Editorial: Un clan pe nume Romania

Vineri, 17 Septembrie 2010, ora 09:50
3067 citiri
Editorial: Un clan pe nume Romania

Am trait s-o auzim si pe asta: presiunea exercitata de jurnalisti asupra judecatorilor care au avut pe masa dosarul SOV a eliminat imixtiunea politicului in justitie.

Cu alte cuvinte deznodamantul de etapa, punerea in libertate a omului de afaceri, reprezinta o victorie de palmares a magistratilor cu ciocanel, iar ziaristii si-au recapatat credibilitatea. Daca sceneta s-ar fi petrecut pe Marte, unde nu exista background, poate ca informatia in cauza ar fi produs satisfactie deplina clasei muncitoare. Dar cum traim in Romania, convietuim dupa principiul potrivit caruia o mana spala pe alta, si ambele sentimentul de curatenie morala.

Intr-o democratie consolidata, unde obrazul subtire nu se tine cu cheltuiala, ci cu iaurt, pentru ca asigura un tranzit sanatos si elimina durerile de cap, iar principiile, daca nu taie foamea, te ajuta sa mori in picioare, Viorica Costiniu s-ar fi abtinut de la a intra in completul care a judecat recursul impotriva masurii arestarii lui SOV.

Ca avem asa: Doamna in cauza este sotia lui Florin Costiniu, arestat pentru complicitate la trafic de influenta in dosarul senatorului Catalin Voicu. Care senator beneficia de auspicii favorabile, via guru-sfetnic electoral-papusar Marian Vanghelie, pentru a deveni ministru de Interne daca in locul lui Traian Basescu s-ar fi aflat acum Mircea Geoana. Care Mircea Geoana a fost sustinut cu toate fortele de trustul de presa al lui SOV. Care SOV ii spunea fara fereala lui Nicolae Popa in 4 noiembrie, cand intreaga desfasurare de forte pusa in slujba presedintelui Senatului putea sa jure ca Traian Basescu pierde, ca-i asigura traiul in Indonezia.

Dar nu traim intr-o democratie consolidata, ci intr-o vagauna unde regulile nu sunt instaurate prin Constitutie si legi, ci de niste sobolani care nu scriu, ci ranjesc cu subinteles, prin urmare cum putea sa se autorecuze Viorica Costiniu? E drept ca legea stabileste motivele pentru care un judecator poate si recuzat, si ar fi fost greu pentru un procuror sa demonstreze ca magistratul are vreun interes in solutionarea cauzei. Si daca nu cere Parchetul, cum sa iasa la inaintare judecatorul, afirmand ca simpla suspiciune este suficienta? Ar fi intarit teoria conspiratiei.

Despre obraz vorbim insa aicea. Ar fi fost foarte simplu ca Viorica Costiniu sa refuze sa faca parte din complet invocand taman speculatiile care pot aparea, de natura sa arunce o pata pe obazul justitiei. Inca una.

Increngatura careia ii suntem martori - uneori dovezile sunt de prisos, este destul sa operam cu organul cugetarii - ne aduce insa pe buze o intrebare: are statul mecanisme de natura sa insanatoseasca functionarea institutiilor astfel incat asemenea coincidente sa nu mai fie socotite calcul?

Vom apuca vremurile cand apartenenta la un clan nu va mai opera fericit in destinul unui om, lasand locul principiilor, legii, moralei? Exista pe undeva o galetusa cu var si pentru poporul roman? Ca altfel te pomenesti ca la urmatoarea gala "Zece pentru Romania", la categoria "luptatori pentru democratie" se va instala in frunte onorabilul SOV.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Sorin Ovidiu Vintu arestat, #Sorin Ovidiu Vintu eliberat, #Vintu Basescu , #arestat