Cartea scrisa de Vintu in puscarie, un plagiat cu multe probleme?

Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 13:42
6365 citiri
Cartea scrisa de Vintu in puscarie, un plagiat cu multe probleme?
Foto: Libertatea

Lista acuzatilor de plagiat se completeaza cu un nume surpriza. Condamnat in primavara la un an de inchisoare, intr-un dosar de santaj, Sorin Ovidiu Vantu sustine ca a scris o carte in timpul petrecut in spatele gratiilor. Ea a fost publicata si, in baza ei, i s-a redus pedeapsa cu 33 de zile. Acum specialistii sustin ca volumul este un plagiat.

Jurnalistii de la Adevarul au avut curiozitatea sa analizeze cartea publicata de SOV si intitulata "Romania - studiu comparativ intre trei epoci consecutive: comunism, tranzitie si perspectivele comunitare". Expertii consultati au stabilit ca asa-zisa analiza politico-economica facuta de Vintu nu este altceva decat un conglomerat de texte copiate din alte opere.

Astfel, subcapitolul "Reintegrarea europeana a economiei romanesti" contine trei pagini de text (62, 63 si 64) preluate in bloc, cu tot cu semnele de punctuatie, din "Strategia nationala de dezvoltare economica a Romaniei pe termen mediu", publicata pe site-ul Camerei Deputatilor.

De asemenea, capitolul "Sectorul energetic: sensibilitati vechi si noi" este plagiat in mare parte din lucrarea "Elemente de strategie energetica pentru perioada 2011 - 2035, Directii si obiective strategice in sectorul energiei electrice", publicata pe site-ul Ministerului Economiei.

"Este un plagiat clar, fara niciun fel de dubii. Este preluare cuvant cu cuvant dintr-o lucrare publicata in limba romana si prezentata intr-o alta lucrare tot in limba romana, fara atribuire. Preluarea de text, care este repetata, nu are caracter exemplificator si nu este procesata de autorul preluarii", a declarat pentru sursa citata prof. univ. Dorin Isoc.

Mai mult, Sorin Ovidiu Vintu a copiat pana si punctele de vedere proprii ale autorilor plagiati.

"A facut o gafa pe care au mai facut-o si altii. A preluat puncte de vedere proprii ale altor autori: preluarea s-a facut cu tot cu nota personala a autorilor. In pasajele copiate apar formulari de genul "se poate estima...", "este evident...", care sunt sintagme profund personale. De aici rezulta ca cel care a preluat nu doreste sa ia informatia, ci textul in sine. Adica, fapta de plagiat este de necontestat", a concluzionat Dorin Isoc.

In total, peste 50 de pagini din cartea scrisa de Sorin Ovidiu Vintu sunt suspecte de plagiat.

Un alt autor?

Surprinzator este si faptul ca prima parte si ultima par a fi scrise de alt autor, scrie sursa citata. Nu numai stilul este diferit, care este mai riguros, dar si modul de prezentare a informatiei, preluarea textelor din alte surse fiind facuta cu respectarea intocmai a uzantele academice referitoare la citare.

Un alt aspect interesant este acela ca SOV si-ar fi facut documentarea in doar trei zile, daca e sa ne luam dupa bibliografia inscrisa la final. 15 site-uri, printre care euromonitor.com, presidency.ro sau insse.ro, au fost accesate in doar trei zile, dupa cum se mentioneaza in bibliografie - la 10, 11 si 12 august 2012.

Toate acestea creeaza suspiciuni serioase ca Vintu ar fi autorul cartii in baza careia a scapat de 33 de zile de inchisoare.

Volumul lui SOV beneficiaza de o prefata elogioasa, semnata de Octavian Dragomir Jora, lector universitar la Catedra de Relatii Economice Internationale din cadrul ASE.

Sorin Ovidiu Vintu nu este singurul detinut care se prevaleaza de prevederile legale referitoare la reducerea pedepsei datorita activitatii intelectuale din inchisoare, respectiv scrierea unei carti, la fel procedand si fostul premier Adrian Nastase, si ale autorul unui volum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Vintu carte plagiat, #Vintu carte inchisoare, #Vintu reducere pedeapsa , #arestat