ne intelegem, cand esti un pic mai bun decat ceva, nu inseamna ca esti bun. Dar sa nu-l comparam cu grozavii de genul Caritas, Bancorex, FNI.

Vintu si ai lui

Acum sa comparam sistemul Basescu cu sistemul creat de Sorin Ovidiu Vintu. Un om care a condus FNI cu ofiteri de securitate. Un om care a declarat el insusi ca are infiltrati 150 de oameni in structurile statului.

Un om care a cumparat cu mana lui o mare parte a presei, a Justitiei si a politicii.

Mai mult decat atat, un om care, asa cum a dovedit-o arestarea lui, a strans de partea lui cele mai controversate personaje publice din Romania, de la fostul poet de curte devenit supus eolian Adrian Paunescu pana la colaboratori ai Securitatii transformati, spun gurile rele, in santajisti de presa, ca Sorin Rosca Stanescu.

Am putea vorbi la nesfarsit si de omul recunoscut al lui Vintu, Liviu Luca, un om care s-a folosit de banii sindicatelor din energie pentru cele mai controversate afaceri.

Tocmai de asta, ar trebui sa ne uitam cu sprancenele ridicate la hoarda de politicieni PSD si PNL care il apara cu indarjire pe Sorin Ovidiu Vintu. De ce? Pentru ca multi sunt parte din sistemul lui.

Sigur, sistemul lui Basescu si sistemul lui Vintu s-au intrepatruns la margini in unele momente. La urma urmei, traiesti in Romania si nimeni, dar absolute nimeni nu poate reusi in politica de varf daca nu face compromisuri. Dar ele sunt diferite. Si n-ar trebui confundate sau comparate. N-ar trebui, daca nu lucrezi la Voiculescu sau in alta parte.

Citeste si:
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna, fost președinte al USR, a declarat, după ce Cătălin Drulă şi-a anunţat candidatura la şefia USR, că ”lupta pentru destinul României va fi una grea”. Barna apreciază că...
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Comitetul Naţional de Conducere al PNŢCD îl acuză, sâmbătă, pe Aurelian Pavelescu de ”management defectuos” şi de multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu. Imobilul ar fi...