Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Instanta explica de ce a fost eliberat Vintu din arest

Marti, 05 Iulie 2011, ora 18:58
1813 citiri
Instanta explica de ce a fost eliberat Vintu din arest
Foto:emaramures.ro

Tribunalul Bucuresti arata, in motivarea deciziei din 16 iunie, prin care Sorin Ovidiu Vintu si Ion Ilie Cezar au fost eliberati, sub control judiciar, in dosarul de santaj, ca masura arestarii preventive in cazul celor doi nu se mai justifica, fiind chiar una excesiva.

" (...) Tribunalul apreciaza in majoritate ca garantiile oferite de disp. art.160 indice 2 alin.3 Cod pr.pen. sunt suficiente pentru asigurarea desfasurarii in bune conditii a procesului penal, iar privarea de libertate a celor doi inculpati, in continuare, nu numai ca nu se mai justifica, dar este si excesiva", se arata in motivarea deciziei Tribunalului Bucuresti.

Astfel, instanta a avut in vedere faptul ca Ion Ilie Cezar nu are antecendete penale, avea activitati licite in momentul savarsirii presupusei pedepse si este absolvent de studii superioare. In ceea ce il priveste pe Vintu, se arata in documentul citat, acesta are o "stare de sanatate evident deteriorata, caracterizata inclusiv prin lipsa de mobilitate - imobilizat intr-un scaun rulant", iar judecatorii au considerat ca problemele medicale il pun pe omul de afaceri in situatii ce presupun un efort suplimentar considerabil pentru a se adapta la conditiile de detinere.

Pe de alta parte, instanta de recurs a avut in vedere si faptul ca probele au fost administrate, dosarul a fost trimis in judecata si, mai mult, cei doi inculpati, dar si partea vatamata, au fost audiati de judecator. "In cauza nu s-au evidentiat nici date care sa justifice mentinerea masurii exceptionale a arestului preventiv din perspectiva pericolului de sustragere a celor doi inculpati de la judecata, executarea pedepsei etc. intrucat in opinia Tribunalului acest pericol este infirmat atat de limitele pedepselor pe care cei doi inculpati le risca, dar si de inconsistenta probatoriului administrat pana la acest moment procesual", se mai arata in motivare. Mai mult, instanta a considerat si ca "notorietatea negativa" a lui Vintu, "in lipsa unor condamnari definitive a acestuia pentru faptele imputate nu-l poate priva de dreptul legitim (...) de a fi liberat provizoriu in cursul procesului penal".

Tribunalul Bucuresti a decis definitiv, pe 16 iunie, ca omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu si Ion Ilie Cezar vor fi judecati in stare de libertate in dosarul in care sunt acuzati de santajarea managerului Realitatea TV, Sebastian Ghita. Instanta a decis, cu opinie majoritara, admiterea recursurilor celor doi si casarea deciziei de respingere a cererilor de eliberare sub control judiciar, de catre Judecatoria Sectorului 1. Cei doi nu au voie sa paraseasca tara fara incuvintarea instantei si nici sa ia legatura cu partile din dosar.

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a fost trimis in judecata, pe 23 mai, alaturi de Ion Ilie Cezar, de procurorii Parchetului General, in dosarul in care este acuzat de santajarea lui Sebastian Ghita, managerul Realitatea TV. Din probele stranse de anchetatori a reiesit ca, in perioada martie - aprilie 2011, inculpatii Vintu si Ion Ilie au constrans, prin amenintare, pe Sebastian Ghita sa le remita suma de 150.000 de euro ori sa accepte denuntarea unui contract cu scopul obtinerii injuste, in folosul lor de beneficii materiale cu consecinta prejudicierii partii vatamate.

In concret, constrangerea a fost realizata de catre cei doi, prin amenintarea cu uciderea partii vatamate, a familiei sale, respectiv compromiterea imaginii publice, spun procurorii Parchetului General.

"Mijloacele intrebuintate, datorita succesiunii presiunilor exercitate, au fost de natura sa creeze temere partii vatamate, astfel incat aceasta a remis suma de 150.000 de euro", potrivit sursei citate.

De altfel, spun procurorii, prin intermediul lui Ion Ilie Cezar, suma de bani urma sa ajunga la Sorin Ovidiu Vintu in scopul obtinerii unor foloase materiale injuste, fiind urmarit de ambii inculpati, care ar fi beneficiat de acest avantaj ilicit.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#motivatie eliberare Vintu, #eliberare arest Vintu, #Vintu arestare preventiva , #arestat