Lotul Vintu, reunit in arest (Video)

Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 18:55
11329 citiri
Lotul Vintu, reunit in arest (Video)
Foto: Arhiva

Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca si ceilalti 8 inculpati din dosarul Petrom Service au primit, marti, mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Decizia judectorului nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs, dar este executorie, informeaza TVR Info. Mandatul de arestare intra in vigoare marti, prin urmare Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca si ceilalti 8 inculpati trebuie sa ajunga in arestul Politiei Capitalei in aceasta seara.

De altfel, la ora 17:00 singurul care nu fusese adus in arestul Directiei Cercetari Penale era Vintu, care se afla la resedinta sa din Corbeanca, iar la ora 17.45 un echipaj de la Politia Ilfov a fost trimis acasa la omul de afaceri pentru a-l prelua si a-l duce in arest, informeaza B1TV.

Politistii au ajuns in jurul orei 18:00 la resedinta lui Sorin Ovidiu Vintu, iar omul de afaceri a fost urcat intr-o dubita care urmeaza sa-l duca in arestul Politiei Capitalei.

Sorin Ovidiu Vintu, escortat de echipajul de la Politia Ilfov, a ajuns la ora 19:00 la Politia Capitalei, unde va ramane in arest preventiv timp de 29 de zile.

Avocatii lui SOV au cerut marti recuzarea judecatorului Mitu Stegaru, dar acesta a respins cererea ca inadmisibila si a refuzat sa repartizeze cauza unui alt complet. Aparatorii au reclamat faptul ca judecatorul Mitu Stegaru a mai fost chemat sa se pronunte si in alte doua solicitari ale Parchetului care il vizau pe omul de afaceri, el fiind acela care a decis sa nu il aresteze pe SOV in dosarul santajarii lui Sebastian Ghita.

Avocatul lui Vintu, Alice Draghici, a anuntat la aflarea deciziei de arestare ca s-a declarat recurs si apararea urmeaza sa prezinte mai multe probe in favoarea clientului sau in fata Curtii de Apel.

"Masura judecatorului e absolut corecta, procedurala. Acum se asteapta sa fie dusi la locul de detentie", a spus avocata. Intrebata cum comenteaza rapiditatea cu care s-a decis arestarea celor 10 inculpati, Alice Draghici a spus ca nu poate decat sa presupuna ca magistratul cunostea destul de bine cauza. "Nu m-a surprins decizia instantei", a spus ea.

Avocata a mai precizat ca nu este inexplicabil faptul ca judecatorul Mitu Stegaru a primit pentru a treia oara un dosar al lui Sorin Ovidiu Vintu. "E vorba de repartizarea aleatorie a dosarelor, care genereaza asemenea situatii", a mai declarat avocata lui Vintu, Alice Draghici.

Audieri cu final anticipat

Lotul Vintu a fost prezentat marti dimineata in fata magistratilor de la Tribunalul Bucuresti, cu propunerea de arestare preventiva, dupa ce pe numele celor 10 inculpati se emisesera ordonante de retinere pentru 24 de ore.

Cei zece inculpati au fost audiati, iar incepand cu ora 14.00 ordonantele de retinere emise pe numele lor au inceput sa expire.

In jurul orei 14.30 Sorin Ovidiu Vintu a plecat acasa, la volanul masinii sale, pentru a astepta decizia judecatorului. Vintu a refuzat sa dea declaratii in fata camerelor, la iesirea din tribunal. El a spus doar ca s-a saturat sa comenteze "comenzile date de seful SRI George Maior si adjunctul sau, Florian Coldea".

Desi era de asteptat ca pronuntarea deciziei sa se faca in cateva ore, din cauza numarului mare de inculpati si a complexitatii cazului, decizia a venit in cateva zeci de minute, inainte chiar ca omul de afaceri sa ajunga la resedinta sa din Corbeanca.

Vintu si Luca sunt acuzati ca au falimentat controlat compania Petrom Service, aceasta fiind pagubita cu peste 83 milioane de euro, iar bugetul consolidat al statului cu aproximativ 98 milioane de euro.

Vintu si Luca, alaturi de trei complici, retinuti in dosarul Petrom Service - UPDATE

In vederea recuperarii prejudiciului, procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au instituit sechestru asigurator asupra a aproximativ 81 imobile, dintre care 46 terenuri intravilane si extravilane, 5 apartamente, cladiri cu destinatie de hotel, restaurant, alte spatii comerciale, un bloc de 8 etaje, autoturisme, ambarcatiuni, conturi bancare.

Procurorii motiveaza propunerea de arestare preventiva prin "valoarea extrem de ridicata a prejudiciului produs, care a determinat intrarea S.C. Petromservice S.A. in stare de insolventa", dar si prin "numarul foarte mare al persoanelor prejudiciate prin faptele inculpatilor, aproximativ 72.000 de membri ai Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom S.A. si 7.000 de actionari persoane fizice".

In opinia procurorilor, cei 10 inculpati reprezinta un pericol pentru ordinea publica, iar "caracterul transnational al operatiunilor financiare desfasurate" de ei este un argument in plus in vederea arestarii lor.

"Modul de operare al inculpatilor denota specializare si o abilitate sporita de a folosi metode care sa ingreuneze eventuala identificare si tragere la raspundere penala, imprejurare care trebuie coroborata cu datele referitoare la alte infractiuni comise de aceiasi inculpati in modalitati similare.

Din probele cauzei rezulta ca inculpatii detin numeroase companii si conturi bancare in strainatate, iar recuperarea prejudiciului presupune identificarea activelor acestora, care poate fi ingreunata de inculpatii aflati in stare de libertate", mai arata procurorii in propunerea de arestare preventiva a celor 10.

Cum ii dadea Vintu indicatii lui Liviu Luca, Dinescu "imprumutat" cu 100.000 de euro

Liviu Luca si Sorin Ovidiu Vintu au fost retinuti luni pentru 24 de ore, fiind acuzati de procurorii Parchetului instantei supreme de delapidare si spalare de bani. In acelasi dosar au mai fost retinuti luni pentru 24 de ore si omul de afaceri moldovean Octavian Turcan, fostul director general al Petrom Service Gheorghe Supeala, dar si fostul director financiar Zizi Anagnostopol.

In acelasi dosar au mai fost retinuti pentru 24 de ore si Mihai Sorin, Mihai Viorel Ramboaca, Razvan Florin Ramboaca, Daniela Brasoveanu si Ioan Bohalteanu, acuzatiile fiind de complicitate la delapidare si spalare a banilor.

Procurorii au mai dispus fata de Rino Graziano Raicovich, cercetat in acelasi dosar, masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara.

Pentru toti cei zece retinuti, procurorii au cerut marti arestarea preventiva pentru 29 de zile.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Vintu arestat, #Vintu Luca arestat, #Vintu dosar Petrom Service, #faliment Petrom Service , #arestat