Lotul Vintu, eliberat - recursul avocatilor a fost admis

Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 19:05
6364 citiri
Lotul Vintu, eliberat - recursul avocatilor a fost admis

Magistratii de la Curtea de Apel Bucuresti au admis recursul formulat de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, urmand ca acesta sa fie cercetat in stare de libertate, in dosarul in care este acuzat ca a falimentat Petrom Service-ul.

Si ceilalati noua inculpati din acest dosar, printre care si liderul sindical Liviu Luca, vor fi cercetati in stare de libertate, au decis magistratii, in jurul orei 19.00.

Cei zece inculpati nu vor avea voie sa paraseasca tara in urmatoarele zile, pana la epuizarea celor 29 de zile de la retinerea lor. Decizia este definitiva.

Sorin Ovidiu Vintu a iesit din sala de judecata dupa aproximativ doua ore de la inceperea audierilor.

Acesta le-a spus magistratilor ca nu el este vinovat pentru falimentul controlat, ci salariatii care au dat in judecata compania pentru diferite litigii de munca ca sa isi recupereze salarii si alte beneficii.

La final, Sorin Ovidiu Vintu a spus ca si in arest poate sa schimbe directori de la firmele pe care le are, ca contrargument la motivarea judecatorilor, care au dispus arestarea lui ca sa nu le dea dispozitii directorilor sa isi goleasca conturile.

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, dar si prim-vicepresedintele sindicatului CNSLR Fratia, Liviu Luca, au primit luni decizie de retinere din partea procurorilor de la Parchetul General, in dosarul falimentarii Petrom Service.

Initial, dupa ce a expirat ordonanta de retinere pentru 24 de ore, Vintu a plecat liber catre casa. Decizia magistratilor Tribunalului Bucuresti l-a trimis, insa, in arest, iar omul de afaceri a fost adus la Politia Capitalei de autoritati.

Impreuna cu acesta au mai fost arestate alte noua persoane.

Vintu si Luca sunt acuzati ca au falimentat controlat compania Petrom Service, aceasta fiind pagubita cu peste 83 milioane de euro, iar bugetul consolidat al statului cu aproximativ 98 milioane de euro.

In vederea recuperarii prejudiciului, procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au instituit sechestru asigurator asupra a aproximativ 81 imobile, dintre care 46 terenuri intravilane si extravilane, 5 apartamente, cladiri cu destinatie de hotel, restaurant, alte spatii comerciale, un bloc de 8 etaje, autoturisme, ambarcatiuni, conturi bancare.

Procurorii motiveaza propunerea de arestare preventiva prin "valoarea extrem de ridicata a prejudiciului produs, care a determinat intrarea S.C. Petromservice S.A. in stare de insolventa", dar si prin "numarul foarte mare al persoanelor prejudiciate prin faptele inculpatilor, aproximativ 72.000 de membri ai Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom S.A. si 7.000 de actionari persoane fizice".

Vintu, pericol public - motivarea Tribunalului Bucuresti

Magistratii au decis sa il judece in arest pe Sorin Ovidiu Vintu, pentru ca il considera "un pericol public", se arata in motivarea magistratilor Tribunalului Bucuresti.

"Cercetarea in stare de libertate a inculpatilor, in raport cu fapte grave puse pe seama lor, prin care a fost afectat patrimoniul a zeci de mii de persoane si bugetul consolidat al statului, genereaza sentimentul de vatamare a climatului social", se arata in motivarea deciziei de arestare in care se mai considera ca absenta unui raspuns ferm din partea autoritatilor "poate genera in randul cetatenilor un sentiment de neincredere in organele statului si temerea ca veniturile lor nu mai pot fi protejate, urmare a unor fapte de acelasi gen".

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...